Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Familie Bosnisch Servische leider Mladic klaagt over behandeling

Familie Bosnisch Servische leider Mladic klaagt over behandeling

BELGRADO/MOSKOU (ANP) - De gezondheid van de voormalige bevelhebber van het Bosnisch Servische leger, Ratko Mladic, wordt snel slechter en de autoriteiten geven vrijwel geen informatie over zijn behandeling in het internationale detentiecentrum in de gevangenis in Scheveningen. Dit heeft zijn zoon Darko Mladic tegen het Russische persbureau RIA-Novosti gezegd.

De 80-jarige Mladic zit een levenslange celstraf uit wegens onder meer volkerenmoord en oorlogsmisdaden gepleegd tijdens de afscheidingsoorlog in Bosnië-Herzegovina in de jaren 1992-1995. Hij werd door het internationale Joegoslavië-Tribunaal een jaar geleden definitief tot levenslang veroordeeld. Hij is vooral berucht geworden door de belegering en inname van de Oost-Bosnische stad Srebrenica waar Nederlandse VN-soldaten gelegerd waren. Na de inname zijn er duizenden Bosnische moslimmannen vermoord.

Volgens Darko Mladic kan zijn vader nog geen 40 meter meer achter elkaar lopen en heeft hij hulp nodig bij de gewoonste zaken. Wat er precies aan de hand is, weet Darko niet. De familie krijgt volgens hem telkens voornamelijk heel algemene zaken te horen zoals dat "zijn toestand stabiel is en hij deelneemt aan het gesprek". Volgens de zoon van de voormalige legerleider is de behandeling van Mladic ontoereikend en heef hij mogelijk hartproblemen.

Mladic werd al in 1996 gezocht door het Joegoslavië-Tribunaal, maar wist tot in 2011 uit handen van justitie te blijven. Hij werd uiteindelijk in het noorden van Servië gearresteerd en leed toen al aan gezondheidsproblemen zoals verlammingsverschijnselen als gevolg van beroertes.

Meer uit Buitenland

Spaanse sociaaldemocraten verliezen in regionale verkiezingen

MADRID (ANP/AFP/DPA) - De sociaaldemocraten (PSOE) van premier Pedro Sánchez hebben flink verloren in de regionale en gemeenteraadsverkiezingen die zondag in Spanje werden gehouden. Met ongeveer 90 procent van de stemmen geteld gaat de voorkeur van meer dan de helft van het electoraat naar de grootste oppositiepartij, de rechtse Volkspartij van Alberto Núñez Feijóo.

37 minuten geleden
Wereldleiders feliciteren Turkse president Erdogan met verkiezing

ISTANBUL (ANP) - Nu de Turkse kiesraad officieel bevestigd heeft dat Recep Tayyip Erdogan opnieuw gekozen is tot president van zijn land, stromen uit de hele wereld de felicitaties binnen. Onder hen was de Franse president Emmanuel Macron, die erop wees dat Frankrijk en Turkije voor gigantische uitdagingen staan die ze samen moeten aangaan. Macron noemde onder meer de terugkeer van vrede op het Europese continent.

58 minuten geleden
Erdogan wint de Turkse presidentsverkiezing

ANKARA (ANP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen gewonnen. Volgens de Hoge Kiesraad kreeg de zittende president met nagenoeg alle stemmen geteld 52,14 procent van het electoraat achter zich, tegen 47,86 procent voor zijn tegenstrever Kemal Kilicdaroglu.

2 uur geleden
Poetin feliciteert Erdogan en roemt zijn buitenlandbeleid

MOSKOU (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft Tayyip Erdogan alvast gefeliciteerd met zijn overwinning zondag in de Turkse presidentsverkiezingen. Volgens Poetin is Erdogans winst het bewijs dat het Turkse volk zijn "onbaatzuchtige werk" en "onafhankelijke buitenlandbeleid" waardeert. En: "We stellen uw persoonlijke bijdrage aan de versterking van vriendschappelijke Russisch-Turkse betrekkingen en voor beide partijen gunstige samenwerking op verschillende gebieden zeer op prijs."

2 uur geleden
Islamitische leiders feliciteren Erdogan als eersten met winst

DOHA (ANP) - De emir van Qatar heeft als eerste staatshoofd de Turkse president Erdogan gefeliciteerd met zijn verkiezingswinst, hoewel die nog niet officieel is. "Ik wens je succes in je nieuwe ambtstermijn", schrijft sjeik Tamim bin Hamad al-Thani op Twitter. Niet lang daarna volgden felicitaties van de Taliban in Afghanistan en de Iraanse president Ebrahim Raisi.

3 uur geleden
Erdogan claimt overwinning in Turkse presidentsverkiezingen

ISTANBUL (ANP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft de overwinning geclaimd in de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen. De zittend president dankte de kiezers die "ons de verantwoordelijkheid hebben gegeven om de komende vijf jaar te regeren".

4 uur geleden
Erdogan leidt ook in officiële eerste resultaten Turkse verkiezing

ANKARA (ANP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft een forse voorsprong in de Turkse presidentsverkiezingen, blijkt nu ook uit de eerste officiële resultaten. Eerder meldden staatsmedia al dat Erdogan aan de leiding gaat. Volgens de Hoge Kiesraad staat de zittende president met ongeveer driekwart van de stemmen geteld op 53,41 procent.

5 uur geleden