Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Faillissementen momenteel op 'bijzonder laag' niveau

Faillissementen momenteel op 'bijzonder laag' niveau

DEN HAAG (ANP) - Het aantal uitgesproken faillissementen in Nederland ligt momenteel op een bijzonder laag niveau. Vermoedelijk zorgt de huidige coronasteun om bedrijven door de crisis te helpen ervoor dat niet levensvatbare ondernemingen in leven worden gehouden. Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) in zijn novemberraming.

In de verwachtingen voor volgend jaar houdt het CPB er rekening mee dat het aantal faillissementen volgend jaar zal toenemen naarmate de overheidssteun wordt afgebouwd. De belangrijke adviseur van het kabinet noemt het verstandig om de steun steeds verder terug te schroeven, zoals eerder is afgesproken. De gevolgen van de steunafbouw zijn nog ongewis, evenals de precieze invloed ervan op de economische groei.

Verschillende experts waarschuwden eerder al dat het aantal faillissementen in Nederland in de loop van volgend jaar sterk toeneemt. In oktober lag het aantal faillissementen nog op het laagste niveau in 21 jaar.

Afhandeling brexit

Een andere kwestie die het economische herstel in de weg kan zitten is de afhandeling van de brexit. In de ramingen van het CPB wordt al wel uitgegaan van een chaotisch vertrek van de Britten uit de EU, met de negatieve gevolgen van dien. Verder spelen nog altijd de handelsspanningen tussen de VS en China, en de stroeve onderhandelingen over een Europees steunpakket, waar Polen en Hongarije momenteel dwarsliggen.

Het CPB publiceerde zijn ramingen een maand vroeger dan normaal. Dit omdat het Planbureau zijn capaciteit nodig heeft voor de doorrekening van verkiezingsprogramma's van politieke partijen in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen, komend voorjaar.

Tot nu toe verklaarde de rechter dit jaar 2966 bedrijven en instellingen failliet, blijkt uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Op hetzelfde moment in 2019 stond de teller 438 faillissementen hoger.

Meer uit Financieel

Makelaars: 55.000 woningzoekers op Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Ongeveer 55.000 geïnteresseerde woningzoekers hebben zaterdag meegedaan aan de Open Huizen Dag. Dat laat makelaarsorganisatie NVM weten. In totaal konden ongeveer 9000 deelnemende huizen tussen 11.00 en 15.00 uur bezichtigd worden zonder een afspraak te maken.

13 uur geleden
Maandenlange staking truckers langs Duitse snelweg voorbij

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een maandenlange staking van voornamelijk vrachtwagenchauffeurs uit Georgië en Oezbekistan op een parkeerterrein langs een Duitse snelweg is voorbij. De truckers hadden ruim twee maanden geleden het werk neergelegd op een parkeerterrein van een pompstation bij Gräfenhausen ten zuiden van Frankfurt, omdat ze niet kregen uitbetaald door hun Poolse werkgever.

17 uur geleden
Oliebedrijf BP ziet in korte tijd opnieuw topbestuurder opstappen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het grote Britse olie- en gasconcern BP ziet binnen enkele weken opnieuw een topbestuurder vertrekken. Nu gaat het om het hoofd van de Amerikaanse activiteiten van BP die weggaat. Eerder deze maand stapte al topman Bernard Looney onverwacht op vanwege relaties met collega's bij BP in het verleden.

18 uur geleden
Turkse minister reist naar Europa voor buitenlandse investeringen

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse minister van Financiën Mehmet Simsek gaat naar Europa om te praten met internationale investeerders over meer buitenlandse investeringen in Turkije. Hij zal komende week een bijeenkomst in Londen bijwonen die wordt georganiseerd door de grote banken Citigroup en Bank of America en later in de maand dan praten met investeerders in Parijs.

19 uur geleden
Lobbygroep Italiaans bedrijfsleven somber over economie

ROME (ANP/BLOOMBERG) - De grootste bedrijfslobbygroep van Italië is somber gesteld over de economie voor de rest van dit jaar. Volgens Confindustria is er zwakte in de industrie en dienstensector en zorgen de renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) en stijgende energiekosten voor tegenwind.

19 uur geleden
Topbestuurders Ford en GM boos over uitbreiding autostaking

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De hoogste bestuurders van de Amerikaanse autobedrijven Ford Motor en General Motors (GM) zijn boos op autovakbond UAW nu een grote staking is uitgebreid. Vrijdag werd bekend dat nog meer werknemers van autofabrieken van Ford en GM in de Verenigde Staten het werk neerleggen. De staking is inmiddels de derde week ingegaan en er lijkt geen einde in zicht.

20 uur geleden
Minister Yellen: shutdown ondermijnt groei economie VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een shutdown van de Amerikaanse overheid zal de groei van de economie van de Verenigde Staten ondermijnen omdat belangrijke overheidsprogramma's voor bedrijven geraakt worden en grote infrastructuurprojecten vertraging oplopen. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen.

21 uur geleden