
Faillissement Silicon Valley Bank treft bedrijven en cryptowereld
SAN FRANCISCO (ANP) - De plotselinge neergang van de Amerikaanse bank Silicon Valley Bank (SVB) vrijdag heeft flinke gevolgen voor bedrijven. Maar ook de cryptowereld is getroffen. De Amerikaanse overheid heeft de bank weliswaar overgenomen en garandeert tegoeden tot 250.000 dollar, maar het overgrote deel van de tegoeden bij de bank was veel hoger. Het bedrijf deed veel zaken met techstart-ups.
Onder meer Roku, een maker van slimme boxen waarmee tv-kijkers streamingdiensten kunnen bekijken, meldde veel geld bij SB op de rekening te hebben staan. Het gaat om iets meer dan een kwart van alle contanten die het bedrijf had. Roku zei niet te weten hoeveel van dat geld het nog terug zou zien, maar gaf wel aan te denken nog genoeg geld te hebben om een jaar vooruit te kunnen.
Ook andere techbedrijven komen mogelijk in de problemen. Als zij niet bij hun tegoeden kunnen, wordt het moeilijker om bijvoorbeeld salarissen uit te betalen.
Cryptomunt USD Coin
De cryptomunt USD Coin raakte ook in de problemen. Circle, het bedrijf achter die digitale munt, maakte bekend 3,3 miljard dollar aan tegoeden bij SVB te hebben staan. Dat geld heeft Circle nodig om de waarde van USD Coin te kunnen garanderen. Die cryptomunt is namelijk een zogeheten stablecoin, waarvan de waarde gegarandeerd wordt door de tegenwaarde in normale valuta. Die koppeling aan de dollar moest Circle dan ook loslaten en de waarde van een USD Coin zakte daarop van 1 dollar tot 0,89 dollarcent. Verschillende cryptobeurzen als Binance en BlockFi zetten de handel in de munt stil. USD Coin was 36 miljard dollar waard voor de problemen.
De problemen bij SVB werden veroorzaakt door een bankenrun. De bank had de afgelopen jaren flink wat geld gestoken in staatsleningen, maar door de verslechterende economische omstandigheid wilden veel klanten van de bank over meer van hun geld kunnen beschikken. Als SVB de staatsleningen verkocht voor het einde van de looptijd, kreeg de bank door de gestegen rente daarvoor veel minder geld. Daarom wilde de bank geld ophalen met een aandelenuitgifte, maar die melding leidde tot onrust bij de klanten.
Tegoeden deels bevroren
Vrijdag probeerden die klanten 42 miljard dollar van hun rekeningen te halen, waarna de Amerikaanse autoriteiten ingrepen. Tegoeden tot 250.000 dollar worden dus uitbetaald, alles daarboven hangt af van de verkoop van SVB of onderdelen ervan.
Ook de Britse tak van SVB wordt opgeheven, maakten Britse toezichthouders bekend. De Britse tak kan zonder steun van het moederbedrijf niet meer aan de betalingsverplichtingen voldoen. Rekeninghouders in het Verenigd Koninkrijk krijgen volgens de daar geldende regels tegoeden tot 85.000 pond vergoed, of 170.000 pond voor gezamenlijke rekeningen.
Meer uit Financieel
OAKLAND (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Google heeft ingestemd met het schikken van een rechtszaak in de Verenigde Staten over beschuldigingen van discriminatie. Zo'n 4000 werknemers van het techconcern krijgen met de voorgestelde deal 50 miljoen dollar, omgerekend ongeveer 44,4 miljoen euro.
1 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Zwitserland en de Verenigde Staten zijn overeengekomen hun handelsgesprekken te versnellen en zijn vastbesloten snel tot een akkoord te komen. Dat heeft de Zwitserse bondspresident Karin Keller-Sutter vrijdag gezegd, zonder een specifiek tijdspad te noemen.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index is vrijdag iets hoger geëindigd, nadat de hoofdgraadmeter op het Damrak donderdag voor het eerst sinds begin april weer boven de 900 punten uitkwam. Beleggers hebben hoop geput uit de handelsovereenkomst die de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk donderdag bekendmaakten. President Donald Trump zei dat "meerdere deals" zullen volgen.
2 uur geledenVELSEN (ANP) - Vakbond FNV overlegt maandag met het personeel van Tata Steel over een mogelijke staking op het hoogovencomplex bij IJmuiden. Omdat de directie van het staalconcern blijft vasthouden aan het schrappen van 1600 arbeidsplaatsen, bereiden de werknemers en bonden zich voor op acties.
4 uur geledenMENAAM (ANP) - De koper van tien vakantieparken van Peter Gillis zoekt naar overeenstemming met de realityster om de koop toch te laten plaatsvinden. Daarmee is er sprake van een koerswijziging. Eerst weigerde koper Taeke Dijkstra te betalen door de problemen van Gillis met de Belastingdienst, maar zijn nieuwe advocaat Oscar van Oorschot overtuigde hem toch weer in gesprek te gaan. Dat bevestigt Van Oorschot na berichtgeving van Omroep Brabant.
4 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen vrijdag licht omhoog. Beleggers wachten vooral op de gesprekken tussen de Verenigde Staten en China komend weekend. De delegaties van beide landen ontmoeten elkaar zaterdag in het Zwitserse Genève. Het zijn de eerste gesprekken tussen China en de VS sinds president Donald Trump zijn handelstarieven onthulde. Trump sloot donderdag al een handelsdeal met het Verenigd Koninkrijk en gaf aan dat de torenhoge importheffingen op Chinese goederen verlaagd kunnen worden als de onderhandelingen goed verlopen.
4 uur geledenBRUSSEL (ANP/DPA) - De nieuwe bondskanselier van Duitsland, Friedrich Merz, wil dat de Europese Unie helemaal afziet van regels die grote bedrijven verplichten misstanden bij leveranciers tegen te gaan. "We zullen de nationale wet in Duitsland intrekken. Ik verwacht ook van de Europese Unie dat ze deze stap volgt en deze richtlijn daadwerkelijk opheft", zei de CDU-politicus over de zogeheten antiwegkijkwet. Hij zei dit in een persconferentie die hij samen met Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gaf.
5 uur geleden