Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Faillissement Silicon Valley Bank treft bedrijven en cryptowereld

Faillissement Silicon Valley Bank treft bedrijven en cryptowereld

SAN FRANCISCO (ANP) - De plotselinge neergang van de Amerikaanse bank Silicon Valley Bank (SVB) vrijdag heeft flinke gevolgen voor bedrijven. Maar ook de cryptowereld is getroffen. De Amerikaanse overheid heeft de bank weliswaar overgenomen en garandeert tegoeden tot 250.000 dollar, maar het overgrote deel van de tegoeden bij de bank was veel hoger. Het bedrijf deed veel zaken met techstart-ups.

Onder meer Roku, een maker van slimme boxen waarmee tv-kijkers streamingdiensten kunnen bekijken, meldde veel geld bij SB op de rekening te hebben staan. Het gaat om iets meer dan een kwart van alle contanten die het bedrijf had. Roku zei niet te weten hoeveel van dat geld het nog terug zou zien, maar gaf wel aan te denken nog genoeg geld te hebben om een jaar vooruit te kunnen.

Ook andere techbedrijven komen mogelijk in de problemen. Als zij niet bij hun tegoeden kunnen, wordt het moeilijker om bijvoorbeeld salarissen uit te betalen.

Cryptomunt USD Coin

De cryptomunt USD Coin raakte ook in de problemen. Circle, het bedrijf achter die digitale munt, maakte bekend 3,3 miljard dollar aan tegoeden bij SVB te hebben staan. Dat geld heeft Circle nodig om de waarde van USD Coin te kunnen garanderen. Die cryptomunt is namelijk een zogeheten stablecoin, waarvan de waarde gegarandeerd wordt door de tegenwaarde in normale valuta. Die koppeling aan de dollar moest Circle dan ook loslaten en de waarde van een USD Coin zakte daarop van 1 dollar tot 0,89 dollarcent. Verschillende cryptobeurzen als Binance en BlockFi zetten de handel in de munt stil. USD Coin was 36 miljard dollar waard voor de problemen.

De problemen bij SVB werden veroorzaakt door een bankenrun. De bank had de afgelopen jaren flink wat geld gestoken in staatsleningen, maar door de verslechterende economische omstandigheid wilden veel klanten van de bank over meer van hun geld kunnen beschikken. Als SVB de staatsleningen verkocht voor het einde van de looptijd, kreeg de bank door de gestegen rente daarvoor veel minder geld. Daarom wilde de bank geld ophalen met een aandelenuitgifte, maar die melding leidde tot onrust bij de klanten.

Tegoeden deels bevroren

Vrijdag probeerden die klanten 42 miljard dollar van hun rekeningen te halen, waarna de Amerikaanse autoriteiten ingrepen. Tegoeden tot 250.000 dollar worden dus uitbetaald, alles daarboven hangt af van de verkoop van SVB of onderdelen ervan.

Ook de Britse tak van SVB wordt opgeheven, maakten Britse toezichthouders bekend. De Britse tak kan zonder steun van het moederbedrijf niet meer aan de betalingsverplichtingen voldoen. Rekeninghouders in het Verenigd Koninkrijk krijgen volgens de daar geldende regels tegoeden tot 85.000 pond vergoed, of 170.000 pond voor gezamenlijke rekeningen.

Meer uit Financieel

Oliewerkers boorplatformen BP in Noordzee zien af van staking

LONDEN (ANP/RTR) - Werknemers die werken voor een onderaannemer op olie- en gasboorplatformen van het Britse BP in de Noordzee hebben een geplande staking afgeblazen. Dat meldde vakbond Unite. Volgens de bond krijgen zij van hun werkgever Sparrows Offshore Services drie weken extra aan betaald verlof.

18 minuten geleden
Klokkenluider: Belastingdienst zette zich in om Uber te helpen

DEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst heeft zich actief ingezet om taxiapp Uber te helpen. Zo kreeg het Amerikaanse bedrijf van de fiscus precies te horen wat er met andere landen werd besproken, en wat standpunten van landen als Frankrijk en België waren. Ook hoefde Uber in Nederland nauwelijks belasting te betalen. Dat zei klokkenluider Mark MacGann dinsdag tegen de commissie Financiën van de Tweede Kamer.

42 minuten geleden
Banken grote winnaars op aandelenbeurs Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Europese banken hebben dinsdag een van hun beste handelsdagen van dit jaar op de aandelenbeurzen gehad, met forse winsten voor onder andere ING en ABN AMRO in Amsterdam. Grote financieel dienstverleners wonnen aan waarde na sussende woorden van toezichthouders, die stelden dat risicovollere schuldpapieren van banken die onder hun toezicht staan niet zomaar waardeloos worden. Verwarring over de volledige afschrijving van bepaalde obligaties van het in problemen geraakte Credit Suisse zorgde begin deze week nog voor onzekerheid.

1 uur geleden
ECB: geen beperkingen bij dividenduitkeringen banken

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) is niet van plan vanwege de recente onrust in de financiële sector beperkingen op te leggen bij het uitkeren van dividend en aandeleninkoopprogramma's van banken. Dat zei Andrea Enria, die bij de ECB gaat over bankentoezicht in het Europees Parlement.

1 uur geleden
Rusland produceert minder olie tot eind juni

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Rusland zal tot zeker eind juni van dit jaar minder olie produceren, meldt de Russische vicepremier Alexander Novak dinsdag aan lokale media. Het is een reactie van Rusland op sancties vanuit westerse landen, waaronder een importverbod van de Europese Unie voor olie die wordt vervoerd met tankers. Daarmee wil het Westen de olie-inkomsten voor Moskou verminderen vanwege de oorlog in Oekraïne.

1 uur geleden
Honderden aanvragen tegemoetkoming van energiekosten bedrijven

DEN HAAG (ANP) - In totaal hebben 364 ondernemers dinsdag een aanvraag ingediend bij de overheid voor een tegemoetkoming in de hoge energiekosten. Het loket voor de zogenaamde TEK-regeling ging dinsdagochtend om 09.00 uur open voor bedrijven die minimaal 7 procent van de omzet kwijt waren aan energiekosten.

1 uur geleden
Reuters: Duitse bonden plannen grote transportstaking op maandag

BERLIJN (ANP) - Duitse vakbonden zijn van plan volgende week maandag een grote staking in het trein-, bus- en luchtverkeer te organiseren. Dat zeggen bronnen tegen persbureau Reuters. Naar verluidt wordt daarover donderdag een persconferentie gehouden door de bonden Verdi en EVG.

2 uur geleden