Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Faillissement Silicon Valley Bank treft bedrijven en cryptowereld

Faillissement Silicon Valley Bank treft bedrijven en cryptowereld

SAN FRANCISCO (ANP) - De plotselinge neergang van de Amerikaanse bank Silicon Valley Bank (SVB) vrijdag heeft flinke gevolgen voor bedrijven. Maar ook de cryptowereld is getroffen. De Amerikaanse overheid heeft de bank weliswaar overgenomen en garandeert tegoeden tot 250.000 dollar, maar het overgrote deel van de tegoeden bij de bank was veel hoger. Het bedrijf deed veel zaken met techstart-ups.

Onder meer Roku, een maker van slimme boxen waarmee tv-kijkers streamingdiensten kunnen bekijken, meldde veel geld bij SB op de rekening te hebben staan. Het gaat om iets meer dan een kwart van alle contanten die het bedrijf had. Roku zei niet te weten hoeveel van dat geld het nog terug zou zien, maar gaf wel aan te denken nog genoeg geld te hebben om een jaar vooruit te kunnen.

Ook andere techbedrijven komen mogelijk in de problemen. Als zij niet bij hun tegoeden kunnen, wordt het moeilijker om bijvoorbeeld salarissen uit te betalen.

Cryptomunt USD Coin

De cryptomunt USD Coin raakte ook in de problemen. Circle, het bedrijf achter die digitale munt, maakte bekend 3,3 miljard dollar aan tegoeden bij SVB te hebben staan. Dat geld heeft Circle nodig om de waarde van USD Coin te kunnen garanderen. Die cryptomunt is namelijk een zogeheten stablecoin, waarvan de waarde gegarandeerd wordt door de tegenwaarde in normale valuta. Die koppeling aan de dollar moest Circle dan ook loslaten en de waarde van een USD Coin zakte daarop van 1 dollar tot 0,89 dollarcent. Verschillende cryptobeurzen als Binance en BlockFi zetten de handel in de munt stil. USD Coin was 36 miljard dollar waard voor de problemen.

De problemen bij SVB werden veroorzaakt door een bankenrun. De bank had de afgelopen jaren flink wat geld gestoken in staatsleningen, maar door de verslechterende economische omstandigheid wilden veel klanten van de bank over meer van hun geld kunnen beschikken. Als SVB de staatsleningen verkocht voor het einde van de looptijd, kreeg de bank door de gestegen rente daarvoor veel minder geld. Daarom wilde de bank geld ophalen met een aandelenuitgifte, maar die melding leidde tot onrust bij de klanten.

Tegoeden deels bevroren

Vrijdag probeerden die klanten 42 miljard dollar van hun rekeningen te halen, waarna de Amerikaanse autoriteiten ingrepen. Tegoeden tot 250.000 dollar worden dus uitbetaald, alles daarboven hangt af van de verkoop van SVB of onderdelen ervan.

Ook de Britse tak van SVB wordt opgeheven, maakten Britse toezichthouders bekend. De Britse tak kan zonder steun van het moederbedrijf niet meer aan de betalingsverplichtingen voldoen. Rekeninghouders in het Verenigd Koninkrijk krijgen volgens de daar geldende regels tegoeden tot 85.000 pond vergoed, of 170.000 pond voor gezamenlijke rekeningen.

Meer uit Financieel

Rockwool Roermond dringt CO2 uitstoot met meer dan de helft terug

ROERMOND (ANP) - Steenwolfabriek Rockwool in Roermond wil de CO2-uitstoot met meer dan de helft terugdringen. De maker van isolatiemateriaal gaat daartoe twee productielijnen in het smeltproces elektrificeren.

14 minuten geleden
EU-landen alsnog tegen wet bestrijden misstanden in productieketen

BRUSSEL (ANP) - De Europese lidstaten zijn onverwacht alsnog tegen EU-afspraken die bedrijven verplicht dat zij hun hele productieketen op termijn vrijwaren van misstanden zoals kinderarbeid of milieuvervuiling. In december waren zowel onderhandelaars van de Europese landen als het Europees Parlement wel akkoord met het voorstel dat bedrijven verplicht om hun productieketen in kaart te brengen en misstanden op te lossen. Bij een stemming onder EU-ambassadeurs, bedoeld om al gemaakte voorlopige afspraken te bekrachtigen, liep het in de laatste fase mis.

17 minuten geleden
Bitcoin koerst af op grootste maandwinst sinds oktober 2021

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bitcoin koerst in februari af op de grootste prijsstijging in een maand tijd sinds oktober 2021. De waarde van de grootste cryptomunt ter wereld is deze maand met bijna 40 procent gestegen en staat op het hoogste niveau sinds eind 2021. In dat jaar schoot de koers van de bitcoin omhoog doordat veel mensen tijdens de coronapandemie cryptomunten begonnen te kopen.

1 uur geleden
PAS-melders volgens LTO niet geholpen met uitstel

DEN HAAG (ANP) - LTO Nederland, de ondernemersorganisatie voor boeren en tuinders, is niet gerustgesteld door de uitspraak van de Raad van State dat provincies voorlopig niet hoeven op te treden tegen zogenoemde PAS-melders. De onzekerheid voor deze bedrijven is daarmee nog steeds niet weggenomen, reageert LTO.

1 uur geleden
Zuckerberg sprak met Japanse premier over risico's AI

TOKIO (ANP/AFP) - Topman Mark Zuckerberg van Facebook-moederbedrijf Meta Platforms heeft in Japan een ontmoeting gehad met premier Fumio Kishida om te praten over de risico's rond kunstmatige intelligentie (AI). Zuckerberg is momenteel bezig met een tour door Azië, met bezoeken aan ook Zuid-Korea en India.

1 uur geleden
Google-topman veroordeelt blunders met Gemini-app

MOUNTAIN VIEW (ANP/AFP) - Google-topman Sundar Pichai heeft in een brief aan zijn werknemers de recente blunders met de Gemini-afbeeldingengenerator in scherpe bewoordingen veroordeeld. De fouten die met de AI-technologie zijn gemaakt, zijn volgens hem "volkomen onaanvaardbaar".

2 uur geleden
Lobbyisten Amazon niet meer welkom bij Europees Parlement

STRAATSBURG (ANP/AFP) - Het Europees Parlement weert voortaan lobbyisten in dienst van webwinkelconcern Amazon. Het Amerikaanse bedrijf weigerde meerdere keren om tekst en uitleg te geven over vermeende misstanden in distributiecentra. Daarom mag het techconcern ook niet doorgaan met het beïnvloeden van Europarlementariërs.

2 uur geleden