Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Factcheckers willen meer actie tegen valse informatie op YouTube

Factcheckers willen meer actie tegen valse informatie op YouTube

LONDEN (ANP) - YouTube is wereldwijd een belangrijke bron van desinformatie en misinformatie, maar doet te weinig om de verspreiding daarvan tegen te gaan. Dat stellen ruim tachtig organisaties die zich bezighouden met factchecken, het verifiëren van informatie, in een open brief aan het Amerikaanse bedrijf.

De brief is ondertekend door organisaties uit meer dan veertig landen, waaronder het Britse Full Fact en Fact Checker van The Washington Post. Zij wijzen erop dat in filmpjes onjuiste informatie wordt gedeeld over bijvoorbeeld het coronavirus en de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020. Dat die filmpjes online staan, laat volgens hen zien dat er meer moet worden gedaan.

De organisaties vinden dat YouTube onder meer onafhankelijk onderzoek moet steunen en meer actie moet ondernemen tegen valse informatie in niet-Engelstalige filmpjes. In de brief schrijven ze dat YouTube toelaat dat "gewetenlozen" het videoplatform gebruiken om anderen te manipuleren en uit te buiten.

YouTube laat tegen de Britse krant The Guardian weten dat het bedrijf al veel doet. Er is volgens een woordvoerder flink geïnvesteerd in de strijd tegen de verspreiding van valse informatie en het verwijderen van video's die in strijd zijn met de gebruikersrichtlijnen. "We hebben belangrijke vooruitgang gezien", aldus een woordvoerder, die ook aangeeft dat slechts een erg klein deel van alle weergaven te koppelen is aan content die later vanwege het overtreden van de richtlijnen wordt verwijderd.

Meer uit Buitenland

Team van Russische dissident Navalni heeft al dagen geen contact

MOSKOU (ANP/DPA) - Het team van de gevangen Kremlin-tegenstander Aleksej Navalni heeft nog steeds geen teken van leven van de 47-jarige dissident, die in slechte gezondheid verkeert. Er is nog steeds geen nieuws, vertelde een advocaat van de fervent criticus van president Vladimir Poetin. Het team probeert inmiddels al vijf dagen contact met hem op te nemen.

2 uur geleden
Media: eerste fase oorlog Israël tegen Hamas nog twee maanden

TEL AVIV (ANP) - De Israëlische strijdkrachten hebben nog ongeveer twee maanden nodig in de Gazastrook om de "eerste fase" van de oorlog tegen Hamas af te ronden, aldus een defensiefunctionaris. Het leger voorziet nog drie tot vier weken om zijn huidige offensief in het zuidelijke Hamasbolwerk Khan Younis te voltooien en nog eens drie tot vier weken van intensieve gevechten.

2 uur geleden
Negen agenten gewond bij wilde achtervolging in Vlaanderen

HEUSDEN-ZOLDER (ANP/BELGA) - Bij een wilde achtervolging over 100 kilometer door drie Belgische provincies zijn negen agenten gewond geraakt, berichten Belgische media. Politie in de streek van Leuven bemerkte een verdacht voertuig op en wilde een controle uitvoeren. De auto reed echter met hoge snelheid over een autosnelweg naar het oosten en nam een afrit ten noorden van Hasselt. Maar de chauffeur maakte daar snel rechtsomkeert en reed de snelweg weer op in westelijke richting, richting Leuven.

3 uur geleden
Doden bij brand in Italiaans ziekenhuis

TIVOLI (ANP/DPA) - Bij een hevige brand in een ziekenhuis in Tivoli, ten oosten van Rome, zijn drie doden gevallen, allen hoogbejaard. Circa tweehonderd patiënten zijn naar andere ziekenhuizen overgebracht of in een nabijgelegen school ondergebracht. De brand brak vrijdagavond uit in het hospitaal San Giovanni Evangelista en breidde zich snel uit.

5 uur geleden
EU op klimaattop: verzet OPEC tegen fossiele stop is schandalig

DUBAI (ANP) - Het verzet van oliekartel OPEC tegen mogelijke afspraken op de klimaattop over het uitfaseren van fossiele brandstoffen is schandalig, vindt de Spaanse vice-premier Teresa Ribera die de EU-landen vertegenwoordigt in Dubai. "We zeggen niet dat we morgen al stoppen met fossiele brandstoffen. Maar we moeten afspraken maken zodat we op termijn ermee kunnen stoppen." Ook Eurocommissaris Wopke Hoekstra is het hiermee eens.

6 uur geleden
Harvard-bestuurder biedt excuses aan om antisemitismerel

CAMBRIDGE (ANP/AFP) - De bestuurder van de prestigieuze Harvard University, Claudine Gay, heeft publiekelijk excuses aangeboden voor opmerkingen die ze maakte in het Amerikaanse Congres en die in de VS werden beschouwd als antisemitisch. "Het spijt me", zei Gay tegen universiteitskrant Harvard Crimson. "Woorden doen ertoe", gaf de bestuurder toe.

12 uur geleden
Amerikaanse acteur Ryan O'Neal (82) overleden

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse acteur Ryan O'Neal is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat nieuws heeft zijn zoon Patrick gedeeld via Instagram. In 2001 werd bij O'Neal een vorm van leukemie vastgesteld. O'Neal was bekend van zijn rollen in onder meer Love Story, Paper Moon en What's Up, Doc? Bij het grote publiek werd hij vooral bekend door zijn rol als Rodney Harrington in de soap Peyton Place.

15 uur geleden