Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Facebookberichten voortaan standaard versleuteld

Facebookberichten voortaan standaard versleuteld

MENLO PARK (ANP) - Persoonlijke berichten op Facebook en de bijbehorende chatdienst Messenger zijn voortaan standaard versleuteld, waarmee ze alleen voor de verzender en ontvanger te lezen zijn. Moederbedrijf Meta zegt die stap te zetten om de berichtenfuncties op het socialemediaplatform veiliger te maken.

Vanaf nu staat automatisch zogeheten end-to-end-encryptie aan op Facebook. Daarmee zijn de berichten versleuteld via een specifieke code die alleen de verzender en ontvanger hebben. Dit geldt ook voor spraakoproepen via het sociale medium. Het was sinds 2016 al wel mogelijk om deze functie aan te zetten op Facebook, maar dit was niet de standaardinstelling.

"Dit betekent dat niemand, ook Meta niet, kan zien wat verstuurd of gezegd wordt, tenzij je ervoor kiest een bericht naar ons te sturen", meldt Meta. Het bedrijf zegt dat end-to-end-encryptie niet eerder de standaardinstelling kon worden op Facebook "omdat we onze tijd hebben genomen om dit goed te doen".

Kritiek

Bekend is dat versleutelde berichtendiensten kritiek krijgen van sommige politici, omdat inlichtingendiensten en politiemedewerkers zo minder mogelijkheden hebben om criminaliteit op te sporen. Zo pleitte de toenmalig Britse minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd in 2017 voor toegang tot versleutelde WhatsAppberichten voor agenten en inlichtingendiensten. Dit zei ze in de nasleep van een terroristische aanslag in Londen waarbij de dader de berichtendienst, eveneens in handen van Meta, had gebruikt.

De Britse recherche noemt de stap van Meta teleurstellend. "Ze hebben een belangrijke verantwoordelijkheid om kinderen veilig te houden op hun platform en dat is helaas niet langer mogelijk. Onze rol in het beschermen van kinderen tegen seksueel misbruik en uitbuiting is nu moeilijker geworden", zegt directeur James Babbage van de National Crime Agency in een verklaring. Hij voegt eraan toe: "Door de ontwerpkeuzes van Meta kan het bedrijf de misdrijven op hun chatdienst niet langer zien en rechercheurs kunnen geen bewijsmateriaal meer achterhalen. Dit probleem gaat niet weg, het wordt waarschijnlijk juist erger."

Meer uit Financieel

Microsoft kondigt samenwerking aan met Franse AI-start-up

REDMOND (ANP) - Techconcern Microsoft gaat een meerjarige samenwerking aan met de Franse start-up in kunstmatige intelligentie, Mistral AI. Dat meldt Microsoft op zijn website. Er worden geen financiële details bekendgemaakt. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times neemt het Amerikaanse bedrijf een klein belang in Mistral. De samenwerking tussen de twee bedrijven spitst zich toe op onder meer AI-onderzoek en -ontwikkeling.

44 seconden geleden
Omstandigheden beursgang in Amsterdam zijn beter, zegt Euronext

AMSTERDAM (ANP) - De omstandigheden om een bedrijf naar de Amsterdamse beurs te brengen, zijn nu beter dan vorig jaar, meldt hoofd noteringen René van Vlerken van beursuitbater Euronext Amsterdam tijdens een persbijeenkomst. De sterk gestegen inflatie, hoge rentes en prijsschommelingen leidden vorig jaar nog tot veel onzekerheid bij beleggers en bedrijven. Nu zijn de economische ontwikkelingen volgens hem duidelijk aan het omslaan en dat zorgt voor betere omstandigheden voor een beursgang.

1 uur geleden
Boeren verlaten Brussel na uit de hand gelopen protest

BRUSSEL (ANP) - Boze boeren die in Brussel wegen blokkeerden en door politiekordons probeerden te breken, verlaten de Belgische hoofdstad. Nu de vergadering van Europese landbouwministers over tegemoetkomingen aan de boeren is afgelopen, keren de eerste actievoerders terug naar huis.

1 uur geleden
PostNL bij sterkste dalers op Damrak na teleurstellende resultaten

AMSTERDAM (ANP) - PostNL behoorde maandag tot de grootste verliezers op de Amsterdamse beurs. Het aandeel sloot 4,7 procent lager na publicatie van de jaarcijfers. De post- en pakketbezorger waarschuwde begin dit jaar al dat er in 2023 minder pakketten zijn bezorgd dan verwacht en stelde toen de winstverwachting over dat jaar naar beneden bij.

1 uur geleden
Verduurzamingsfonds voor woning in trek bij lage- en middeninkomens

DEN HAAG (ANP) - Woningbezitters met een laag- of middeninkomen maken aanzienlijk vaker gebruik van het Nationaal Warmtefonds om hun huis te verduurzamen. Dat komt naar voren uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en onderzoeksinstituut TNO, meldt de Rijksoverheid die het fonds beheert. Met een lening uit het warmtefonds kunnen mensen bijvoorbeeld een warmtepomp aanschaffen of hun vloeren isoleren.

1 uur geleden
Bedrijf achter gekantelde maanlander onderuit op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Intuitive Machines raakte maandag ruim een kwart aan beurswaarde kwijt op de aandelenbeurzen in New York. Het Amerikaanse bedrijf zag zijn maanlander Odysseus bij de landing op het maanoppervlak kantelen. Wel kan het bedrijf communiceren met de maanlander. Odysseus landde eind vorige week als eerste commerciële lander ooit op de maan. Ook was het de eerste Amerikaanse maanlanding sinds 1972.

3 uur geleden
Iets minder nieuwe fietsen verkocht in 2023, e-bike marktleider

AMSTERDAM (ANP) - De verkoop van nieuwe fietsen in Nederland is vorig jaar wat gedaald. Volgens cijfers van brancheverenigingen RAI en BOVAG bedroeg de verkoop van nieuwe tweewielers in totaal 804.000 stuks, tegen 855.000 in 2022. Daarbij nam de elektrische fiets een marktaandeel in van ruim 56 procent, goed voor 453.000 stuks.

3 uur geleden