Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Facebook toch voor rechter om vermeend machtsmisbruik

Facebook toch voor rechter om vermeend machtsmisbruik

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Facebook moet toch voor de rechter komen in de zaak die de Amerikaanse concurrentiewaakhond Federal Trade Commission (FTC) opnieuw aanspande tegen het socialemediaplatform wegens vermeend machtsmisbruik. Een rechter heeft het verzoek van Facebook, dat onderdeel is van Meta, om de zaak te seponeren afgewezen omdat de aantijgingen van de FTC nu "krachtiger en gedetailleerder" zijn.

Volgens de rechter heeft de FTC nu voldoende feiten verzameld om "aannemelijk te maken dat Facebook een monopolie uitoefent". Daarnaast heeft de waakhond volgens de rechter ook voldoende uitgelegd dat Facebook niet alleen een monopoliepositie inneemt, maar deze ook "opzettelijk heeft behouden door middel van concurrentieverstorend gedrag".

Volgens de FTC heeft Facebook sinds 2011 in de Verenigde Staten het monopolie op persoonlijke sociale netwerken. De FTC wil ook dat Facebook opgebroken wordt en de overnames van socialemediaplatform Instagram in 2012 en berichtendienst WhatsApp in 2014 ongedaan gemaakt worden. Daarmee heeft Facebook mededingingsregels overtreden, vindt de toezichthouder, omdat met de aankopen de bedrijven als concurrent werden uitgeschakeld.

De zaak van de FTC werd aanvankelijk door een rechter afgewezen vanwege onvoldoende bewijs voor kartelpraktijken. De toezichthouder kreeg toen een maand de tijd om met meer bewijs te komen. Facebook vond daarnaast dat FTC-topvrouw Lina Khan, aangesteld door president Joe Biden, te bevooroordeeld was, omdat ze eerder als onderzoeker over Facebook publiceerde en in een onderzoekscommissie zat van het Huis van Afgevaardigden, dat onderzoek deed naar het techbedrijf.

Het bedrijf van topman Mark Zuckerberg heeft zich altijd verzet tegen de aanklachten en vindt dat er geen sprake is van monopolistisch gedrag.

Meer uit Financieel

CBS: omzetontwikkeling in auto- en motorbranche blijft positief

DEN HAAG (ANP) - De omzetontwikkeling in de auto- en motorbranche was ook in het eerste kwartaal van dit jaar positief. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg de omzet met ruim 22 procent in vergelijking met een jaar eerder. Daarmee was in elk kwartaal sinds de eerste drie maanden van 2021 sprake van omzetgroei voor de branche, geholpen door stijgende verkopen en prijsstijgingen.

9 minuten geleden
Nederland halverwege doel hernieuwbare energie: 15 procent

DEN HAAG (ANP) - Het gebruik van hernieuwbare energie in Nederland is inmiddels over de helft richting het afgesproken doel voor 2030. In 2022 kwam van alle energie die werd verbruikt (elektriciteit én warmte) 15 procent uit hernieuwbare bronnen. Dat was een jaar eerder nog 13 procent, becijfert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In EU-verband heeft Nederland vastgelegd dat in 2030 minimaal 27 procent van ons totale energieverbruik uit hernieuwbare bronnen moet komen.

10 minuten geleden
Dell stijgt op Wall Street ondanks omzetdaling

NEW YORK (ANP) - Computerbedrijf Dell is donderdag 1,5 procent gestegen op Wall Street. De onderneming zou na het slot van de beurzen met kwartaalcijfers komen, maar vervroegde dat omdat ze uit waren gelekt. In het eerste kwartaal daalde de omzet haast een vijfde. Door de hoge inflatie stellen mensen grote aankopen als computers uit. Bovendien verkochten computers in de coronajaren sterk en is de markt daardoor verzadigd geraakt. Maar beleggers hadden op een nog grotere omzetdaling gerekend en zetten Dell dus toch hoger.

1 uur geleden
Deutsche Bahn en vakbond gaan toch weer onderhandelen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse spoorvervoerder Deutsche Bahn gaat toch weer om de tafel met vakbond EVG in het conflict over een nieuwe cao. Dinsdag leken nieuwe stakingen op het spoor in Duitsland onafwendbaar nadat EVG een nieuw cao-bod van Deutsche Bahn had afgewezen en het staatsspoorbedrijf vervolgens een uitnodiging om verder te praten afsloeg. Maar nu is Deutsche Bahn daar dus op teruggekomen.

2 uur geleden
Meta kondigt nieuwe vr-bril aan, kort voor presentatie Apple

MENLO PARK (ANP) - Facebook-moeder Meta Platforms heeft donderdag een nieuwe virtualrealitybril (VR) aangekondigd. De Meta Quest 3 kan ook de echte wereld om de gebruiker heen meenemen in de VR-beleving, stelt Meta in een blogpost. Het apparaat komt evenwel pas in het najaar op de markt.

4 uur geleden
Curaçao wil hulp Nederland bij schrappen sancties tegen Venezuela

WILLEMSTAD/DEN HAAG (ANP) - De Curaçaose politicus Amerigo Thodé, leider van de grootste fractie in het Curaçaose parlement, heeft donderdag een oproep gedaan aan Nederland om te helpen bij het versoepelen en uiteindelijk schrappen van de economische sancties tegen Venezuela.

4 uur geleden
Rusland beboet WhatsApp voor niet wissen verboden bericht

MOSKOU (ANP/AFP) - Berichtendienst WhatsApp heeft in Rusland een boete gekregen omdat het verboden informatie niet verwijderde. Voor de dienst is het de eerste keer dat hij zo'n boete krijgt, maar andere internetdiensten als Google, Twitter, TikTok en Telegram kregen al eerder boetes opgelegd.

5 uur geleden