Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Facebook: Russische beïnvloedingspoging verijdeld

Facebook: Russische beïnvloedingspoging verijdeld

MENLO PARK (ANP) - Facebook zegt dat het een Russische operatie met als doel linkse kiezers in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk te beïnvloeden, heeft verijdeld. Het medium Peace Data, dat op Facebook actief was, zou door de Russen zijn opgezet als pseudo-journalistiek platform, waarbij ook freelance journalisten werden ingehuurd om over Amerikaanse en Britse politiek te schrijven.

Volgens Facebook was Peace Data de spil in de operatie, die er onder meer op was gericht om de aanstaande presidentsverkiezingen op 3 november te beïnvloeden. De website had 13 accounts en twee pagina's, die in mei waren opgetuigd en maandag werden verwijderd vanwege het gebruik van valse identiteiten en andere vormen van "gecoördineerd non-authentiek gedrag".

Facebook zegt dat het verbanden heeft gevonden tussen Peace Data en Russian Internet Research Agency, een bedrijf uit Sint-Petersburg dat volgens Amerikaanse inlichtingendiensten een sleutelrol speelde in het beïnvloeden van kiezers voor de verkiezingen in 2016.

Volgens onderzoekers richtte Peace Data zich met name op progressieve, linkse groepen in de VS en het VK. De website bracht berichten waarin een kritische toon werd aangeslagen over rechtse en centrumlinkse standpunten. In de VS werd "bijzondere aandacht besteed aan raciale en politieke spanningen".

Zowel president Donald Trump als de Democratische kandidaat Joe Biden werden negatief neergezet. Volgens de onderzoekers was het doel van de website om het linkse publiek weg te trekken uit het kamp van Biden.

Peace Data reageerde niet op een verzoek om commentaar en ook Russische overheidsfunctionarissen reageerden niet. Moskou heeft in het verleden altijd ontkend dat het verkiezingen probeert te beïnvloeden en zegt dat het zich niet bemoeit met de binnenlandse aangelegenheden van andere landen.

Een woordvoerder van de campagne van Trump zegt dat de president de verkiezingen dit jaar op eerlijke wijze gaat winnen. "Wij hebben geen buitenlandse interventie nodig en willen die niet", aldus de woordvoerder.

Twitter meldt dat het naar aanleiding van de operatie vijf accounts offline heeft gehaald die herleidbaar zijn naar de Russische overheid.

Meer uit Buitenland

Lula breekt lans voor toetreding Venezuela tot BRICS-alliantie

BRASILIA (ANP/RTR) - De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva zegt een verzoek te steunen van buurland Venezuela om toe te treden tot de BRICS-alliantie, waartoe behalve Brazilië ook Rusland, India, China en Zuid-Afrika behoren. Lula zei dit ter gelegenheid van een bezoek van de Venezolaanse president Nicolas Maduro.

37 minuten geleden
Libië spreekt 23 doodstraffen uit om campagne Islamitische Staat

TRIPOLI (ANP/RTR) - Een Libische rechtbank heeft maandag 23 mensen ter dood veroordeeld en nog eens 14 tot levenslang om hun betrokkenheid bij een dodelijke campagne van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in 2015. Daarbij werd onder meer een groep Egyptische christenen onthoofd en werd de stad Sirte ingenomen.

51 minuten geleden
Internationale afschuw over antihomowet Oeganda

KAMPALA (ANP/RTR) - Onder meer de Verenigde Staten en internationale organisaties reageren met afschuw op de nieuwe antihomowet in Oeganda, die door president Yoweri Museveni is goedgekeurd. De Amerikaanse president Joe Biden overweegt sancties zoals visabeperkingen voor Oegandezen en minder hulp. Hij spreekt over een tragische schending van mensenrechten.

55 minuten geleden
Oekraïne straft Iran voor wapenleveranties aan Russen

KYIV (ANP/AFP) - Het Oekraïense parlement in de hoofdstad Kyiv heeft sancties goedgekeurd tegen Iran. Dat land wordt ervan beschuldigd als bondgenoot van Moskou wapens te leveren voor de al ruim een jaar durende Russische oorlog tegen Oekraïne.

2 uur geleden
Lichamen en fresco's uit de oudheid gevonden in Pompeï

POMPEÏ (ANP) - In Pompeï zijn de botresten gevonden van drie mensen die in 79 na Christus omkwamen na een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius, meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Het gaat waarschijnlijk om twee vrouwen en een kind van negen maanden die hun toevlucht hadden gezocht in een bakkerij.

2 uur geleden
Waarnemers: Turkse president genoot onrechtmatige voordelen

ANKARA (ANP/DPA) - De Turkse presidentsverkiezingen verliepen met "onrechtmatige voordelen" voor de herkozen president Erdogan, stellen Europese verkiezingswaarnemers. Vooringenomenheid in de media en beperkingen van de vrijheid van meningsuiting hebben geleid tot ongelijke voorwaarden waarvan Erdogan profiteerde, concludeert de waarnemersmissie van de Europese organisaties OVSE en de Raad van Europa. De omstandigheden boden "in veel opzichten niet de voorwaarden voor het houden van democratische verkiezingen".

4 uur geleden
Felgroen gekleurde water in Venetië is niet gevaarlijk

VENETIË (ANP/DPA) - Het groene water in het beroemde Canal Grande in Venetië is niet gevaarlijk, zo meldt de regionale president Luca Zaia op Twitter. Het water bij de Rialtobrug kleurde zondag plotseling door onbekende reden fluorescerend groen, waarop werd besloten over te gaan op onderzoek.

7 uur geleden