Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Facebook-oprichter Zuckerberg aangeklaagd voor negeren uitbuiting

Facebook-oprichter Zuckerberg aangeklaagd voor negeren uitbuiting

MENLO PARK (ANP/BLOOMBERG/BELGA/RTR) - Facebook-oprichter Mark Zuckerberg, die ook de topman is van moederbedrijf Meta Platforms, is door aandeelhouders aangeklaagd. Onder meer pensioen- en investeringsfondsen claimen dat Facebook en Instagram al jaren een oogje dichtknijpen bij praktijken van mensenhandel en uitbuiting via die sociale netwerken.

Niet alleen Zuckerberg is onderwerp van de rechtszaak. Ook enkele van zijn medebestuurders zijn aangeklaagd, net als oud-bestuurders van Meta. Zij zouden hebben geweten dat criminelen gebruik maakten van Facebook en Instagram om slachtoffers te vinden.

"In het voorbije decennium hebben de platformen van Meta de daders van wijdverspreide sekshandel, mensenhandel en de seksuele uitbuiting van kinderen, die op grote schaal plaatsvonden op de platformen, geholpen, ondersteund en gefaciliteerd", staat in de aanklacht. "Substantiële bewijzen tonen aan dat de raad van bestuur, evenals de directie, een oogje dichtkneep, maar wel op de hoogte was van dit groeiende fenomeen."

Bedreigingen

Een woordvoerder van Meta stelt dat het concern wel veel doet tegen deze problematiek. De zegsman laat weten dat het bedrijf "exploitatie van mensen en seksuele uitbuiting van kinderen nadrukkelijk verbiedt".

Ook een Duitse milieubeweging klaagt Meta aan, maar dan omdat het bedrijf te weinig doet tegen onlinehaat en -bedreigingen. Zo liet Facebook een groep waarin regelmatig gedreigd werd met geweld begaan. De dreigboodschappen bleven soms weken online staan ondanks meldingen.

Geestelijke gezondheid

De rechtszaken zijn slechts enkele van de vele waar Meta de laatste tijd mee te maken krijgt. Het bedrijf ligt onder meer onder een vergrootglas vanwege de manier waarop het met gebruikersdata omspringt, maar ook vanwege vermeende anticompetitieve praktijken. Het bedrijf ligt onder vuur omdat het bedrijven die zouden kunnen uitgroeien tot een grote concurrent opkoopt als ze nog klein zijn. Ook maakte het met Google-moeder Alphabet afspraken over samenwerking op de markt voor online-advertenties.

Daarnaast is de geestelijke gezondheid van met name kinderen en tieners al langer een aandachtspunt. Die komt in de knel door gebruik van sociale netwerken en eigen onderzoek van Meta toonde aan dat dit in het bijzonder voor tienermeisjes geldt. Maar Meta hield die informatie lang voor zichzelf en paste de werking van zijn sociale netwerken niet aan.

Meer uit Financieel

ABN AMRO: EK en Olympische Spelen helpen mediasector aan groei

AMSTERDAM (ANP) - Mediabedrijven kunnen dit jaar rekenen op groei, mede dankzij de Olympische Spelen en het EK voetbal. Adverteerders pakken dan flink uit met reclames en dat levert veel bedrijven in de mediasector extra inkomsten op, schrijven economen van ABN AMRO.

3 uur geleden
Aandeel economisch zelfstandige vrouwen nadert mannen

DEN HAAG (ANP) - Het aandeel economisch zelfstandige vrouwen in Nederland nadert het aandeel economisch zelfstandige mannen, komt naar voren uit een analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Tegenwoordig is bijna 70 procent van de vrouwen en 83 procent van de mannen tussen de 15 jaar oud en de AOW-leeftijd economisch zelfstandig. Dat wil zeggen dat ze een inkomen van tenminste het bijstandsniveau hebben en geen onderwijs meer volgen. In 1977 was het aandeel economisch zelfstandige vrouwen nog geen 20 procent, terwijl het aandeel mannen bijna 80 procent was.

3 uur geleden
Meeste vergunningen in jaren verstrekt voor tijdelijke woningen

DEN HAAG (ANP) - Het aantal vergunningen dat is verstrekt voor de bouw van tijdelijke woningen is vorig jaar flink gestegen, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In totaal werden er bijna 4200 vergunningen afgegeven, dat zijn er 28 procent meer dan een jaar eerder en is het grootste aantal in jaren. De hoeveelheid verleende vergunningen is volgens het CBS een indicator voor het aantal woningen dat binnenkort gebouwd zal worden.

3 uur geleden
Gemengd slot op Wall Street, Nvidia stijgt verder

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met een gemengd beeld gesloten. Beleggers wachten vooral af hoe vrijdag een voor de Federal Reserve belangrijke graadmeter voor inflatie uitvalt. Chipbedrijf Nvidia ging verder met zijn opmars en won ruim 7 procent.

5 uur geleden
FNV kraakt achterblijvende resultaten Banenafspraak

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV is kritisch over de Banenafspraak die tot begin 2026 minstens 125.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking moet hebben opgeleverd. Uit het nieuwste jaarverslag van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid komt naar voren dat de doelstellingen voor 2022 niet werden gehaald. Voor FNV is dat het bewijs dat de afspraken tussen werkgevers, de overheid en vakbonden uit 2013 niet goed werken bij het begeleiden van mensen met een arbeidsbeperking naar werk, staat in een brandbrief aan de Tweede Kamer.

6 uur geleden
Bloomberg: Shell schrapt banen bij windenergie-activiteiten

LONDEN (ANP) - Shell maakt zich op om banen te schrappen bij zijn onderdeel voor windparken op zee. De ontslagen vallen binnen enkele maanden, schrijft persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Vooral in Europa gaan banen verloren, zeggen de bronnen.

7 uur geleden
PVV en NSC: Tata moet vergroening zoveel mogelijk zelf betalen

DEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen PVV en NSC willen dat Tata Steel zoveel mogelijk zelf investeert in verduurzaming van de staalfabriek in IJmuiden. Ook willen zij, net als BBB, harde garanties dat het bedrijf ook op de lange termijn in Nederland blijft. Zo niet, dan moet het mogelijk zijn geld dat de overheid in vergroening heeft gestoken, terug te halen.

8 uur geleden