Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Facebook-moeder Meta treft schikking in zaak over Trump-campagne

Facebook-moeder Meta treft schikking in zaak over Trump-campagne

MENLO PARK (ANP/BLOOMBERG) - Facebook-moeder Meta heeft een voorlopige schikking getroffen in een slepende rechtszaak. Die gaat over het al dan niet delen van gegevens met onderzoeksbureau Cambridge Analytica voorafgaand aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. Facebook zou destijds illegaal gegevens hebben gedeeld.

Facebook-gebruikers klaagden het bedrijf in 2018 aan. Dat gebeurde na de onthulling dat het Britse onderzoeksbureau dat verbonden was aan de presidentscampagne van Donald Trump in 2016 toegang had tot de gegevens van maar liefst 87 miljoen leden van het socialemedianetwerk. Trump maakte gebruik van Cambridge Analytica om Facebook-gebruikers te 'targeten'. Karl Racine, een aanklager in het district waar de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. onder valt, noemde het incident "het grootste privacyschandaal voor consumenten in de geschiedenis van de natie".

Onlangs werd nog bekend dat Meta-baas Mark Zuckerberg zeker zes uur verhoord werd door advocaten van de eisers. Volgens Facebook kunnen gebruikers er niet automatisch van uitgaan dat gedeelde informatie op de platformen privé blijft.

Als het moederbedrijf van Facebook de zaak had verloren, dan had het mogelijk voor honderden miljoenen dollars aan schadevergoeding moeten betalen. Door het akkoord hoeven Zuckerberg en andere kopstukken van Facebook nu niet te getuigen. De komende tijd moet de schikking worden uitgewerkt. De zaak is voorlopig opgeschort. Voorwaarden van de schikking zijn niet bekendgemaakt.

Meer uit Financieel

KLM: werkonderbreking piloten afgewend na hoofdlijnenakkoord

SCHIPHOL (ANP) - Luchtvaartmaatschappij KLM zegt een akkoord op hoofdlijnen te hebben gesloten met pilotenvakbond VNV over een nieuwe cao. Daardoor zou een geplande werkonderbreking van vliegers niet meer doorgaan, stelt het bedrijf.

5 uur geleden
Macron: Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit steenkoolsector

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit de steenkoolsector door de laatste twee op steenkolen draaiende elektriciteitscentrales om te bouwen, maakte president Emmanuel Macron zondag bekend. Het gaat om de elektriciteitscentrales in Cordemai, in het westen van het land, en in Saint-Avold, in het oosten.

8 uur geleden
Britse kranten bezorgd over einde Facebook News

LONDEN (ANP) - Britse kranten zijn bezorgd over het einde van Facebook News, een speciale feed waarmee het sociale medium artikelen van nieuwsmedia onder de aandacht brengt. In een brief aan moederbedrijf Meta waarschuwt koepelvereniging News Media Association dat die beslissing een "bedreiging voor de democratie" is.

15 uur geleden
Tsjechische miljardair verkoopt belang in Le Monde

PARIJS (ANP/AFP) - De Tsjechische miljardair Daniel Křetínský verkoopt zijn belang in de Franse krant Le Monde. Zijn aandelen gaan over naar de Franse zakenman Xavier Niel, die al een grote aandeelhouder was in het nieuwsmedium.

18 uur geleden
Duitse woningbouwsector wil 50 miljard om uit dip te komen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bouwsector heeft 50 miljard euro aan stimuleringsmaatregelen nodig om uit het slop te komen, betoogt vakbond Bauen-Agrar-Umwelt (IGBAU). Hogere rentes en sterk gestegen materiaalkosten drukken zwaar op de Duitse bouw, die volgens vakbondsvoorzitter Robert Feiger in zware problemen dreigt te komen.

20 uur geleden
EU-vicevoorzitter in China: EU moet zichzelf wel beschermen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Unie is "niet van plan zich los te koppelen" van China, maar moet zichzelf wel beschermen wanneer haar openheid wordt misbruikt. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zaterdag gezegd in een toespraak op een bijeenkomst in Shanghai.

1 dag geleden
Bronnen: ook meteen Indiase toestellen bij debuut nieuwe iPhone

NEW DELHI (ANP/DPA) - Apple heeft bij de lancering van de iPhone 15 ook meteen exemplaren uit Indiase fabrieken verkocht. Dat had het Amerikaanse techconcern nog niet eerder gedaan bij het uitkomen van een nieuw model iPhone, meldt het Duitse persbureau dpa op basis van ingewijden.

1 dag geleden