Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Facebook gaat Franse kranten betalen voor plaatsen nieuws

Facebook gaat Franse kranten betalen voor plaatsen nieuws

PARIJS (ANP) - Facebook heeft een groep Franse kranten beloofd te betalen als hun artikelen op het socialemediaplatform worden gedeeld. Het Amerikaanse concern heeft daarvoor afspraken gemaakt met een alliantie van bijna driehonderd Franse kranten en nieuwsmedia, waaronder titels als Le Monde en Le Figaro.

Voor kranten en andere nieuwsmedia is het nog altijd lastig om de verspreiding van hun berichten via techconcerns als Facebook en Google te verzilveren. Een verandering in Europese wetgeving moet dit wel mogelijk maken. Via zogeheten naburige rechten, die lijken op auteursrechten, kunnen krantenuitgevers vergoedingen vragen van internetbedrijven die links naar hun artikelen plaatsen.

Facebook en de Alliance de la Presse d’Information Générale (APIG), zoals het krantencollectief heet, beweren dat de afspraken de kwaliteit van de online nieuwsvoorziening verbetert. Deelnemende kranten kunnen dankzij het akkoord ook meedoen aan Facebook News, de nieuwsfeed die het bedrijf van topman Mark Zuckerberg wil opzetten met behulp van gevestigde media.

Geen overeenkomsten

Frankrijk loopt met de nieuwe afspraken voorop. In bijvoorbeeld Nederland zijn er nog helemaal geen overeenkomsten tussen nieuwsmedia en Facebook over het betalen voor artikelen.

APIG en Facebook meldden niet om wat voor bedragen het gaat. Eerder dit jaar sloten Franse mediabedrijven en Google al een deal over betalen voor nieuws. In drie jaar tijd zou Google 76 miljoen euro betalen om nieuws aan te kunnen bieden. Enkele grote Franse mediabedrijven, waaronder persbureau AFP, waren het niet met die afspraken eens.

Meer uit Financieel

Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

8 uur geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

10 uur geleden
Franse bankpresident: ECB zal in 2024 renteverlaging overwegen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal in de loop van volgend jaar een verlaging van de rente overwegen, nu de inflatie sterk aan het afzwakken is. Dat heeft de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau gezegd. Nu is het nog te vroeg om te praten over een renteverlaging, aldus de Fransman die ook bestuurder is bij de ECB.

10 uur geleden
Bounty-liefhebber treft soms leeg winkelschap door oorlog Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Liefhebbers van Bounty-repen treffen soms lege schappen aan in winkels. Dat komt volgens producent Mars door een gebrek aan productiecapaciteit voor de chocoladerepen met kokosvulling bij de fabriek in Veghel.

12 uur geleden
Fed-voorzitter: te vroeg om te speculeren over renteverlaging

ATLANTA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het is nog te vroeg om te speculeren over een renteverlaging door de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Dat heeft Fed-voorzitter Jerome Powell gezegd op een conferentie in Atlanta. Ook gaf hij aan dat de Fed de rente verder kan verhogen als dat nodig zou zijn om de inflatie verder te laten dalen.

12 uur geleden
Verlichtingsbedrijf Signify bij winnaars Damrak om reorganisatie

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag op de eerste handelsdag van december met winst gesloten. Op het Damrak stond verlichtingsbedrijf Signify in de schijnwerpers na aankondiging van een reorganisatie om de kosten te verlagen. Met die ingreep in het personeelsbestand wil het in de MidKap genoteerde bedrijf 200 miljoen euro per jaar besparen.

12 uur geleden
Veel vluchten luchthaven München geschrapt door zware sneeuwval

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Op de luchthaven van de Zuid-Duitse stad München zijn vrijdag veel vluchten geschrapt vanwege zware sneeuwval. Volgens het vliegveld zijn er ongeveer 130 vluchten geannuleerd en is er ook flinke vertraging bij andere vluchten.

14 uur geleden