Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Facebook en hele techsector flink omlaag op Wall Street

Facebook en hele techsector flink omlaag op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Technologieaandelen leverden maandag flink in waarde in op Wall Street. De inflatieangst bij beleggers leefde duidelijk weer op. Daarbij viel ook het grote koersverlies op van Facebook, dat te maken kreeg met een wereldwijde storing en ander negatief nieuws.

Techgraadmeter Nasdaq zakte 2,1 procent tot 14.255,49 punten. Veel beleggers vrezen dat er door de sterk opgelopen inflatie een versnelde afbouw van het steunbeleid van centrale banken in het verschiet ligt. En daarbij hoort ook het vooruitzicht van een stijgende rente, iets wat voor snel groeiende techbedrijven alom als ongunstig wordt beschouwd.

Facebook leverde bijna 5 procent aan beurswaarde in. Niet alleen Facebook lag er maandag wereldwijd uit door een storing. Ook diensten als Instagram en WhatsApp waren niet beschikbaar. Facebook kon nog niet zeggen wat er aan de hand is. Facebook zag zich afgelopen weekend daarnaast genoodzaakt om zich te verweren tegen beweringen dat het netwerk bijdroeg aan de bestorming van het Capitool in Washington op 6 januari. Dat zou volgens Facebook "belachelijk" zijn, liet een bestuurder van het concern weten vooruitlopend op het optreden van een klokkenluider.

Evergrande

Het sentiment op Wall Street was over de gehele linie negatief, mede door de zorgen rond de Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande. De brede S&P 500 verloor 1,3 procent tot 4300,46 punten en de Dow-Jonesindex ging 0,9 procent omlaag tot 34.002,92 punten.

Maker van elektrische auto's Tesla was wel een opvallende winnaar. De autoproducent maakte dit weekend bekend dat in het derde kwartaal een recordaantal van 241.300 auto's afgeleverd waren. Dat betekende op jaarbasis een stijging met 71 procent, waarbij wel de impact van de coronacrisis in ogenschouw moet worden genomen. Beleggers konden de aankondiging evengoed waarderen en zetten het aandeel een kleine 1 procent hoger.

General Motors

Ook sectorgenoot General Motors (plus 1,6 procent) stond in de belangstelling. Hedgefonds Engine No. 1 kondigde aan GM te steunen in zijn ambitie om tegen 2035 alleen nog maar elektrische wagens te maken. Daarvoor zal het fonds ook een investering doen. Engine No. 1 verwierf eerder dit jaar bekendheid toen het met succes drie bestuurders met oog voor klimaat in de raad van olieconcern ExxonMobil mocht benoemen.

Een vat Amerikaanse olie kostte 2,3 procent meer op 77,62 dollar. Brentolie werd 2,5 procent duurder op 81,29 dollar per vat. De euro was 1,1621 dollar waard, tegen 1,1616 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Meer uit Financieel

Van Rij: aandeleninkopen drogen op als ze worden belast

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Marnix van Rij (Belastingen) denkt niet dat het belasten van aandeleninkopen door beursgenoteerde ondernemingen de staatskas veel zal opleveren. Hij verwacht dat bedrijven andere manieren zullen zoeken om geld terug te geven aan hun aandeelhouders, als het huidige fiscale voordeel op deze vorm komt te vervallen.

7 minuten geleden
FNV: pervers financieel spel over ruggen medewerkers Big Bazar

UTRECHT (ANP) - De eigenaren van Big Bazar en moederbedrijf Mirage Retail Group spelen een pervers financieel spel ten koste van de medewerkers, zegt FNV-bestuurster Linda Vermeulen nadat Big Bazar dinsdag failliet is verklaard. De ongeveer 1300 medewerkers van de koopjesketen zijn daarmee waarschijnlijk hun baan kwijt.

1 uur geleden
Tesla omlaag op Wall Street na nieuws Europese Commissie

NEW YORK (ANP) - Tesla hoorde dinsdag bij de verliezers op de Amerikaanse beurzen. Beleggers verwerkten nieuws dat de Europese Commissie, naast Chinese autofabrikanten, ook wil onderzoeken in hoeverre Tesla en Europese automakers oneerlijke subsidies ontvangen in de elektrische auto-industrie in China.

1 uur geleden
Britse waterbedrijven moeten klanten 114 miljoen pond terugbetalen

LONDEN (ANP/RTR) - Verschillende waterbedrijven in het Verenigd Koninkrijk moeten hun klanten 114 miljoen pond (omgerekend 131 miljoen euro) terugbetalen. De bedrijven uit Engeland en Wales hebben bepaalde doelstellingen niet gehaald, meldt toezichthouder Ofwat dinsdag. De terugbetaling zal met de waterrekeningen van volgend jaar worden verrekend.

2 uur geleden
Touroperator Vacansoleil op rand van faillissement

EINDHOVEN (ANP) - Touroperator Vacansoleil verkeert in grote financiƫle moeilijkheden. De aanbieder van campingvakanties heeft uitstel van betaling aangevraagd, wat vaak een voorbode is van faillissement.

3 uur geleden
Prijsstijgingen landbouwproducten in EU zwakken af

LUXEMBURG (ANP) - De prijzen van landbouwproducten in de Europese Unie zijn in het tweede kwartaal van dit jaar veel minder sterk gestegen. De wereldmarkt komt tot bedaren na de scherpe prijsstijgingen van de afgelopen tijd, maakt het Europese statistiekbureau Eurostat op uit de cijfers.

3 uur geleden
Reuters: Fransen beoordelen update om stralingsprobleem iPhone 12

PARIJS (ANP) - De Franse overheid beoordeelt een software-update voor de iPhone 12 die Apple beschikbaar stelt, meldt persbureau Reuters op basis van een ingewijde. Onlangs stelde een toezichthouder in Frankrijk vast dat de elektromagnetische straling van dit type smartphone te hoog is, waarna een tijdelijk verkoopverbod inging. De update die nu bij het ministerie voor Digitale Zaken voorligt, moet dit probleem verhelpen.

3 uur geleden