Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Facebook-bestuurder spreekt aantijgingen van machtsmisbruik tegen

Facebook-bestuurder spreekt aantijgingen van machtsmisbruik tegen

MENLO PARK (ANP) - Als Facebook verplicht wordt om onderdelen als Instagram en WhatsApp af te stoten, zadelt dat het hele bedrijfsleven in de VS op met grote problemen. Dat zegt operationeel directeur van Facebook Sheryl Sandberg in een interview met de Amerikaanse nieuwszender CNBC. Ze sprak zich ook uit tegen de claim dat Facebook geen concurrentie zou hebben of dulden.

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) klaagde Facebook aan wegens misbruik van zijn machtspositie. De handelscommissie, die samen optrok met Justitie in 46 staten, het District of Columbia en Guam, beschuldigt Facebook ervan jarenlang potentiële concurrenten te hebben willen uitschakelen, onder meer door ze op te kopen. Het bedrijf zou daarom nu in stukken moeten worden opgeknipt.

Sandberg benadrukte dat de overnames van Instagram en WhatsApp in respectievelijk 2012 en 2014 door de Amerikaanse overheid waren goedgekeurd. Volgens de Facebook-bestuurder kan het niet zo zijn dat je eerste goedkeuring krijgt en jaren later te horen krijgt dat je de onderdelen weer moet afstoten. "Dat gaat dan echt een groot probleem worden voor Amerikaanse bedrijven", aldus Sandberg. Ze wees erop dat de beslissing ook de concurrentiepositie van Amerikaanse bedrijven wereldwijd zal schaden.

Concurrentie

Ook ging Sandberg in op de kritiek die Facebook kreeg vanwege het gebrek aan concurrentie. Sandberg verwees naar de snelle opmars van diensten als iMessage, TikTok en Snapchat.. "Ik kan mijn eigen kinderen niet eens op Instagram laten posten, omdat ze te druk zijn met Snapchat en TikTok." Verder wees ze erop dat Facebook niet te vergelijken is met een aanbieder van bijvoorbeeld elektriciteit. "Iedereen heeft de keuze waar hij of zij zijn aandacht aan besteedt."

Facebook wist overigens dat er een onderzoek liep en is al enige tijd bezig om de chatapps Messenger, WhatsApp en de chatfunctie van Instagram onderling aan elkaar te koppelen. Het bedrijf beweert daardoor al enige tijd dat opsplitsen niet mogelijk is.

Meer uit Financieel

Achterban FNV schaart zich achter nieuwe NS-cao

UTRECHT (ANP) - Een ruime meerderheid van de FNV-leden bij spoorvervoerder NS heeft ingestemd met het verbeterde cao-resultaat voor het NS-personeel. Daarmee lijkt de dreiging van nieuwe vakbondsacties bij de NS voorbij.

13 minuten geleden
Geen slotverklaring bij IMF-top door conflict in Midden-Oosten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De voorjaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington levert geen gemeenschappelijke slotverklaring op. De bijeengekomen landen konden het niet eens worden over de manier waarop ze naar de oorlogen in het Midden-Oosten en Oekraïne moesten verwijzen.

2 uur geleden
Vrees voor escalatie in Midden-Oosten duwt beurzen in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn vrijdag overwegend met verliezen het weekend ingegaan door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. De vrees voor een escalatie van het conflict daar laaide weer op na berichten over een mogelijke aanval van Israël op Iran.

3 uur geleden
Nieuwe claimzaak tegen ABN AMRO om te hoge rentes voor mkb'ers

AMSTERDAM (ANP) - Stichting Massaschade & Consument wil ABN AMRO voor de rechter dagen. De bank heeft volgens de stichting over een periode van vijftien jaar miljarden euro's te veel aan rente geïncasseerd bij mkb'ers met een doorlopend krediet. De stichting wil dat ondernemers worden gecompenseerd voor de te veel betaalde rente.

4 uur geleden
Netflix onderuit op Wall Street ondanks sterke cijfers

NEW YORK (ANP) - Netflix is vrijdag onderuit gegaan op de aandelenbeurzen in New York. De streamingdienst boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht. Ook kreeg Netflix er meer abonnees bij dan voorzien, mede dankzij het beleid om het delen van accounts aan banden te leggen. Het concern heeft echter besloten vanaf het eerste kwartaal van volgend jaar te stoppen met het melden van het aantal nieuwe abonnees. Dat laatste viel niet goed bij beleggers en het aandeel werd bijna 8 procent lager gezet.

5 uur geleden
Bestrijdingsmiddel verboden, telers vrezen einde kersenteelt

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) vreest dat de kersenteelt uit Nederland verdwijnt, omdat het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit geen vrijstelling geeft voor twee bestrijdingsmiddelen die de kers beschermen tegen een specifiek soort fruitvlieg.

6 uur geleden
Verkoopdaling Gillette-scheermesjes en Ariel-wasmiddel ten einde

CONNECTICUT (ANP) - Procter & Gamble (P&G) heeft de daling van de verkopen van zijn producten zoals Gillette en Ariel weten te stoppen. De was- en verzorgingsmiddelenfabrikant meldt bij de bekendmaking van zijn kwartaalcijfers dat met name naar scheer- en wasmiddelproducten meer vraag was, ondanks hogere prijzen. Door een verkoopdaling van babyproducten zoals Pampers-luiers verkocht het Amerikaanse concern de afgelopen drie maanden net zo veel als aan het begin van vorig jaar.

6 uur geleden