
Facebook-bestuurder spreekt aantijgingen van machtsmisbruik tegen
MENLO PARK (ANP) - Als Facebook verplicht wordt om onderdelen als Instagram en WhatsApp af te stoten, zadelt dat het hele bedrijfsleven in de VS op met grote problemen. Dat zegt operationeel directeur van Facebook Sheryl Sandberg in een interview met de Amerikaanse nieuwszender CNBC. Ze sprak zich ook uit tegen de claim dat Facebook geen concurrentie zou hebben of dulden.
De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) klaagde Facebook aan wegens misbruik van zijn machtspositie. De handelscommissie, die samen optrok met Justitie in 46 staten, het District of Columbia en Guam, beschuldigt Facebook ervan jarenlang potentiële concurrenten te hebben willen uitschakelen, onder meer door ze op te kopen. Het bedrijf zou daarom nu in stukken moeten worden opgeknipt.
Sandberg benadrukte dat de overnames van Instagram en WhatsApp in respectievelijk 2012 en 2014 door de Amerikaanse overheid waren goedgekeurd. Volgens de Facebook-bestuurder kan het niet zo zijn dat je eerste goedkeuring krijgt en jaren later te horen krijgt dat je de onderdelen weer moet afstoten. "Dat gaat dan echt een groot probleem worden voor Amerikaanse bedrijven", aldus Sandberg. Ze wees erop dat de beslissing ook de concurrentiepositie van Amerikaanse bedrijven wereldwijd zal schaden.
Concurrentie
Ook ging Sandberg in op de kritiek die Facebook kreeg vanwege het gebrek aan concurrentie. Sandberg verwees naar de snelle opmars van diensten als iMessage, TikTok en Snapchat.. "Ik kan mijn eigen kinderen niet eens op Instagram laten posten, omdat ze te druk zijn met Snapchat en TikTok." Verder wees ze erop dat Facebook niet te vergelijken is met een aanbieder van bijvoorbeeld elektriciteit. "Iedereen heeft de keuze waar hij of zij zijn aandacht aan besteedt."
Facebook wist overigens dat er een onderzoek liep en is al enige tijd bezig om de chatapps Messenger, WhatsApp en de chatfunctie van Instagram onderling aan elkaar te koppelen. Het bedrijf beweert daardoor al enige tijd dat opsplitsen niet mogelijk is.
Meer uit Financieel
EINDHOVEN (ANP) - Onderzoeksinstituut TNO gaat samenwerken met het Japanse techbedrijf Dai Nippon Printing (DNP). Ze richten zich op de ontwikkeling van technologie voor snelle gegevensverwerking tegen lager energieverbruik. Door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) is daar grote behoefte aan, aldus TNO. De ontwikkeling vindt plaats op de High Tech Campus in Eindhoven.
53 minuten geledenNEW YORK (ANP/RTR) - De bitcoin zet zijn recordjacht voort. Vrijdagochtend steeg de waarde van de bekendste digitale munt tot meer dan 118.000 dollar. De koers wordt vooral gedreven door de vraag van institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, en het cryptovriendelijke beleid van de Amerikaanse regering onder president Donald Trump.
1 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Luchthaven Heathrow wil 10 miljard pond (omgerekend 11,6 miljard euro) investeren. Dat geld moet onder meer gaan naar het herinrichten van terminals en het verbeteren van de punctualiteit met behulp van kunstmatige intelligentie. Het Londense vliegveld heeft daarvoor een investeringsplan ingediend bij de Britse luchtvaartautoriteit.
1 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Samsung Electronics wil later dit jaar beginnen met de verkoop van zijn eerste trifold-vouwtelefoon. Dat is een vouwbare smartphone met drie schermpanelen die samenklappen, waardoor het toestel compacter is dan een standaard smartphone.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump wil de meeste landen importheffingen van 15 tot 20 procent opleggen, zei hij tegen nieuwszender NBC News. Dat tarief zou gelden voor producten uit landen waarvoor de Amerikaanse regering geen specifiek tarief heeft aangekondigd in een brief.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse goederenexport is in mei licht gestegen. De groei viel wel terug ten opzichte van een maand eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werden er vooral meer chemische producten en machines uitgevoerd. De groei kwam uit op 0,5 procent.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal faillissementen is in juni fors afgenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 313 bedrijven failliet verklaard. Dat zijn 69 faillissementen minder dan in dezelfde maand een jaar eerder, een daling van 18 procent. Vergeleken met mei daalde het aantal faillissementen met 11 procent.
2 uur geleden