
'Fabrikanten letten te weinig op veiligheid slimme apparaten'
DEN HAAG (ANP) - Fabrikanten van slimme apparaten hebben weinig oog voor de veiligheid van hun producten. Dat schrijft de Consumentenbond in een rapport. Veel apparaten bevatten kwetsbaarheden en fabrikanten doen te weinig om die te verhelpen, aldus de bond.
Onderzoekers hebben hacktests gebruikt, waarbij ze probeerden tien producten te hacken. Van deze apparaten was tijdens vooronderzoek gebleken dat ze veiligheidsproblemen hebben. Het ging onder meer om twee seksspeeltjes, twee kinder-GPS-horloges en twee babycamera’s. Ook zijn vier vergelijkende onderzoeken van slimme beveiligingscamera’s, lampen, deurbellen en babycamera’s gedaan.
De onderzoeken en de hacktests brachten 27 kwetsbaarheden aan het licht. De onderzoekers meldden de gebreken bij de fabrikanten, maar die blijken volgens de bond laks met het oplossen ervan. In twaalf gevallen ontkenden ze het probleem, weigerden ze actie te ondernemen of reageerden ze helemaal niet. Van veertien ernstige kwetsbaarheden verhielpen ze er negen.
Updates
Ook op het gebied van update-beloftes schieten de fabrikanten volgens de Consumentenbond ernstig tekort. Van de vijftig onderzochte fabrikanten geven er slechts drie voor al hun productgroepen vooraf duidelijkheid over hoe lang hun apparaten updates krijgen.
Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: "Fabrikanten vinden de veiligheid van hun producten niet belangrijk genoeg. Dat is de pijnlijke conclusie die we op basis van dit rapport moeten trekken. Daar moet verandering in komen. Onder andere door minimale veiligheidseisen te stellen waar producten aan moeten voldoen.
De Consumentenbond heeft het rapport gedeeld met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. "Staatssecretaris Mona Keijzer heeft de veiligheid van de slimme apparaten gelukkig al hoog op de agenda staan. Dit rapport onderstreept nog maar eens de noodzaak om snel met maatregelen te komen en helpt hopelijk om verandering teweeg te brengen", aldus Molenaar.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Op de Dam in Amsterdam is donderdagavond de nationale chanoekaviering begonnen. Tijdens de viering wordt een grote chanoekia, een negenarmige kandelaar, aangestoken. Onder anderen demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) en rabbijn Simcho Stanton zijn aanwezig bij de start van het joodse feest, dat tot en met vrijdag 15 december duurt.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Op meerdere treinstations zijn donderdag weer honderden mensen bijeen gekomen voor sit-ins "in opstand tegen de genocide en etnische zuivering in Palestina". De actievoerders eisen onder andere dat de Nederlandse overheid oproept tot een permanent staakt-het-vuren en onvoorwaardelijke humanitaire toegang voor de bevolking in Gaza.
3 uur geledenNES (ANP) - Er zijn inmiddels meerdere aangiften gedaan naar aanleiding van het incident dat zich dinsdagavond op Ameland heeft afgespeeld tussen eilandbewoners en een cameraploeg van PowNed. Zowel de omroep als inwoners van Ameland hebben aangifte gedaan, zegt een woordvoerder van de politie.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De bouw van de nieuwe marinierskazerne in Nieuw-Milligen bij Apeldoorn loopt opnieuw flinke vertraging op. Het ministerie van Defensie verwacht dat het om "minimaal" een jaar gaat. De verwachting is dat het complex niet vroeger dan voorjaar 2031 klaar zal zijn.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een 19-jarige Hagenaar is vrijdag aangehouden voor de handel in zwaar vuurwerk. De man werd op heterdaad betrapt bij de overdracht van meerdere pakken met cobra's, meldt de politie donderdag.
5 uur geledenLEEUWARDEN (ANP) - De reclassering adviseert het gerechtshof om in de zogeheten Mallorcazaak het jeugdstrafrecht toe te passen bij hoofdverdachte Sanil B. (21). Volgens de reclassering zijn er meer argumenten voor het toepassen van het jeugdstrafrecht dan voor het volwassenenstrafrecht, bleek donderdag op de vierde zittingsdag bij het hof in Leeuwarden.
5 uur geledenCULEMBORG (ANP) - In het Gelderse Culemborg gaat een crisisnoodopvang open voor maximaal tweehonderd Oekraïners. Culemborg komt daarmee tegemoet aan de vraag van het Rijk aan veiligheidsregio's om met spoed ruimte te maken voor de nog steeds toenemende stroom Oekraïense vluchtelingen, aldus de gemeente. Het is de bedoeling dat de Oekraïners hooguit een week in de crisisnoodopvang verblijven.
5 uur geleden