Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Fabrikant Siemens: olielek hoeft Nord Stream 1 niet te stoppen

Fabrikant Siemens: olielek hoeft Nord Stream 1 niet te stoppen

MÜNCHEN (ANP/RTR) - Een olielekkage in een pompsysteem hoeft nog geen reden te zijn om gaspijpleiding Nord Stream 1 af te sluiten. Dat zegt de Duitse fabrikant van turbines, Siemens Energy, in een reactie op het Russische staatsgasconcern Gazprom, dat vrijdag aankondigde de belangrijke leiding door de Oostzee vanwege de technische problemen langer dicht te houden.

Gazprom sloot de pijpleiding tussen Rusland en Duitsland woensdag voor een periode van drie dagen. Vanwege de olielekkage in een compressorstation bij Portovaya, dicht bij de Finse grens, kan de turbine niet veilig werken en blijft de pijpleiding voor onbepaalde tijd buiten gebruik, meldde het Russische concern vrijdag. Een reparatie zou alleen in een gespecialiseerde werkplaats mogelijk zijn.

Siemens Energy stelt in een verklaring juist dat "een olielek de werking van een turbine niet beïnvloedt". Bovendien kan een eventuele reparatie ter plaatse en "routinematig" worden uitgevoerd. Daarnaast zijn er volgens de Duitse fabrikant voldoende andere turbines beschikbaar in het Russische compressorstation.

Gazprom meldde eerder in een bericht op Telegram dat "vertegenwoordigers van het Duitse Siemens Energy een verslag over het olielek ook zouden hebben onderschreven".

De Europese Commissie beschuldigde het Russische staatsbedrijf er vrijdag al van de gasstromen via de Nord Stream 1 onder valse voorwendselen te hebben stopgezet. Brussel gelooft niets van de technische problemen en noemt Gazprom onbetrouwbaar.

Gazprom verlaagde de toevoer van gas naar Duitsland via Nord Stream 1 voor de sluiting van woensdag al tot 20 procent van de maximale capaciteit. Ook hiervoor droeg het gasconcern technische problemen als reden aan. Die zou Gazprom niet kunnen verhelpen door westerse sancties.

Meer uit Financieel

Faillissement dichtbij voor verpakkingsloze super Pieter Pot

ROTTERDAM (ANP) - De al tijden noodlijdende verpakkingsloze onlinesupermarkt Pieter Pot dreigt dinsdag failliet te worden verklaard. De onderneming meldt dat schuldeiser pensioenfonds BPFL het bankroet heeft aangevraagd, waar Pieter Pot het niet mee eens is. "We hadden gehoopt op een coulanceregeling omdat de weg naar herstel succesvol verloopt. Het is afwachten hoe de rechter dinsdag beslist", licht algemeen directeur Jouri Schoemaker toe.

1 uur geleden
Curator verwacht doorstart e-bikemerk Qwic, leveringen al hervat

AMSTERDAM (ANP) - De curator van het failliet verklaarde e-bikemerk Qwic heeft "goede hoop" op een snelle doorstart van het Amsterdamse bedrijf. Daarom kunnen mensen die nog een bestelling hadden uitstaan bij de onderneming, er weer op rekenen dat deze binnenkort wordt geleverd. Advocaat Jeroen van Straaten van Wieringa Advocaten meldt dat het stilgevallen leveringsproces weer wordt opgestart.

2 uur geleden
Betalingsverwerker Adyen helpt AEX-index verder omhoog

AMSTERDAM (ANP) - Betalingsverwerker Adyen was maandag wederom de grote uitblinker in de AEX-index op het Damrak. De Nederlandse onderneming zette de winstreeks van de vorige handelsdagen voort met een nieuwe plus van 2,6 procent. Adyen werd afgelopen week al zo'n 10 procent meer waard dankzij positieve oordelen van analisten.

2 uur geleden
Koerssprong Macy's op Wall Street door overnamespeculatie

NEW YORK (ANP) - Macy's werd maandag bijna 16 procent meer waard op de aandelenbeurzen in New York. Volgens zakenkrant The Wall Street Journal heeft een groep investeerders een voorstel gedaan om de Amerikaanse warenhuisketen te kopen voor 5,8 miljard dollar (zo'n 5,4 miljard euro). Het is echter nog niet duidelijk of Macy's, dat ook eigenaar is van de luxe warenhuizen Bloomingdale's en de luxe cosmeticawinkels van Bluemercury, het bod steunt.

4 uur geleden
FNV waarschuwt voor spoorstakingen uit onvrede over loonbod

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV waarschuwt voor mogelijke stakingsacties in Nederland bij de Nederlandse Spoorwegen, uit onvrede over een loonbod van het spoorbedrijf. Volgens de bond gaan vakbondsleden woensdag naar het hoofdkantoor van de NS in Utrecht, om "nog één laatste waarschuwing" te geven. "Komt er geen beweging, dan volgen er stakingen", meldt de FNV.

4 uur geleden
VN-organisatie ziet minder wereldwijde handel in 2023

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - De wereldwijde handel is dit jaar duidelijk kleiner dan vorig jaar, meldt de VN-conferentie over handel en ontwikkeling (UNCTAD) in een nieuw rapport. Dat komt onder meer door gestegen rentes en spanningen tussen de Verenigde Staten en China. Voor volgend jaar rekent de VN-organisatie nog niet echt op verbetering.

5 uur geleden
Ophef om campagne modeketen Zara door associatie met oorlog Gaza

ARTEIXO (ANP) - Modewinkelketen Zara krijgt online kritiek op een recente campagne. Daarin staan modellen afgebeeld met mannequins die in witte lakens zijn gewikkeld. Op sociale media maken verschillende mensen de vergelijking met dode slachtoffers van de oorlog tussen Israël en Hamas die op bepaalde afbeeldingen ook in witte lakens zijn gewikkeld.

5 uur geleden