
Fabrikant Kendrion weer volledig operationeel na hackaanval
AMSTERDAM (ANP) - Toeleverancier voor de industrie en autofabrikanten Kendrion heeft zijn activiteiten weer volledig hervat na de hackaanval van ruim een week geleden. Dat meldt het bedrijf dinsdag. Bij de aanval van hackersgroep LockBit zijn volgens topman Joep van Beurden data van Kendrion op het darkweb verschenen, onder meer tekeningen van een oud product en een e-mail. Hij zegt dat de gelekte gegevens "niet van belang zijn" voor het bedrijf.
Kendrion doet momenteel nog wel onderzoek naar hoeveel gegevens precies zijn buitgemaakt. LockBit zegt volgens Van Beurden namelijk meer gegevens van Kendrion te hebben en dreigt die ook te publiceren. "We zijn niet geneigd om in te gaan op eisen", zegt de topman, die benadrukt dat data van klanten niet zijn gelekt.
LockBit heeft de systemen van Kendrion aangevallen met ransomware. Dat is gijzelsoftware waarmee hackers systemen van bedrijven blokkeren en na betaling weer vrijgeven. Betaalt een slachtoffer niet, dan worden buitgemaakte gegevens verkocht of openbaar gemaakt. Van Beurden wil niet kwijt of Kendrion een betalingsverzoek heeft ontvangen.
Windmolens
Na het ontdekken van het lek schakelde Kendrion alle systemen uit om schade zoveel mogelijk te beperken. Een noodplan werd in werking gezet om de activiteiten door te laten gaan, zoals het laten draaien van de fabrieken. Eerder zei Van Beurden al dat het lek dicht is en de aanval is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).
De topman meldt verder dat de aanval heeft gezorgd voor een kleine achterstand in de leveringen. De achterstand verwacht hij komende weken in te halen. Het bedrijf met zo'n 2700 medewerkers maakt elektromagnetische componenten en veel onderdelen die nodig zijn voor de energietransitie, zoals industriële remmen voor onder meer windmolens.
Kendrion denkt niet dat de hackpoging invloed heeft op de financiële resultaten. Het bedrijf is goed voor een jaaromzet van 519 miljoen euro en heeft een beursnotering in Amsterdam.
Meer uit Financieel
MEXICO-STAD (ANP/AFP) - De Mexicaanse president Claudia Sheinbaum zegt een "zeer positief" gesprek te hebben gehad met de Amerikaanse president Donald Trump over handel. De twee zijn overeengekomen dat hun ministers van Financiën en Handel overleg zullen voeren over het "verbeteren van de handelsbalans", schreef ze op X.
3 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vreest voor fors hogere waterstofnettarieven. Doordat grootschalig gebruik van waterstof achterblijft en de benodigde investeringen hoger uitvallen, kunnen de tarieven voor het transport van waterstof via leidingen aanzienlijk stijgen, waarschuwt de toezichthouder donderdag.
54 minuten geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Kamer van Koophandel dringt er bij president Donald Trump op aan om kleinere bedrijven vrij te stellen van importheffingen. Volgens de belangenbehartiger van het bedrijfsleven in de Verenigde Staten heeft een "historisch aantal" kleine ondernemers alarm geslagen over de effecten van de handelstarieven.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - Microsoft en Meta Platforms behoorden donderdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De twee techbedrijven kwamen met sterke kwartaalresultaten en lijken vooralsnog weinig last te hebben van de handelsoorlog van president Donald Trump.
2 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De financiële positie van de Nederlandse pensioenfondsen is flink verslechterd door de handelsoorlog, constateert onderzoeksbureau Aon. Onlangs zeiden de grootste fondsen nog dat ze in het eerste kwartaal averij hadden ontlopen dankzij hogere rentes. Maar in april zorgden dalende beurskoersen alsnog voor flinke klappen.
2 uur geledenCHICAGO (ANP/BLOOMBERG) - McDonald's heeft in het eerste kwartaal minder hamburgers, frietjes en andere snacks verkocht, vooral in de Verenigde Staten. Het gedaalde consumentenvertrouwen lijkt ook bij de fastfoodketen zichtbaar te zijn geworden, waardoor mensen minder vaak uit eten gaan.
3 uur geledenANNA PAULOWNA (ANP) - De gemeente Hollands Kroon houdt het onderzoek van de Britse autoriteiten naar mogelijke omkoping bij de bouw van een Nederlands datacenter van Microsoft in de gaten. "We volgen dit onderzoek met belangstelling en verlenen, waar nodig, onze volledige medewerking", zegt de Noord-Hollandse gemeente, waar Microsofts datacenters in Nederland staan.
4 uur geleden