Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Faber: zal mij binnen lijnen van akkoord en rechtstaat uiten

Faber: zal mij binnen lijnen van akkoord en rechtstaat uiten

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister Marjolein Faber (PVV, Asiel en Migratie), die nog voor haar aantreden onder vuur ligt om eerder gedane uitspraken, schrijft op X zich als minister te uiten "binnen de lijnen van het Hoofdlijnenakkoord en de rechtstaatverklaring". Faber tweette dat enkele minuten nadat een spoedoverleg van de vier coalitiepartijen over haar benoeming was afgelopen.

De tweet lijkt bedoeld om plooien tussen haar en de VVD en NSC glad te strijken. "Er is commotie over mijn uitspraken die ik in het verleden heb gedaan als lid van de oppositie. Ook bij de fracties van VVD en NSC. Ik heb daar begrip voor", aldus Faber.

VVD-leider Dilan Yeşilgöz uitte vrijdagochtend haar ongenoegen en zorgen over de benoeming van Faber. De PVV'er is volgens Yeşilgöz "niet onomstreden" door eerdere uitspraken en de toon die zij daarbij aansloeg. Yeşilgöz twijfelde daarom openlijk of Faber wel geschikt is voor het ambt van minister.

Afschaffen islam

Faber benadrukt in haar tweet dat zij eerdere uitspraken deed als lid van de oppositie. Als senator en Statenlid pleitte ze onder meer voor het afschaffen van de islam. Ook botste ze met premier Mark Rutte toen ze over migratie als "omvolking" sprak. Die term is afkomstig uit het nazisme, legde Rutte haar toen uit. In een debat in de Eerste Kamer werd haar het woord ontnomen, toen zij over het kabinet sprak als "vijfde colonne": een vooruitgeschoven vijand die de staat ondermijnt.

Faber raakte verder in opspraak toen ze haar zoon inschakelde om websites te maken voor de PVV, waarmee hij duizenden euro's verdiende. Ook volhardde zij dat iemand met een "Noord-Afrikaans" uiterlijk betrokken was bij een steekpartij. Het bleek om een autochtone Nederlander te gaan, maar Faber hield vol dat een tweet van haar daarover klopte.

Meer uit Politiek

GroenLinks en PvdA voor gezamenlijke fractie Amsterdam per 2026

AMSTERDAM (ANP) - GroenLinks (GL) en de Partij van de Arbeid (PvdA) in Amsterdam willen na de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 gezamenlijk verder in één fractie in de raad. De leden van beide partijen hebben via een digitale peiling "met een grote meerderheid hun enthousiasme uitgesproken voor verregaande samenwerking", aldus de Amsterdamse PvdA. Het definitieve besluit volgt in september via een referendum.

1 dag geleden
Minister Veldkamp stelt Jordanië gerust na rel over tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) heeft tegenover zijn Jordaanse collega benadrukt dat het Nederland nog steeds achter de tweestatenoplossing staat, waarbij een veilig Israël en levensvatbare Palestijnse staat in vrede naast elkaar bestaan. Hij hoopt zo een diplomatieke rel met het bevriende land snel de kop in te drukken.

1 dag geleden
Kamerleden: computerstoring laat zien dat weerbaarheid beter moet

DEN HAAG (ANP) - De computerstoring vrijdag in Nederland en andere landen legt een kwetsbaarheid bloot waar de overheid meer tegen moet doen, vinden verschillende Kamerleden. "We moeten toe naar een samenleving waarin de ziekenhuizen spoedeisende hulp kunnen aanbieden, bussen kunnen blijven rijden en vliegtuigen blijven vliegen op het moment dat de systemen uitvallen", vindt Jesse Six Dijkstra (NSC). Kamerleden van VVD en GroenLinks-PvdA pleiten ook voor maatregelen om de weerbaarheid te vergroten.

1 dag geleden
Europese Commissie: EU-landen moeten internet beter beveiligen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft geen last van de wereldwijde internetstoring, zegt een woordvoerder tegen het ANP. Het is wel van "cruciaal belang" dat de EU-lidstaten hun internetbeveiligingscapaciteit vergroten. Ook vindt de Commissie dat de EU-landen hun inwoners bewuster moeten maken van het belang van internetbeveiliging.

1 dag geleden
Veldkamp belt collega Jordanië na diplomatieke rel om tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp belt later vrijdag met zijn Jordaanse evenknie naar aanleiding van een tweet van PVV-leider Geert Wilders. Dat zei de minister in het NOS Radio 1 Journaal.

1 dag geleden
BuZa heeft last van storing, geen hinder bij andere ministeries

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft last van de wereldwijde computerstoring, bevestigt een woordvoerster na een rondgang door het ANP. Waar het departement precies last van heeft, kon ze nog niet zeggen.

1 dag geleden
Diverse Europese landen willen migratiedeal zoals met Albanië

WOODSTOCK (ANP) - Verschillende Europese landen voelen voor vergelijkbare migratie-overeenkomsten zoals Italië die heeft gesloten met Albanië. Premier Dick Schoof zei na afloop van de top van de Europese Politieke Gemeenschap dat het hem op de top was opgevallen dat ook Albanië duidelijk had aangegeven deze constructie te willen.

2 dagen geleden