Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Faber past volgorde asielplannen niet aan na bezoek Ter Apel

Faber past volgorde asielplannen niet aan na bezoek Ter Apel

WESTERWOLDE (ANP) - Minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) wil de instroom van asielzoekers beperken en tegelijkertijd de spreidingswet intrekken. "Ik hou van parallelle processen, dus ik doe het tegelijk", zei ze woensdag na afloop van een bezoek aan het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel.

Woensdag uitte de burgemeester van Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, Jaap Velema juist zijn zorgen aan de minister over de volgorde van haar plannen. "Pas na het inperken van de asielinstroom kan de spreidingswet van tafel en een huurbeperking worden opgelegd", aldus Velema. Maar Faber wil dus dat het wel tegelijkertijd gebeurt.

De minister denkt niet dat mensen binnenkort weer in het gras moeten slapen in het overvolle aanmeldcentrum, zoals in de zomer van 2022 het geval was. "Het is niet zover, dus ik ga ervan uit dat het niet gebeurt. De dienst is goed op orde, dus ik ga ervan uit dat het allemaal in goede banen wordt geleid", aldus Faber.

"Leerzaam" noemde Faber haar bezoek aan Ter Apel, waarbij ze ook langsging bij winkeliers in het dorp. "Het had zeker zin, als je hier bent krijg je in ieder geval een ander plaatje. En ja, ik ben er ook wel van overtuigd dat de instroom in ieder geval teruggebracht moet worden", zei de minister. Hoe dat precies moet gaan gebeuren bleef in het midden, daarvoor verwees Faber naar het akkoord op hoofdlijnen dat omgezet gaat worden in beleid.

Meer uit Politiek

PVV-fractie kiest Mulder en De Jong als vicevoorzitters

DEN HAAG (ANP) - De PVV-fractie in de Tweede Kamer heeft na het vertrek van Fleur Agema naar het kabinet twee nieuwe vicevoorzitters gekozen, Edgar Mulder en Léon de Jong. Dat meldt fractieleider Geert Wilders in een bericht op X.

16 minuten geleden
Hoekstra zegt vereerd te zijn met voordracht tot Eurocommissaris

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Wopke Hoekstra schrijft op X dat hij zeer vereerd is "dat het kabinet heeft besloten mij te nomineren voor de volgende Europese Commissie". Hij schrijft nog: "Ik dank minister-president Dick Schoof en zijn team zeer voor hun vertrouwen".

1 uur geleden
CDA-leider Bontenbal blij met EU-voordracht Hoekstra

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal is verheugd met de voordracht van zijn voorganger Wopke Hoekstra voor een nieuwe termijn als Eurocommissaris. "Een CDA'er op deze plek, daar zijn we blij mee", laat hij weten in een bericht op X.

1 uur geleden
CDA-leider in Europarlement blij met voordracht Wopke Hoekstra

BRUSSEL (ANP) - De delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement Tom Berendsen is "erg blij met deze voordracht" van Eurocommissaris Wopke Hoekstra voor een tweede termijn. Berendsen toont zich ook blij verrast dat deze belangrijke post aan een CDA'er wordt gegund, want in de regeringscoalitie van PVV, VVD, BBB en NSC zit het CDA inmiddels niet meer. "Het zijn turbulente tijden in en rond Europa, ik ben blij dat het kabinet kiest voor stabiliteit en ervaring", zegt Berendsen.

1 uur geleden
Hoekstra voorgedragen voor nieuwe termijn als Eurocommissaris

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft Wopke Hoekstra officieel voorgedragen voor een nieuwe termijn als Eurocommissaris. Minister-president Dick Schoof noemt hem "een sterke kandidaat voor een stevige portefeuille". Ingewijden meldden eerder al dat de keuze was gevallen op de CDA'er.

2 uur geleden
Premier blijft nog paar maanden langer in Torentje

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof en zijn naaste medewerkers blijven naar verwachting nog tot het einde van het jaar werken vanuit het Torentje. De tijdelijke verhuizing naar het gebouw van het ministerie van Binnenlandse Zaken laat wat langer op zich wachten. Dat heeft te maken met het ICT-systeem dat moet worden meeverhuisd, bevestigt een woordvoerder na een bericht in het AD.

3 uur geleden
Kabinet wil dat Wopke Hoekstra Eurocommissaris blijft

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil dat CDA'er Wopke Hoekstra Eurocommissaris blijft. Dat bevestigen bronnen na berichtgeving door RTL Nieuws.

14 uur geleden