Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Faber na EU-overleg over opt-out: heb steen in vijver gegooid

Faber na EU-overleg over opt-out: heb steen in vijver gegooid

LUXEMBURG (ANP) - Voor het verzoek om een opt-out van Nederland op migratiebeleid "is niet al te veel enthousiasme", zei asielminister Marjolein Faber na overleg met haar EU-collega's. "Ik heb natuurlijk een steen in de vijver gegooid. In ieder geval is de boodschap overgekomen dat Nederland een strikter beleid wil hebben op het gebied van migratie." Ze houdt vol dat het verzoek tot opt-out geen symbolische daad is.

"Een opt-out onderstreept dat we er een serieuze zaak van maken dat we een streng beleid willen. Ik wil grip hebben op migratie."

Steun heeft ze van andere EU-ministers donderdag voor een opt-out niet gekregen, maar ze vindt dat haar "missie helemaal niet is mislukt". Het doel van Faber is een strikter asiel- en migratiebeleid. "Ik zie dat daar draagvlak voor is."

Herziening

De brief van Faber die ze in september naar de Europese Commissie heeft gestuurd met het verzoek om een opt-out zodra er een EU-verdragswijziging komt, wordt niet ingetrokken. "Ik verscheur helemaal niks. Een opt-out is een eerste stap. Het is ook iets van een lange adem."

Het Nederlands-Oostenrijkse voorstel om de regels voor de terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers te herzien, is donderdag wel goed ontvangen door de EU-ministers. Dertien EU-lidstaten, waaronder Duitsland, Frankrijk en Italië steunen het voorstel tot herziening van de regels, evenals de niet-EU-landen Noorwegen en Zwitserland. Onder meer België en Hongarije steunen het voorstel niet. De huidige EU-regels dateren uit 2008.

'Andere wind'

De terugkeer van afgewezen asielzoekers moet makkelijker en sneller, zo staat in het voorstel. "Je kunt wel een asielsysteem hebben, maar als het aan het eind van de keten stokt, als je geen goed terugkeerbeleid hebt, dan gaat het allemaal niet werken", zei Faber.

Onderdeel van de nieuwe terugkeerregels zou wat Faber betreft de vestiging van 'terugkeerhubs' zijn, waar afgewezen asielzoekers buiten de grenzen van Europa wachten op terugkeer naar het land van herkomst. Plannen daarvoor leven al langer, maar stuitten op politieke weerstand. Faber is ervan overtuigd dat het nu wel gaat lukken. "Er is een andere politieke wind gaan waaien. In veel landen hebben burgers bij de verkiezingen laten merken dat ze het anders willen. De politieke wil is er."

De ministers willen dat de Europese Commissie met een voorstel voor nieuwe terugkeerregels komt.

Meer uit Politiek

Keijzer ziet huurbevriezing als 'gegeven' ondanks juridische stap

DEN HAAG (ANP) - Het plan om de sociale huren twee jaar te bevriezen is voor minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting (BBB) een "gegeven". Dat schrijft haar ministerie in een reactie nadat ongeveer tweehonderd woningcorporaties een eerste juridische stap hebben gezet richting een rechtszaak om de huurbevriezing terug te draaien. Wel erkent Keijzer dat het huurplan "grote gevolgen heeft voor de investeringscapaciteit van woningcorporaties".

5 uur geleden
Staatssecretaris: wetsvoorstel aanpak probleemwolf ligt klaar

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur, BBB) heeft een wetsvoorstel klaarliggen om in Nederland probleemwolven in uitzonderlijke gevallen af te kunnen schieten. Dat laat een woordvoerder van het ministerie weten, in reactie op de Europese verlaagde status van de wolf.

6 uur geleden
Artsen zonder Grenzen: kritiek kabinet op Israël belangrijke stap

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp heeft een "belangrijke stap" gezet met zijn brief aan EU-buitenlandchef Kaja Kallas waarin hij kritiek uit op de Israëlische blokkade van Gaza, vindt Karel Hendriks. De directeur van Artsen zonder Grenzen hoopt dat de "streep in het zand" waar de NSC-bewindsman over spreekt "een harde rode lijn zal blijken".

1 dag geleden
Veldkamp: wil niet als enige van kabinet EU-onderzoek naar Israël

WARSCHAU (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) wil niet als enige in het kabinet dat de EU onderzoekt of Israël zich nog wel houdt aan afgesproken regels over mensenrechten en democratische principes. "Je mag ervan uitgaan dat ik dit niet alleen doe", zei hij bij de inloop van een informele bijeenkomst van EU-ministers in Warschau.

1 dag geleden
Milieuorganisaties ontstemd dat Schiphol na 2028 weer mag groeien

DEN HAAG (ANP) - Milieuorganisaties zijn kritisch op het besluit van luchtvaartminister Barry Madlener (PVV), die maatregelen wil treffen om de geluidsoverlast van Schiphol te verminderen. Als het doel van 2028 is gehaald, mag de luchthaven weer groeien, schrijft Madlener in de brief aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Schoof noemt nieuwe plannen van Israël over Gaza "zorgelijk"

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe plannen van de Israëlische regering over de Gazastrook zijn "zorgelijk", zei premier Dick Schoof dinsdag. Hij roept de Israëlische regering op "een andere koers te varen en gesprekken over een staakt-het-vuren te hervatten".

2 dagen geleden
Premier Schoof feliciteert nieuwe Duitse bondskanselier Merz

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof heeft de nieuwe Duitse bondskanselier Friedrich Merz via X gefeliciteerd met zijn aantreden. De christendemocraat kreeg dinsdag voldoende steun in de Bondsdag om aan de slag te kunnen als regeringsleider.

2 dagen geleden