Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Faber na EU-overleg over opt-out: heb steen in vijver gegooid

Faber na EU-overleg over opt-out: heb steen in vijver gegooid

LUXEMBURG (ANP) - Voor het verzoek om een opt-out van Nederland op migratiebeleid "is niet al te veel enthousiasme", zei asielminister Marjolein Faber na overleg met haar EU-collega's. "Ik heb natuurlijk een steen in de vijver gegooid. In ieder geval is de boodschap overgekomen dat Nederland een strikter beleid wil hebben op het gebied van migratie." Ze houdt vol dat het verzoek tot opt-out geen symbolische daad is.

"Een opt-out onderstreept dat we er een serieuze zaak van maken dat we een streng beleid willen. Ik wil grip hebben op migratie."

Steun heeft ze van andere EU-ministers donderdag voor een opt-out niet gekregen, maar ze vindt dat haar "missie helemaal niet is mislukt". Het doel van Faber is een strikter asiel- en migratiebeleid. "Ik zie dat daar draagvlak voor is."

Herziening

De brief van Faber die ze in september naar de Europese Commissie heeft gestuurd met het verzoek om een opt-out zodra er een EU-verdragswijziging komt, wordt niet ingetrokken. "Ik verscheur helemaal niks. Een opt-out is een eerste stap. Het is ook iets van een lange adem."

Het Nederlands-Oostenrijkse voorstel om de regels voor de terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers te herzien, is donderdag wel goed ontvangen door de EU-ministers. Dertien EU-lidstaten, waaronder Duitsland, Frankrijk en Italië steunen het voorstel tot herziening van de regels, evenals de niet-EU-landen Noorwegen en Zwitserland. Onder meer België en Hongarije steunen het voorstel niet. De huidige EU-regels dateren uit 2008.

'Andere wind'

De terugkeer van afgewezen asielzoekers moet makkelijker en sneller, zo staat in het voorstel. "Je kunt wel een asielsysteem hebben, maar als het aan het eind van de keten stokt, als je geen goed terugkeerbeleid hebt, dan gaat het allemaal niet werken", zei Faber.

Onderdeel van de nieuwe terugkeerregels zou wat Faber betreft de vestiging van 'terugkeerhubs' zijn, waar afgewezen asielzoekers buiten de grenzen van Europa wachten op terugkeer naar het land van herkomst. Plannen daarvoor leven al langer, maar stuitten op politieke weerstand. Faber is ervan overtuigd dat het nu wel gaat lukken. "Er is een andere politieke wind gaan waaien. In veel landen hebben burgers bij de verkiezingen laten merken dat ze het anders willen. De politieke wil is er."

De ministers willen dat de Europese Commissie met een voorstel voor nieuwe terugkeerregels komt.

Meer uit Politiek

Struycken weet nog niet wat asielwet voor cellentekort betekent

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.

20 uur geleden
Staatssecretaris Aartsen blij met voorstel plasticrecycling

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."

20 uur geleden
Meerderheid voor asielnoodmaatregelenwet na toezegging Van Weel

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.

1 dag geleden
Kamermeerderheid stemt voor asielwet over tweestatusstelsel

DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.

1 dag geleden
NSC en SGP steunen asielwet na geruststellende brief Van Weel

DEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.

1 dag geleden
VVD en CDA willen boycot van illegale Israëlische nederzettingen

DEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar een meerderheid in de Kamer stemde er toch mee in.

1 dag geleden
NSC wil 'zwart op wit' dat humanitaire hulp aan illegalen mag

DEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC wil "zwart op wit" van justitie- en asielminister David van Weel dat de strenge asielwetgeving er niet voor zorgt dat het strafbaar wordt om humanitaire hulp te bieden aan mensen die illegaal in Nederland zijn. Komt die garantie er niet, dan kan NSC niet met het wetsvoorstel instemmen, zegt fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven.

1 dag geleden