Faber: meer landen overwegen verplichte terugkeer Syriërs
BRUSSEL (ANP) - Behalve Oostenrijk overwegen meer EU-landen om Syrische asielzoekers terug te sturen, zei minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) na afloop van een vergadering met EU-collega's in Brussel. Ze wilde niet zeggen welke landen dat zijn. Voor Nederland is verplichte terugkeer nu niet aan de orde, zei Faber. Daarvoor zijn de ontwikkelingen in het land te onzeker. Daarnaast kan gedwongen terugkeer volgens de minister op dit moment niet omdat Nederland er geen diplomatieke post heeft.
"Op het moment dat we daar een diplomatiek punt hebben, zou dat natuurlijk kunnen. Maar daar is op dit moment nog geen zicht op", zei Faber. Vrijwillige terugkeer kan natuurlijk altijd, voegde zij daaraan toe. "Dat geldt ook voor Nederland." Dat kan ook worden gefaciliteerd.
"We bekijken de situatie continu", zei Faber. "Stel dat er ineens een stroomversnelling komt, dan kun je natuurlijk altijd sneller gaan beslissen en besluiten."
Focus
Eurocommissaris Magnus Brunner (Migratie) vindt dat de komende tijd de focus moet liggen op vrijwillige terugkeer. Gedwongen terugkeer is volgens hem voorlopig niet mogelijk. "Het is belangrijk dat we het advies opvolgen en op dit punt nauw blijven samenwerken met de UNHCR", zei Brunner tijdens een persconferentie.
Het advies van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR is om gefocust te blijven op terugkeer, zonder die te overhaasten. Vluchtelingen moeten volgens de UNHCR een weloverwogen beslissing kunnen nemen. De politieke situatie in Syrië is nog erg onzeker.
Met gedwongen terugkeer "moeten we voorzichtig zijn", zei Eurocommissaris Brunner. "We weten niet hoe de nieuwe regering of de nieuwe leiders zich gaan gedragen en wat ze de komende weken, dagen en maanden gaan doen. Het is te vroeg en we moeten afwachten." De Eurocommissaris is voorstander van financiële ondersteuning van Syriërs die vrijwillig willen terugkeren.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Leider Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA is naar eigen zeggen niet bekend met geheime contracten die volgens De Telegraaf zijn gesloten toen hij Eurocommissaris was. Hierin zou volgens het dagblad zijn afgesproken dat milieuorganisaties in ruil voor subsidies van de Europese Commissie lobbyden voor de Green Deal van Timmermans. "Ik heb zelf nooit contracten gesloten en me er niet rechtstreeks mee beziggehouden in mijn tijd als Eurocommissaris", reageert hij.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Herdenkingen beschermen tegen verstoringen door demonstraties is een "ingewikkelde puzzel", zei minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken) in een debat over het demonstratierecht. In de Kamer gaan stemmen op om bijvoorbeeld strenger op te treden tegen demonstraties rond 4 mei-herdenkingen, maar daar gaat de minister niet direct in mee.
1 dag geledenARNHEM (ANP) - De uitspraak in de 'stikstofzaak' van Greenpeace tegen de Staat laat opnieuw zien "hoe belangrijk het is dat onze natuurdoelen worden gehaald", vindt de provincie Gelderland. Volgens het provinciebestuur toont de uitspraak ook wederom aan dat Gelderland meer geld van het Rijk nodig heeft om de stikstofuitstoot terug te dringen en natuurherstel te realiseren.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Hoe de nieuwe stikstofplannen van het kabinet er na de uitspraak van de rechter uit gaan zien, kan landbouwminister Femke Wiersma nog niet zeggen. Wel is zij stellig over welke ingreep geen deel zal uitmaken van het nieuwe beleid: over gedwongen uitkoop heeft de coalitie afgesproken "dat we dat niet gaan doen", benadrukt de bewindsvrouw. "En ik ga dat als minister ook niet meemaken."
1 dag geledenSTRAATSBURG (ANP) - Nederlandse Europarlementariërs van VVD, BBB en NSC vinden het onacceptabel dat de Europese Commissie jarenlang milieuorganisaties zou hebben gesubsidieerd, waarvoor die in ruil moesten lobbyen voor de Green Deal van voormalig Eurocommissaris Frans Timmermans. Zij vinden dat het "groene lobbyschandaal", zoals BBB'er Sander Smit het noemt, tot op de bodem moet worden uitgezocht. Ook eisen ze opheldering hierover van de Europese Commissie.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland moet trots zijn dat het de komende NAVO-top mag organiseren, vindt justitieminister David van Weel. Hij heeft weinig op met het beklag van bijvoorbeeld burgemeesters dat de veeleisende rol van gastland gekkenwerk zou zijn. Dat de NAVO belangrijker is dan ooit en Nederland voor het eerst aan de beurt komt, moet volgens Van Weel zwaarder wegen dan de wissel die de top trekt op de politie. "We gaan dit gewoon doen."
1 dag geledenLEIDEN (ANP) - Vakbond FNV heeft in een brandbrief aan Qbuzz geëist dat het vervoersbedrijf snel actie onderneemt om de werkdruk voor de buschauffeurs in Zuid-Holland te verlagen. In een enquête onder het personeel gaf een grote meerderheid aan lichamelijke klachten door stress en spanning te hebben sinds Qbuzz half december het vervoer in het noordelijke deel van de provincie heeft overgenomen van Arriva.
1 dag geleden