Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Faber gaat 'heel snel' crisismaatregelen in gang zetten

Faber gaat 'heel snel' crisismaatregelen in gang zetten

DEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber gaat "heel snel" de vreemdelingenwet deels buiten werking stellen en crisismaatregelen nemen. Die voorstellen worden "voorgelegd aan de ministerraad" en kunnen dan vrijwel meteen van kracht worden.

Faber werkt nog wel aan de vereiste onderbouwing voor de noodgreep, zegt ze na afloop van haar eerste Kamerdebat. Maar meerdere media melden al dat de stappen vrijdag worden aangekondigd. Ze zouden deel uitmaken van het regeringsprogramma dat het kabinet dan presenteert. Faber bevestigt dat het programma deze maatregelen zal noemen, maar wil niet met zoveel woorden zeggen dat ze dan ook meteen ingaan. Fabers ministerie, de Immigratie- en Naturalisatiedienst en de andere betrokken instanties zijn al op de stappen voorbereid, stelt de PVV-minister.

Het noodbesluit, bedoeld voor crisissituaties, was al aangekondigd in het coalitieakkoord voor het aantreden van het nieuwe kabinet. Dat besluit maakt het mogelijk om tijdelijk crisismaatregelen te nemen zoals de inperking van gezinshereniging, bezwaar en beroep en hernieuwde asielaanvragen. Net als tijdens de coronacrisis hoeft het kabinet instemming van de Tweede Kamer niet af te wachten, maar kan het meteen handelen. Vervolgens moet Faber wel een voorstel naar de Kamer sturen om de maatregelen in de wet op te nemen.

Critici

Oppositiepartijen protesteerden donderdag fel tegen het middel dat Faber kiest, ook een migratiekritische partij als de SGP. Kamerlid Diederik van Dijk vraagt zich af of het passeren van het parlement wel wijs is.

Faber houdt vol dat "het allemaal klopt, het is allemaal volgens de wet". Ze wijst erop dat de Kamer zich later kan uitspreken over het wetsvoorstel dat de crisismaatregelen uiteindelijk moet wettigen, maar dat sust de critici niet. CDA-leider Henri Bontebal stelt dat ook iets wat juridisch is toegestaan, toch de democratie en de rechtsstaat kan schaden.

Zorgvuldig onderbouwd

Regeringspartij NSC, zelfverklaard hoeder van de rechtsstaat binnen de regeringscoalitie, steunt de minister. Nederland maakt een asielcrisis door en deze noodgreep is dus nodig, vindt Diederik Boomsma. Wel moet die zo zorgvuldig worden onderbouwd dat die ook voor de rechter standhoudt, en die motivering moet de ministerraad nog goedkeuren.

De ministerraad komt vrijdag bijeen. Als die akkoord gaat, kan premier Dick Schoof vervolgens het noodbesluit uitvaardigen. Schoof zei eerder dat dat zeker niet vóór Prinsjesdag, komende dinsdag, zou gebeuren. Faber stelde dat het wél rond de derde dinsdag van september zou kunnen.

Meer uit Politiek

Madlener ontkent druk te hebben gezet op ambtenaren om Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) ontkent dat hij ambtenaren onder druk heeft gezet om tot andere berekeningen te komen over het verminderen van geluidsoverlast rond Schiphol. De luchthaven hoeft van de minister minder te krimpen dan het vorige kabinet had bepaald, en volgens NRC komt dat doordat Madlener ambtenaren "onder druk zette" om informatie van Schiphol en KLM te gebruiken.

5 minuten geleden
Van Weel blij met 'vlucht naar voren' voor vroegpensioen politie

LUXEMBURG/DEN HAAG (ANP) - Minister David van Weel (Justitie en Veiligheid) is blij met de "vlucht naar voren" om tot een akkoord te komen tussen politievakbonden en de politie over het vroegpensioen. Voor ongeveer duizend politiemedewerkers die in 1961 geboren zijn is een overbruggingsregeling getroffen, zodat ook zij drie jaar voor hun AOW kunnen stoppen met werken. "Die kunnen nu gerust slapen, wetende dat ze ook een vroegpensioenregeling hebben."

1 uur geleden
EU-lidstaten noemen wens Nederland van opt-out een slecht plan

LUXEMBURG (ANP) - Minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) kan niet op steun rekenen van andere EU-lidstaten voor de gewenste uitzonderingspositie voor Nederland op migratie, ook wel opt-out genoemd. Onder anderen haar collega-ministers uit Duitsland, Griekenland en Zweden noemden het stuk voor stuk een slecht plan, zeiden zij voor het begin van de EU-vergadering over migratie in Luxemburg. Eurocommissaris Ylva Johansson (Binnenlandse Zaken) zei stellig: "Het is niet mogelijk volgens het EU-verdrag en dat heb ik ook tegen Nederland gezegd."

1 uur geleden
Madlener over geld voor infrastructuur: gaat steeds meer knellen

DEN HAAG (ANP) - "Het gaat steeds meer knellen", vindt minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) over het budget voor infrastructuur. "We hebben veel om trots op te zijn", begon hij het Kamerdebat over de begroting van zijn ministerie, maar hij gaf ook een waarschuwing: "Als we niks doen, lopen we op een gegeven moment vast."

1 uur geleden
Advocatenorde: regeerprogramma tornt aan fundamenten rechtsstaat

DEN HAAG (ANP) - Het regeerprogramma van het kabinet tornt aan de fundamenten van de rechtsstaat, oordeelt de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA). Met name de kabinetsplannen voor asiel en migratie zijn volgens de advocaten gevaarlijk, de greep naar het noodrecht voorop. "De overheid kan daarmee niet pretenderen een volwaardige rechtsstaat te zijn, alle mooie verklaringen ten spijt", luidt de slotsom van een analyse van het regeerprogramma.

2 uur geleden
Schoof zoekt uitweg bezuiniging toezichthouder AIVD

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet zoekt een oplossing voor de bezuiniging op de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD), zei premier Dick Schoof tijdens de behandeling van zijn begroting. Hij spreekt hierover met de ministeries van Justitie en Veiligheid en Binnenlandse Zaken, "maar die oplossing is er op dit moment nog niet".

14 uur geleden
Schoof hekelt verzoek PVV om ontslag Halsema

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft in de Tweede Kamer scherpe kritiek geleverd op het verzoek van de PVV om burgemeester Femke Halsema van Amsterdam te ontslaan. "Laat ik klip-en-klaar zijn. Het gaat echt veel te ver om in de Tweede Kamer te vragen om het ontslag van een van onze burgemeesters om politieke redenen", zei de premier aan het begin van de behandeling van de begroting van zijn ministerie van Algemene Zaken.

15 uur geleden