Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ExxonMobil naar rechter over klimaatvoorstel Follow This

ExxonMobil naar rechter over klimaatvoorstel Follow This

HOUSTON (ANP/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse olieconcern ExxonMobil probeert via de rechter te voorkomen dat aandeelhouders kunnen stemmen over een klimaatvoorstel van het Nederlandse beleggerscollectief Follow This. Samen met investeerder Arjuna kwam Follow This vorige maand met een voorstel om de uitstoot van broeikasgassen bij het bedrijf sneller te verminderen.

De onderneming stelt echter dat het voorstel helemaal niet in het belang is van de prestaties van ExxonMobil en het creëren van waarde voor aandeelhouders. Follow This en Arjuna hebben volgens het olieconcern alleen aandelen van ExxonMobil gekocht om "campagne te voeren" voor veranderingen die juist zijn gericht "op het verminderen van de bestaande activiteiten van het bedrijf", staat in de aanklacht.

Strenger

De stap van ExxonMobil naar de rechter laat een ongebruikelijke tegenreactie zien op activistische aandeelhouders. Doorgaans gaan bedrijven met klachten namelijk naar beurswaakhond SEC. De regels van die toezichthouder over op welke voorstellen aandeelhouders mogen stemmen, moeten volgens het olieconcern evenwel strenger worden geïnterpreteerd.

Follow This zegt tegen het ANP via de media te hebben vernomen dat het olieconcern de zaak tegen het collectief begint en dat het geen aanklacht heeft gezien. "ExxonMobil wil duidelijk voorkomen dat aandeelhouders hun rechten gebruiken. Blijkbaar is het bestuur bang dat aandeelhouders voor emissiereductiedoelstellingen zullen stemmen", zegt oprichter Mark van Baal. Arjuna heeft nog niet gereageerd tegenover persbureau Bloomberg.

Parijs

ExxonMobil is niet het enige olieconcern waarbij Follow This als aandeelhouder de uitstoot wil verminderen. Het collectief is ook een activistische aandeelhouder van onder meer Shell. Follow This doet elk jaar een voorstel voor doelen om Shell CO2 te laten besparen op de middellange termijn. De steun voor die voorstellen groeide lange tijd, maar werden steeds door een meerderheid verworpen. Bij de laatste twee aandeelhoudersvergaderingen bleef de steun echter steken op ongeveer 20 procent.

Follow This en een groep van 27 grote beleggers dienden deze maand nog een voorstel in om de druk op Shell op te voeren. In die resolutie roepen de belanghebbenden het olie- en gasconcern op om de reductiedoelen op de middellange termijn in lijn te brengen met de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs. Daarin staat bijvoorbeeld dat de EU in 2030 minimaal 55 procent minder broeikasgassen moet uitstoten.

Meer uit Financieel

ECB-bestuurder Schnabel verwacht geen renteverlaging in juli

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt de rente mogelijk niet opnieuw bij de rentevergadering in juli, na een waarschijnlijke renteverlaging in juni. Dat zei ECB-bestuurder Isabel Schnabel in een interview met de Japanse krant Nikkei. "Op basis van de huidige gegevens lijkt een renteverlaging in juli niet gerechtvaardigd", waarschuwde Schnabel.

22 minuten geleden
Walmart uitblinker op Wall Street, Dow even door 40.000 punten

NEW YORK (ANP) - Walmart, het grootste supermarktconcern in de Verenigde Staten, was donderdag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York dankzij goed ontvangen kwartaalcijfers. Verder klom de Dow-Jonesindex gedurende de handelsdag even tot boven de symbolische grens van 40.000 punten. Later zakte de hoofdgraadmeter weer wat weg.

9 uur geleden
Landelijke pinstoring in winkels is voorbij, aldus Betaalvereniging

DEN HAAG (ANP) - De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging Nederland zorgde de storing voor problemen met 30 tot 40 procent van de pintransacties in winkels.

9 uur geleden
Gemeenteraad Grünheide akkoord met uitbreiding Tesla-fabriek

GRÜNHEIDE (ANP/DPA) - De gemeenteraad van Grünheide, in de buurt van Berlijn, heeft toestemming gegeven voor de omstreden uitbreiding van de grote autofabriek van Tesla in die plaats. Milieuactivisten hebben actie gevoerd tegen die uitbreidingsplannen en protesteerden ook bij die vergadering.

10 uur geleden
Landelijke storing bij pinnen in winkels, meldt Betaalvereniging

DEN HAAG (ANP) - Een landelijke storing zorgt voor problemen met pinnen in winkels. Dat laat Betaalvereniging Nederland weten. De storing begon omstreeks 18.00 uur. Volgens de website allestoringen.nl hebben al duizenden mensen melding gemaakt van de storing.

11 uur geleden
Bijna 5,5 miljoen passagiers op Schiphol in april

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol heeft in april meer passagiers verwelkomd dan in dezelfde maand een jaar eerder. In totaal reisden vorige maand bijna 5,5 miljoen passagiers van, naar of via Schiphol, een toename van bijna 7 procent vergeleken met april vorig jaar.

12 uur geleden
Verzekeraar Aegon bij winnaars op Damrak na handelsbericht

AMSTERDAM (ANP) - Aegon stond donderdag bij de winnaars in de Amsterdamse AEX-index. De verzekeraar kwam met een handelsbericht over het afgelopen kwartaal. Dat werd goed ontvangen door beleggers, want het aandeel Aegon steeg 0,9 procent.

13 uur geleden