Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ExxonMobil daalt op rood Wall Street na kritiek Biden

ExxonMobil daalt op rood Wall Street na kritiek Biden

NEW YORK (ANP) - Olieconcern ExxonMobil is vrijdag gedaald op Wall Street na kritiek van de Amerikaanse president Joe Biden. Die stelde dat het bedrijf vorig jaar "meer geld verdiende dan god" en in plaats van aandelen in te kopen beter belastingen zou kunnen betalen en zou kunnen investeren in het opvoeren van de olieproductie. Daarmee zou de hoge inflatie kunnen worden tegengegaan. ExxonMobil werd 1,8 procent minder waard.

Het dagelijks leven in de Verenigde Staten was in mei 8,6 procent duurder dan een jaar eerder. Daarmee ligt de inflatie op het hoogste niveau sinds december 1981, meldden statistici van de Amerikaanse overheid. Ook als sterk schommelende prijzen voor energie en voedsel niet worden meegerekend, is de inflatie opgelopen. Die cijfers waren slechter dan verwacht en de aandelenbeurzen in New York daalden dan ook stevig. Handelaren zijn bang voor nog meer en hardere ingrepen door de Federal Reserve. Hoge rentes zijn doorgaans slecht voor de waardering van aandelen.

De Dow-Jonesindex sloot 2,7 procent lager op 31.392,79 punten. De breed samengestelde S&P 500 zakte 2,9 procent tot 3900,86 punten en techbeurs Nasdaq ging 3,5 procent omlaag tot 11.340,02 punten.

Revlon

Revlon verloor 53 procent, het grootste dagverlies ooit voor het cosmeticabedrijf. Het bedrijf zou op korte termijn uitstel van betaling willen aanvragen, meldde zakenkrant The Wall Street Journal. Revlon was al eerder in gesprek met schuldeisers. De onderneming ontsnapte in 2020 al eens aan een bankroet en heeft moeite om de concurrentie aan te gaan met allerlei nieuwe cosmeticamerken.

Ook DocuSign, dat elektronische ondertekening van overeenkomsten mogelijk maakt, was een opvallende verliezer. Het bedrijf verlaagde de verwachtingen omtrent de verkoopcijfers voor heel het jaar en verloor haast een kwart aan beurswaarde.

Apple

Apple en Google-moeder Alphabet verloren tot haast 4 procent. De Britse mededingingsautoriteit kondigde een diepgaand onderzoek aan naar de marktmacht van de twee bedrijven op het vlak van mobiele webbrowsers. De waakhond opent bovendien een onderzoek naar de mogelijk concurrentieverstorende voorwaarden die Google aan app-aanbieders stelt op het vlak van betalingen.

Analisten van Barclays waren in een nieuw rapport somberder geworden over de productiecijfers van Tesla, wegens de lockdowns in China. De fabrikant van elektrische auto's verloor 3,1 procent.

De euro was 1,0518 dollar waard, tegen 1,0513 dollar bij de slotbel in Europa. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,9 procent minder op 120,42 dollar. Brentolie werd 1,1 procent goedkoper, op 121,77 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Moeder Booking.com verwacht forse boete van Spaanse toezichthouder

AMSTERDAM (ANP) - De Spaanse concurrentiewaakhond CNMC wil het moederbedrijf van Booking.com een boete geven van 490 miljoen euro voor misbruik van zijn grote dominantie in de markt. Dat bevestigt een woordvoerder van het internetbedrijf voor hotelboekingen na berichtgeving door Het Financieele Dagblad.

5 uur geleden
Socialemediaplatform Reddit gaat naar de beurs in New York

NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse socialemediaplatform Reddit gaat naar de beurs in New York. De onderneming heeft daarvoor een aanvraag ingediend bij beurstoezichthouder SEC. Dit wordt de eerste beursgang van een groot socialemediabedrijf sinds de notering van Pinterest in 2019.

5 uur geleden
AI-enthousiasme beleggers stuwt Wall Street naar nieuwe records

NEW YORK (ANP) - Het grote enthousiasme bij beleggers voor alles wat met kunstmatige intelligentie (AI) te maken heeft, zorgde donderdag voor nieuwe records op Wall Street. De belangrijkste beursgraadmeters in New York zijn met de hoogste slotstanden ooit de handel uit gegaan, nadat maker van chips voor AI-toepassingen Nvidia na sterke resultaten de grootste koerssprong ooit neerzette.

5 uur geleden
Europese witwaswaakhond naar ECB-thuisstad Frankfurt

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe Europese witwaswaakhond wordt ondergebracht in Frankfurt. De Duitse stad, die ook al de Europese Centrale Bank (ECB) herbergt, is verkozen boven onder meer Parijs, Brussel en Madrid.

6 uur geleden
Recordresultaten Kinepolis na succes met Barbie en Super Mario

GENT (ANP/BELGA) - De Belgische bioscoopketen Kinepolis, met negentien vestigingen ook een grote speler in Nederland, heeft vorig jaar recordresultaten geboekt. In het eerste volledige jaar zonder coronamaatregelen zag de keten de bezoekersaantallen weer flink aantrekken, vooral geholpen door een sterke filmzomer met films als Barbie en Oppenheimer. Ook The Super Mario Bros. Movie was vorig jaar een grote publiekstrekker.

6 uur geleden
Topman Nvidia hoort bijna bij 20 rijkste mensen ter wereld

SANTA CLARA (ANP/BLOOMBERG) - Topman Jensen Huang van chipconcern Nvidia hoort bijna bij de rijkste twintig mensen ter wereld. Door de enorme koerswinst van zijn bedrijf op Wall Street werd hij donderdag in een klap zo'n 8,5 miljard dollar rijker.

9 uur geleden
Flinke koerssprong Nvidia helpt beurswaarde ASML verder omhoog

AMSTERDAM (ANP) - Chipmachinemaker ASML was donderdag de grote winnaar bij de hoofdfondsen aan de Amsterdamse beurs. Het aandeel profiteerde van de enorme koerssprong van chipconcern Nvidia op Wall Street. Ook branchegenoten ASMI en Besi gingen met flinke winsten de handel uit.

10 uur geleden