Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Extremistische' stichting Navalni wil doorgaan

'Extremistische' stichting Navalni wil doorgaan

MOSKOU (ANP/AFP) - De inmiddels verboden anticorruptiestichting van de Russische politicus Aleksej Navalni zegt niet van stoppen te willen weten. "We werden wakker, lachten met destructieve bedoelingen en gaan in de wetenschap dat we een 'gevaar zijn voor de samenleving' door met onze strijd tegen corruptie", schreef de FBK op Twitter.

De reactie volgde enkele uren nadat een rechtbank in Moskou de stichting en het politieke netwerk van Navalni het stempel "extremistisch" had gegeven. Dat gebeurde na een marathonzitting achter gesloten deuren. Advocaten hadden gevraagd om een openbare zitting en wilden Navalni oproepen als getuige, maar die verzoeken zijn afgewezen.

Medewerkers van de FBK reageerden schouderophalend. "Ik heb mijn vrouw vandaag verteld dat ik nu een extremist ben en me kan misdragen", twitterde topman Ivan Zjdanov van de stichting. "Ik werd wakker als extremist. Ging aan het werk. Voelde me niet anders", schreef onderzoeker Georgi Alboerov op sociale media.

Nieuwe wetgeving

Ondanks de luchtige reacties wordt de uitspraak gezien als een nieuwe klap voor de oppositie in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van september. Het Russische parlement heeft nieuwe wetgeving doorgevoerd die het mogelijk maakt om aanhangers van extremistische groepen te weren uit de politiek. Dat betekent dat medestanders van Navalni straks aan de zijlijn kunnen staan.

De uitspraak van de rechter leidde tot internationale kritiek. Toch zeggen Russische aanklagers dat de beweging van Navalni wel degelijk extremistisch is. Het zou die aanduiding verdienen omdat het volgens de autoriteiten de samenleving destabiliseert, haat zaait tegen overheidsmedewerkers en minderjarigen betrekt bij "illegale activiteiten".

Filmpjes op YouTube

De stichting van Navalni deed onderzoek naar corruptie en zelfverrijking binnen de Russische elite. De organisatie publiceerde daar filmpjes over op YouTube die vaak miljoenen keren zijn bekeken. Het politieke netwerk van de activist probeerde kiezers ondertussen 'slim' te laten stemmen op de kandidaten met de beste kaarten om politici te verslaan van pro-Kremlinpartij Verenigd Rusland.

Navalni, die zelf in een strafkolonie zit, reageerde op de uitspraak via een mededeling op Instagram. Hij erkende dat zijn aanhangers hun werkwijze nu moeten aanpassen. "Maar we blijven vasthouden aan onze doelen en ideeën. Dit is ons land en ons enige land."

Meer uit Buitenland

EU-toetredingsoverleg Oekraïne kan van start na draai Hongarije

BRUSSEL (ANP) - Oekraïne kan 25 juni officieel beginnen aan de lange weg naar het EU-lidmaatschap. Hongarije verzette zich lang tegen de toetredingsonderhandelingen, maar heeft dat verzet gestaakt. Ook de onderhandelingen met Moldavië kunnen van start, meldt EU-voorzitter België.

3 minuten geleden
Poetin: 700.000 soldaten vechten in Oekraïne

MOSKOU (ANP/AFP/DPA) - Volgens de Russische president Vladimir Poetin vechten ongeveer 700.000 Russische soldaten in Oekraïne. Dat is aanzienlijk meer dan zes maanden geleden. Poetin had het toen over 617.000 soldaten.

16 minuten geleden
Prinses Catherine maakt vorderingen: goede en slechte dagen

LONDEN (ANP) - De Britse prinses Catherine maakt goede vorderingen met de behandeling tegen de kanker waaraan zij lijdt. Dat meldt de 42-jarige prinses van Wales vrijdag in een persoonlijke brief. Ook is de vrouw van prins William zaterdag aanwezig bij de militaire parade Trooping the Colour.

1 uur geleden
Linkse Franse partijencoalitie belooft afbraak beleid Macron

PARIJS (ANP) - Een coalitie van linkse partijen in Frankrijk die zich Volksfront noemt, heeft 150 maatregelen gepresenteerd die als "het programma van de breuk" zijn aangekondigd. De socialistische PS, de links-radicale la France insoumise (LFI), de Ecologische Europeanen en Groenen (EELV), de communistische PCF en de centrumlinkse Place Publique hekelen met het programma het beleid van president Emmanuel Macron.

5 uur geleden
NAVO eens over inschakelen alliantie voor steun Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - De NAVO krijgt een coördinerende rol in de steun van de NAVO-landen aan Oekraïne. De 32 bondgenoten regelden de inzameling van wapens en militaire training van Oekraïners tot dusver zelf, maar willen daarvoor nu de machinerie van de alliantie inschakelen. Ze zijn het daarover eens geworden, zegt NAVO-chef Jens Stoltenberg.

6 uur geleden
Poetin noemt voorwaarden voor vredesbesprekingen met Oekraïne

MOSKOU (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft aan de vooravond van een top over vrede in Oekraïne zijn voorwaarden genoemd om de vredesbesprekingen te beginnen. Hij wil dat Oekraïne de ambitie opgeeft om bij de NAVO te gaan en dat het alle troepen terugtrekt uit de regio's Zaporizja, Cherson, Donetsk en Loehansk.

8 uur geleden
Oekraïne onderschept truck met tientallen die land ontvluchtten

KYIV (ANP/AFP) - De Oekraïense grenswacht heeft een vrachtwagen onderschept met tientallen mannen die het land probeerden te ontvluchten. Mannen tussen de 18 en 60 jaar mogen het land niet verlaten omdat ze kunnen worden opgeroepen om te vechten tegen de Russen.

9 uur geleden