Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Extreme drukte in ziekenhuizen door gladde stoepen en straten

Extreme drukte in ziekenhuizen door gladde stoepen en straten

DEN HAAG (ANP) - Sommige ziekenhuizen hadden het vrijdag extreem druk door de gladheid. De afdelingen voor spoedeisende hulp (SEH) kregen veel meer patiënten binnen dan gebruikelijk. De patiënten gingen onderuit tijdens het lopen of fietsen, of kregen een ongeluk met de auto.

Het Spaarne Gasthuis in Haarlem was een van de ziekenhuizen die het extreem druk had. "Gladheid zorgde voor enorm veel breuken van met name enkels", aldus een woordvoerster. Collega's moesten overwerken en extra mensen werden opgeroepen om de patiënten te helpen.

Dat was ook het geval in het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam. Dat ziekenhuis beleefde "een extreem drukke avond, nacht en ochtend. We zien veel mensen langskomen met polsbreuken doordat ze gevallen zijn." Ook het ziekenhuis Reinier de Graaf in Delft had het in de nacht van donderdag op vrijdag en vrijdagochtend "drukker dan normaal op onze spoedeisende hulp door de gladheid in de regio. Zo’n veertien mensen bezochten na een valpartij onze SEH, voornamelijk met hoofdletsel of pols-, enkel- en heupfracturen."

Botbreuken

Het Admiraal de Ruyterziekenhuis (Adrz) in Goes kreeg tussen donderdagavond en vrijdagochtend "zeker twintig patiënten op de spoedeisende hulp met klachten naar aanleiding van de gladheid. Je kunt daarbij denken aan vallen op het hoofd en aan hand-, pols-, heup-, been- en rugletsel". De spoedeisende hulp van het HagaZiekenhuis in Den Haag behandelde vrijdagochtend 25 mensen die slachtoffer van de gladheid waren geworden. "Het gaat met name om hoofdletsel en botbreuken. Dit is drukker dan normaal, dit is niet wat we normaal gesproken op een vrijdagochtend zien", zegt een woordvoerder. Het Haagse ziekenhuis zet zaterdag extra mensen in, bijvoorbeeld om gips te zetten, omdat het rekening houdt met een nieuwe toestroom van gewonden.

De Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar en Den Helder kreeg afgelopen avond en nacht "40 procent meer aanbod op de spoedeisende hulp dan op een normale dag. Het gaat hierbij met name om letsel na een valpartij. Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten botbreuken (heup, enkel, polsen) en kneuzingen. We zien op dit moment vooral veel heupkomfracturen." Ook het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda had het druk met slachtoffers van de gladheid.

Gebroken onderdelen

In andere ziekenhuizen bleef het relatief rustig. Zo zegt het ziekenhuis Amphia in Breda dat de spoedeisende hulp, net als donderdag, "geen extra toeloop heeft gehad". Bij het Radboudumc in Nijmegen meldde zich donderdag niemand met problemen na een valpartij, vrijdagochtend stond de teller op één gevallen fietser. Ook in het St Jansdal in Harderwijk kreeg de spoedeisende hulp niet veel extra patiënten te verwerken vanwege de gladheid.

Het Martini Ziekenhuis in Groningen behandelde afgelopen nacht iets meer "gebroken onderdelen" dan in de afgelopen dagen, "maar het valt reuze mee, mensen lijken goed voorbereid op de gladheid".

Meer uit Binnenland

Tientallen klimaatactivisten XR gearresteerd op Eindhoven Airport

EINDHOVEN (ANP) - De Koninklijke Marechaussee heeft zaterdagmiddag zo'n tachtig klimaatactivisten aangehouden op Eindhoven Airport. Enkele honderden demonstranten waren het terrein waar privéjets staan geparkeerd binnengedrongen nadat ze een hek kapot hadden geknipt. De groep kreeg sinds 14.00 uur van de marechaussee de tijd om vrijwillig te vertrekken, maar enkele tientallen actievoerders weigerden dat.

22 minuten geleden
Marechaussee stelt onderzoekt in naar klimaatactivisten Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - De Koninklijke Marechaussee stelt een onderzoek in naar de groep klimaatactivisten die zaterdag door een hek het terrein van Eindhoven Airport is opgegaan. Dat meldt een woordvoerder van de marechaussee zaterdag.

2 uur geleden
XR: mogen niet weg van terrein Eindhoven Airport om onderzoek

EINDHOVEN (ANP) - Extinction Rebellion (XR) zegt dat de groep activisten het terrein op Eindhoven Airport waar de privéjets staan niet mogen verlaten voor 14.00 uur. De politie zou volgens een woordvoerder van de actievoerders onderzoek doen naar hoe de groep het terrein op is gekomen.

2 uur geleden
Marechaussee: situatie Eindhoven Airport onder controle

EINDHOVEN (ANP) - De situatie op Eindhoven Airport, waar een klimaatdemonstratie gaande is, is onder controle. Dat meldt de Koninklijke Marechaussee op Twitter. Marechaussee en politie hebben het gebied afgezet.

2 uur geleden
XR niet van plan om vliegtuigen op Eindhoven Airport te blokkeren

EINDHOVEN (ANP) - Klimaatactiegroep Extinction Rebellion (XR) zegt niet van plan te zijn de landingsbaan van Eindhoven Airport op te gaan. Het is enkele honderden activisten zaterdag gelukt om een hek kapot te knippen en daar doorheen te gaan en zo het terrein te betreden. Volgens een woordvoerder van XR bevindt de groep zich op het terrein waar privéjets staan geparkeerd.

2 uur geleden
Honderden klimaatactivisten met zang en vlag op Eindhoven Airport

EINDHOVEN (ANP) - Op en bij Eindhoven Airport zijn naar schatting tussen de driehonderd en vijfhonderd actievoerders op de been. Ze willen een einde aan geluidsoverlast, gezondheidsschade en vervuiling voor omwonenden van het vliegveld.

2 uur geleden
Klimaatactivisten betreden omheind terrein Eindhoven Airport

EINDHOVEN (ANP) - Enkele honderden klimaatactivisten van Extinction Rebellion zijn zaterdag het terrein van Eindhoven Airport opgegaan waar de vliegtuigen opstijgen en landen.

3 uur geleden