Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Extreme drukte in ziekenhuizen door gladde stoepen en straten

Extreme drukte in ziekenhuizen door gladde stoepen en straten

DEN HAAG (ANP) - Sommige ziekenhuizen hadden het vrijdag extreem druk door de gladheid. De afdelingen voor spoedeisende hulp (SEH) kregen veel meer patiënten binnen dan gebruikelijk. De patiënten gingen onderuit tijdens het lopen of fietsen, of kregen een ongeluk met de auto.

Het Spaarne Gasthuis in Haarlem was een van de ziekenhuizen die het extreem druk had. "Gladheid zorgde voor enorm veel breuken van met name enkels", aldus een woordvoerster. Collega's moesten overwerken en extra mensen werden opgeroepen om de patiënten te helpen.

Dat was ook het geval in het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam. Dat ziekenhuis beleefde "een extreem drukke avond, nacht en ochtend. We zien veel mensen langskomen met polsbreuken doordat ze gevallen zijn." Ook het ziekenhuis Reinier de Graaf in Delft had het in de nacht van donderdag op vrijdag en vrijdagochtend "drukker dan normaal op onze spoedeisende hulp door de gladheid in de regio. Zo’n veertien mensen bezochten na een valpartij onze SEH, voornamelijk met hoofdletsel of pols-, enkel- en heupfracturen."

Botbreuken

Het Admiraal de Ruyterziekenhuis (Adrz) in Goes kreeg tussen donderdagavond en vrijdagochtend "zeker twintig patiënten op de spoedeisende hulp met klachten naar aanleiding van de gladheid. Je kunt daarbij denken aan vallen op het hoofd en aan hand-, pols-, heup-, been- en rugletsel". De spoedeisende hulp van het HagaZiekenhuis in Den Haag behandelde vrijdagochtend 25 mensen die slachtoffer van de gladheid waren geworden. "Het gaat met name om hoofdletsel en botbreuken. Dit is drukker dan normaal, dit is niet wat we normaal gesproken op een vrijdagochtend zien", zegt een woordvoerder. Het Haagse ziekenhuis zet zaterdag extra mensen in, bijvoorbeeld om gips te zetten, omdat het rekening houdt met een nieuwe toestroom van gewonden.

De Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar en Den Helder kreeg afgelopen avond en nacht "40 procent meer aanbod op de spoedeisende hulp dan op een normale dag. Het gaat hierbij met name om letsel na een valpartij. Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten botbreuken (heup, enkel, polsen) en kneuzingen. We zien op dit moment vooral veel heupkomfracturen." Ook het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda had het druk met slachtoffers van de gladheid.

Gebroken onderdelen

In andere ziekenhuizen bleef het relatief rustig. Zo zegt het ziekenhuis Amphia in Breda dat de spoedeisende hulp, net als donderdag, "geen extra toeloop heeft gehad". Bij het Radboudumc in Nijmegen meldde zich donderdag niemand met problemen na een valpartij, vrijdagochtend stond de teller op één gevallen fietser. Ook in het St Jansdal in Harderwijk kreeg de spoedeisende hulp niet veel extra patiënten te verwerken vanwege de gladheid.

Het Martini Ziekenhuis in Groningen behandelde afgelopen nacht iets meer "gebroken onderdelen" dan in de afgelopen dagen, "maar het valt reuze mee, mensen lijken goed voorbereid op de gladheid".

Meer uit Binnenland

Rechtbank doet op 12 juli uitspraak in zedenzaak Ali B

HAARLEM (ANP) - De rechtbank doet op 12 juli uitspraak in de zedenzaak tegen Ali B. De rechters willen de tijd nemen om te komen tot een vonnis, liet de voorzitter vrijdagavond aan het einde van een lange zittingsdag weten.

2 uur geleden
Advocaat Ali B ziet onvoldoende bewijs voor verklaring Ten Damme

HAARLEM (ANP) - Ali B moet volgens zijn advocaat Bart Swier ook worden vrijgesproken voor het verkrachten van zangeres Ellen ten Damme. In zijn pleidooi zei hij vrijdag in de rechtbank in Haarlem dat er onvoldoende betrouwbare verklaringen en bewijs zijn.

4 uur geleden
Advocaat Ali B vraagt ook vrijspraak voor aanranding Jill Helena

HAARLEM (ANP) - De advocaat van Ali B, Bart Swier, heeft betoogd dat er geen sprake was van aanranding tijdens de ontmoeting van de rapper en Jill Helena. Volgens hem was er geen sprake van dwang en moet hij vrijgesproken worden.

6 uur geleden
Advocaten Ali B vinden verklaring nieuwe getuige onbetrouwbaar

HAARLEM (ANP) - De advocaten van Ali B noemen de nieuwe getuige die zich woensdagavond pas meldde in de zedenzaak tegen de rapper "onbetrouwbaar". De verdediging van de rapper betoogde vrijdag in de rechtbank in Haarlem dat de verklaring van de vrouw duidelijk afwijkt van die van het slachtoffer. Zij zou door B. zijn aangerand en verkracht tijdens een schrijverskamp in Heiloo.

7 uur geleden
Nog eens 10 miljoen voor Nederlandse taallessen Oekraïners

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet steekt nog eens 10 miljoen euro in taalles voor Oekraïense vluchtelingen. De afgelopen tijd werd er al 17 miljoen voor opzijgezet. Met het geld kunnen gemeenten de Oekraïners ook volgend jaar "op een laagdrempelige manier blijven ondersteunen bij het leren van de Nederlandse taal".

7 uur geleden
XR betwijfelt onpartijdigheid burgemeester Halsema door gift ING

AMSTERDAM (ANP) - Klimaatactiegroep Extinction Rebellion (XR) trekt de neutraliteit van burgemeester Femke Halsema in twijfel door de schenking van 5500 zonnepanelen aan de gemeente Amsterdam door ING samen met vastgoedbedrijf Kroonenberg Groep. Volgens XR wekt de schenking "de schijn van partijdigheid" bij de afwegingen van de burgemeester "bij de XR-demonstraties tegen ING". ING en het vastgoedbedrijf schonken donderdag de zonnepanelen ter gelegenheid van het aankomende 750-jarig bestaan van de hoofdstad in 2025.

8 uur geleden
Drukte bij autobedrijven na storing bij RDW

BUNNIK (ANP) - Autobedrijven hebben het vrijdag heel druk door de storing donderdag bij de RDW. Een woordvoerder van de Nederlandse autobrancheorganisatie BOVAG bevestigt berichtgeving hierover van NU.nl. Volgens de zegsman, die stelt dat chaos het codewoord is, hebben autobedrijven het vrijdag driemaal zo druk.

8 uur geleden