
Extreemrechtse groep wilde onder meer nieuw Duits leger opzetten
KARLSRUHE/BERLIJN (ANP) - Een extreemrechtse splintergroepering die over het algemeen de Duitse regering niet als wettig erkent, wilde de macht grijpen en een nieuw Duits leger opzetten. Dit zei hoofdaanklager Peter Frank. Hij beklemtoonde dat de extreemrechtse stroming uiterst gevaarlijk is.
Rond de 3000 medewerkers van politie en justitie hebben in heel Duitsland circa 150 huiszoekingen gedaan en tal van arrestaties verricht in een actie tegen wat ze noemen een plan om een staatsgreep te plegen. Een aantal van de 25 arrestanten is buiten Duitsland opgepakt, met name in Italië en Oostenrijk. Het gaat om 24 Duitsers en één Rus. Tegen nog 27 mensen loopt in deze zaak een onderzoek.
Volgens Frank worden de 25 arrestanten ervan beschuldigd lid te zijn of steun te hebben gegeven aan "een binnenlandse terroristische beweging". Het plan zou zijn geweest een gewapende overval op de Bondsdag te doen. Die zou moeten worden gevolgd door de vorming van een nieuwe regering en een nieuw leger. De spil van de groep zou een adellijke vastgoedhandelaar zijn, de in Frankfurt gearresteerde prins Heinrich XIII Reuss. In het gedroomde nieuwe Duitsland van na de staatsgreep zou hij voorlopig regent van de Duitse natie kunnen worden.
Gedachtegoed beweging
Het extreemrechtse gedachtegoed dat de Bondsrepubliek volstrekt niet deugt en niet erkend mag worden, leeft vooral onder 'Reichsbürger'. Deze naar schatting meer dan 20.000 mensen menen dat Duitsland na de Tweede Wereldoorlog niet meer is herrezen, maar door de winnaars van de oorlog administratief en bestuurlijk is verdeeld en daarmee nog steeds door die winnaars wordt gedomineerd. Velen weigeren belasting te betalen, maken hun eigen paspoorten en zijn er trots op zich teweer te stellen tegen de Bondsrepubliek. Duitsland is volgens Reichsbürger groter en zou de grenzen van 1937 terug moeten krijgen.
Onder de arrestanten zijn ook een Duitse militair en meerdere reservisten. Duitse media schrijven dat een van de meest prominente verdachten Birgit Malsack-Winkemann is, lid van het rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD). Zij zat namens die partij van 2017 tot en met 2021 in de Bondsdag.
Meer uit Buitenland
LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse acteur George Wendt, vooral bekend uit de serie Cheers, is dinsdagochtend op 76-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn publicist bekendgemaakt volgens entertainmentwebsite Variety.
19 minuten geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn plannen gedeeld voor een nieuw luchtverdedigingssysteem. Het raketschild is volgens hem tegen het einde van zijn ambtstermijn operationeel. Dat betekent dat minder dan vier jaar wordt uitgetrokken voor de bouw.
20 minuten geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio schat dat hij inmiddels duizenden visa heeft ingetrokken en is van plan daarmee door te gaan. "Een visum is geen recht, maar een privilege", aldus de minister tegenover een Senaatscommissie.
1 uur geledenGAZA-STAD (ANP/RTR) - De Israëlische krijgsmacht breidt het offensief in de Gazastrook opnieuw uit, meldt legerleider Eyal Zamir. Hij zegt dat de Israëlische troepen meer gebied in Gaza zullen innemen.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De EU-lidstaten zijn het niet eens geworden over sancties tegen gewelddadige Israëlische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever. Die zijn "helaas geblokkeerd door een lidstaat", zei EU-buitenlandchef Kaja Kallas na afloop van een vergadering van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken. Dat is Hongarije, zeggen EU-bronnen.
2 uur geledenBOEKAREST (ANP) - De Roemeense rechts-radicale kandidaat George Simion heeft het constitutionele hof gevraagd om de uitslag van de door hem verloren presidentsverkiezingen te schrappen. Volgens Simion is er bewijs van buitenlandse inmenging door Frankrijk en Moldavië en zou de hele stembusgang daarom over moeten. Hij specificeert niet om welk bewijs het gaat.
4 uur geledenDOHA (ANP/AFP) - De Amerikaanse techmiljardair Elon Musk is van plan om in de toekomst "veel minder" geld uit te geven aan politieke campagnes. Vorig jaar investeerde hij nog honderden miljoenen in de verkiezingscampagne van Donald Trump, maar hij ziet op dit moment "geen reden" om daarmee door te gaan.
5 uur geleden