Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Extreemrechtse groep wilde onder meer nieuw Duits leger opzetten

Extreemrechtse groep wilde onder meer nieuw Duits leger opzetten

KARLSRUHE/BERLIJN (ANP) - Een extreemrechtse splintergroepering die over het algemeen de Duitse regering niet als wettig erkent, wilde de macht grijpen en een nieuw Duits leger opzetten. Dit zei hoofdaanklager Peter Frank. Hij beklemtoonde dat de extreemrechtse stroming uiterst gevaarlijk is.

Rond de 3000 medewerkers van politie en justitie hebben in heel Duitsland circa 150 huiszoekingen gedaan en tal van arrestaties verricht in een actie tegen wat ze noemen een plan om een staatsgreep te plegen. Een aantal van de 25 arrestanten is buiten Duitsland opgepakt, met name in Italië en Oostenrijk. Het gaat om 24 Duitsers en één Rus. Tegen nog 27 mensen loopt in deze zaak een onderzoek.

Volgens Frank worden de 25 arrestanten ervan beschuldigd lid te zijn of steun te hebben gegeven aan "een binnenlandse terroristische beweging". Het plan zou zijn geweest een gewapende overval op de Bondsdag te doen. Die zou moeten worden gevolgd door de vorming van een nieuwe regering en een nieuw leger. De spil van de groep zou een adellijke vastgoedhandelaar zijn, de in Frankfurt gearresteerde prins Heinrich XIII Reuss. In het gedroomde nieuwe Duitsland van na de staatsgreep zou hij voorlopig regent van de Duitse natie kunnen worden.

Gedachtegoed beweging

Het extreemrechtse gedachtegoed dat de Bondsrepubliek volstrekt niet deugt en niet erkend mag worden, leeft vooral onder 'Reichsbürger'. Deze naar schatting meer dan 20.000 mensen menen dat Duitsland na de Tweede Wereldoorlog niet meer is herrezen, maar door de winnaars van de oorlog administratief en bestuurlijk is verdeeld en daarmee nog steeds door die winnaars wordt gedomineerd. Velen weigeren belasting te betalen, maken hun eigen paspoorten en zijn er trots op zich teweer te stellen tegen de Bondsrepubliek. Duitsland is volgens Reichsbürger groter en zou de grenzen van 1937 terug moeten krijgen.

Onder de arrestanten zijn ook een Duitse militair en meerdere reservisten. Duitse media schrijven dat een van de meest prominente verdachten Birgit Malsack-Winkemann is, lid van het rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD). Zij zat namens die partij van 2017 tot en met 2021 in de Bondsdag.

Meer uit Buitenland

Biden zou nog meer wapens aan Israël willen leveren

NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De regering van de Amerikaanse president Joe Biden is volgens bronnen van de Wall Street Journal van plan extra wapens ter waarde van een miljard dollar (939 miljoen euro) aan Israël te leveren. Het gaat onder meer om extra munitie voor tanks, gevechtsvoertuigen en mortiergranaten. Volgens functionarissen die de krant sprak gaat het om een wapenleverantie bovenop de militaire miljardenhulp die nu in het Congres (parlement) ter goedkeuring ligt. Het grootste deel van de extra militaire hulp bestaat volgens de bronnen van de krant uit standaard tankmunitie.

34 minuten geleden
Media: man dreigt met explosie in consulaat Iran in Parijs

PARIJS (ANP) - Een man is vrijdag het Iraanse consulaat in Parijs binnengedrongen en heeft volgens media gedreigd zichzelf op te blazen. Hij leek een bomvest aan te hebben en zei wraak te zoeken voor de dood van iemand. De politie heeft het gebied onmiddellijk afgezet en speciale eenheden zijn naar binnen gegaan en hebben de man overmeesterd, meldde nieuwszender BFMTV. Hij bleek geen explosieven bij zich te hebben.

1 uur geleden
EU vaardigt sancties uit tegen kolonisten Westoever

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie legt voor het eerst sancties op aan Israëlische kolonisten om gewelddadigheden tegen Palestijnen.

2 uur geleden
Circa dertig gewonden bij botsing veerboot met kade in Napels

NAPELS (ANP) - Bij een botsing van een veerboot uit Capri tegen een kade in het centrum van Napels zijn ongeveer dertig mensen gewond geraakt. De snelle veerboot Isola di Procida ramde de kade door een technische storing of een windvlaag, aldus de autoriteiten.

3 uur geleden
Polen arresteert tweetal voor aanval op bondgenoot Navalny

WARSCHAU (ANP/AFP) - De Poolse autoriteiten hebben twee mannen opgepakt voor een aanval op een bondgenoot van de overleden Russische oppositieleider Aleksej Navalny. Leonid Volkov werd op 12 maart in Litouwen met een hamer mishandeld. De arrestaties zijn bekendgemaakt door de Litouwse president Gitanas Nausėda.

6 uur geleden
EU-commissievoorzitter roept op tot stoppen vergeldingsacties

BRUSSEL (ANP/AFP) - De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft Israël en Iran opgeroepen verder "geen acties" meer te ondernemen en zich in te houden. "Het is volstrekt noodzakelijk dat de regio stabiel blijft en dat alle betrokken partijen van verdere acties afzien", aldus Von der Leyen.

6 uur geleden
Media: Israël stelde VS op de hoogte van plannen voor aanval Iran

WASHINGTON (ANP/AFP) - Israël had de Verenigde Staten vooraf ingelicht over plannen voor een aanval op Iran, maar de VS steunden de operatie niet en waren er ook geen deel van. Dat melden bronnen, onder wie een Amerikaanse functionaris, aan de zenders NBC en CNN.

8 uur geleden