Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Extra veiligheidseisen voor aanbieders mobiele netwerken

Extra veiligheidseisen voor aanbieders mobiele netwerken

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet stelt aan aanbieders van mobiele telecomnetwerken extra eisen op het gebied van veiligheid. Dat moet spionage of misbruik voorkomen en de maatregelen moeten uiterlijk op 1 oktober 2022 zijn doorgevoerd. Dat gebeurt met het oog op de komst van nieuwe 5G-netwerken voor supersnel mobiel internet.

De vrees bestaat dat apparatuur van het Chinese bedrijf Huawei, een van de belangrijkste aanbieders van dit soort netwerkapparatuur, kan worden gebruikt voor spionage. Verscheidene westerse landen hebben daarom Huawei al uitgesloten van hun 5G-netwerk. Een Chinese veiligheidswet dwingt burgers en bedrijven mee te werken met de veiligheidsdiensten als die dat nodig achten.

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) heeft de vijf voorwaarden woensdag gepubliceerd. Ze gelden voor kritieke onderdelen van het netwerk en direct daaraan gekoppelde delen. Het gaat onder meer om eisen op het gebied van bewaking van de technische apparatuur en screening van mensen die toegang hebben tot de netwerken.

Veilig en vertrouwd

"Met concrete beveiligingseisen voor kritieke onderdelen van deze netwerken gaan we deze basis versterken en zetten we de stap om te zorgen dat onze mobiele netwerken altijd veilig en vertrouwd beschikbaar zijn, overal. Kritieke onderdelen van die telecomnetwerken mogen daarnaast alleen afkomstig zijn van betrouwbare leveranciers", aldus Keijzer.

De regeling is nu in consultatie gegaan. Burgers en bedrijven kunnen dan commentaar leveren op de voorwaarden. Keijzer maakte in de zomer bekend dat KPN, Vodafone en T-Mobile de eerste 5G-frequenties in de wacht hebben gesleept.

Meer uit Binnenland

Herdenkingstocht door Amsterdam op eerste dag Keti Koti-maand

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam wordt donderdag een herdenkingstocht gehouden waarmee officieel de Keti Koti-maand begint. In die maand vragen verschillende organisaties met allerlei activiteiten intensief aandacht voor de slavernijgeschiedenis van Nederland.

9 minuten geleden
Amnesty: politie schendt recht op privacy van demonstranten

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse politie schendt het recht op privacy van demonstranten omdat de bevoegdheden die de politie gebruikt voor toezicht volgens Amnesty International te vaag zijn geformuleerd. Ook stelt de mensenrechtenorganisatie na onderzoek dat er nauwelijks toezicht is op de manieren waarop de politie surveilleert. Demonstranten vinden politieoptredens intimiderend en voelen zich belemmerd om te demonstreren.

4 uur geleden
Tientallen pagina's met asielmaatregelen liggen op tafel kabinet

DEN HAAG (ANP) - Tientallen pagina's met voorstellen om de instroom van migranten in te perken, liggen bij het kabinet op tafel. De voorstellen worden beoordeeld op juridische houdbaarheid, uitvoerbaarheid en politiek draagvlak, melden ingewijden. Het instellen van mobiele grenscontroles en de invoering van het tweestatusstelsel voor asielzoekers staan op de groslijst.

9 uur geleden
UU openbaart fossiele samenwerkingen, maar details blijven geheim

UTRECHT (ANP) - De Universiteit Utrecht (UU) heeft woensdag een lijst gepubliceerd van projecten waarin onderzoekers samenwerken met de fossiele industrie. Daaruit blijkt dat bedrijven uit de fossiele sector in totaal 5,7 miljoen euro bijdragen aan projecten. Het gaat onder meer om Shell, TotalEnergies, BP, chemiebedrijf SABIC en het Chinese oliebedrijf Sinopec. Hoewel de UU naar transparantie zegt te streven, blijven veel details nog geheim. Van diverse samenwerkingen blijft onduidelijk waar ze over gaan. Voor de meeste projecten wordt ook niet precies openbaar gemaakt welk bedrag door welk bedrijf wordt betaald.

12 uur geleden
NiNsee: blij dat koning spreekt bij herdenking slavernijverleden

AMSTERDAM (ANP) - Het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) is blij dat koning Willem-Alexander een toespraak zal houden bij de herdenking van het slavernijverleden op 1 juli. De organisatie is voorzichtig met het uitspreken van verwachtingen of hij daar excuses zal maken. "We laten ons verrassen", zei directeur Urwin Vyent woensdag op een bijeenkomst in het Stadsarchief in Amsterdam.

13 uur geleden
Onderzoeker Buijs blijft op non-actief, verliest zaak tegen UvA

AMSTERDAM (ANP) - Sociaal wetenschapper Laurens Buijs kan voorlopig niet aan het werk bij de Universiteit van Amsterdam (UvA). De instelling stelde hem op non-actief. Buijs spande daar een kort geding tegen aan. Hij zegt dat hij een klokkenluider is en wil daarom beschermd worden. Die zaak heeft hij woensdag verloren.

13 uur geleden
Haagse burgemeester niet blij met niet vervolgen A12-blokkeerders

DEN HAAG (ANP) - Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag is "niet blij" met het besluit van het Openbaar Ministerie om de klimaatactivisten die zaterdag de snelweg A12 blokkeerden niet te vervolgen. Tegelijk wil hij zich niet bemoeien met het werk van het OM. "Ik mag geen oordeel geven over de inhoud. Dat weiger ik ook, dat doe ik ook niet", zei Van Zanen woensdag in een commissie van de Haagse gemeenteraad.

13 uur geleden