Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Extra steun voor openbaar vervoer in 2021

Extra steun voor openbaar vervoer in 2021

DEN HAAG (ANP) - Ook volgend jaar is er geld beschikbaar om het openbaar vervoer tijdens de coronacrisis te ondersteunen. Het kabinet reserveert 740 miljoen euro om ov-bedrijven te compenseren voor het lagere aantal reizigers. Eerder werd al bekend dat er dit jaar 1,5 miljard euro beschikbaar is om ov-bedrijven tegemoet te komen.

Met de nieuwe maatregel is er steun tot 1 juli 2021. Ook voor de periode daarna is er perspectief op extra geld, schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) in een brief aan de Tweede Kamer.

Met het geld wil het kabinet het ov als "vitale sector" voor reizigers beschikbaar houden. Wat meespeelt om de eerdere maatregel te verlengen, is dat er nog geen einddatum is genoemd voor het kabinetsadvies om thuis te werken. Daarom maken veel minder mensen gebruik van het openbaar vervoer. Ook blijft het onderwijs deels op afstand. Ten opzichte van vorig jaar ligt het ov-gebruik iets boven 50 procent.

Door de steun is ongeveer 93 procent van de kosten gedekt. De bedrijven die er aanspraak op kunnen maken, waaronder de NS, de Friese waddenveren en het stads- en streekvervoer, komen zelf met een "passende bijdrage" voor de resterende 7 procent.

Overigens is er nog geen geld uitgekeerd. Hiervoor is eerst toestemming nodig van de Europese Commissie. Volgens Van Veldhoven wordt hier "op korte termijn" een staatssteunmelding voor gedaan. Op dit moment heeft ze nog geen signalen dat vervoerders in acute financiële nood komen.

Meer uit Binnenland

Unicef: per dag komen 30-50 alleenreizende asielkinderen aan

DEN HAAG (ANP) - Dagelijks komen er momenteel zo'n dertig tot vijftig alleenreizende asielkinderen aan in ons land. Hoewel nu sprake is van een piek, wijken deze cijfers niet af van de vooraf voorspelde aantallen, zegt Arja Oomkens, specialist kinderrechten van Unicef. De kinderrechtenorganisatie sloeg woensdagavond alarm vanwege een dreigend tekort aan bedden voor deze groep in het aanmeldcentrum in Ter Apel.

31 minuten geleden
A12 weer vrij na 13e demonstratie op rij van Extinction Rebellion

DEN HAAG (ANP) - De A12 is rond 12.45 uur weer vrijgegeven nadat klimaatdemonstranten de snelweg in Den Haag hadden geblokkeerd, meldt de politie. Rond 12.00 uur gingen de klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion voor de dertiende dag op rij de snelweg op. Hoeveel aanhoudingen er zijn gedaan, moet nog worden vastgesteld, aldus een woordvoerder van de politie.

1 uur geleden
Verdubbeling bezoekers na werelderfgoedstatus Planetarium Franeker

FRANEKER (ANP) - Het planetarium van Eise Eisinga in Franeker (Friesland) wordt sinds het dinsdag de UNESCO-werelderfgoedstatus heeft gekregen druk bezocht, zegt directeur Adrie Warmenhoven. Hij ziet een verdubbeling in het aantal bezoekers.

2 uur geleden
Rutte: niet verwachting dat energieprijzen gaan stijgen

DEN HAAG (ANP) - Het is niet de verwachting dat de energieprijzen de komende tijd gaan stijgen. Om die reden is het niet nodig om, net zoals een jaar geleden, een prijsplafond op te stellen. Dat zei premier Mark Rutte donderdag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.

2 uur geleden
Rutte: ruzie Polen en Oekraïne slechts tijdelijk probleem

DEN HAAG (ANP) - De ruzie tussen Polen en Oekraïne zal uiteindelijk wel los lopen, denkt demissionair premier Mark Rutte. Polen zegt geen wapens meer aan Oekraïne te willen leveren, omdat het ruzie heeft met het buurland over graanexport. "De soep zal niet zo heet gegeten worden als ze op dit moment wordt opgediend", zei Rutte aan het begin van de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen, het debat over de plannen van het kabinet voor volgend jaar.

2 uur geleden
Wiet via satelliet in Limburgse maisvelden opgespoord

ROERMOND (ANP) - Limburgse boeren kregen dit jaar voor het eerst hulp vanuit de ruimte bij het bestrijden van wietplantages in mais- en aspergevelden. Er werden namelijk satellietbeelden ingezet, waaruit een eerste selectie van 150 verdachte plekken kon worden gemaakt. Uiteindelijk viel de 'oogst' tegen. Slechts op enkele plaatsen zoals in Reuver, Milsbeek en Horst werd wiet gevonden, bleek uit controles van de verdachte plekken met drones.

3 uur geleden
Overijssel krijgt handhavingsverzoek om bomenkap stil te leggen

ZWOLLE (ANP) - De Stichting NatuurAlert wil dat de provincie Overijssel de kap van bomen op de Sallandse Heuvelrug stillegt en heeft daarom een officieel handhavingsverzoek ingediend. Volgens de natuurclub overtreden Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten de Wet natuurbescherming door 55 hectare bos te kappen op het westelijk deel van dit Natura 2000-gebied. De werkzaamheden begonnen op 4 september, maar moeten volgens NatuurAlert direct worden gestaakt.

3 uur geleden