Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Extra staatssecretaris voor falende fiscus

Extra staatssecretaris voor falende fiscus

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Financiën krijgt een extra staatssecretaris om de problemen bij de Belastingdienst op te lossen. De taken van de afgetreden Menno Snel zijn te zwaar voor één opvolger, vinden de regeringspartijen.

D66, de partij van de opgestapte Snel, mag twee kandidaten voordragen. De ene staatssecretaris gaat zich ontfermen over het innen van belastingen en de hervorming van het belastingstelsel. De ander wordt verantwoordelijk voor de uitbetaling van toeslagen en voor de douane.

Rob Jetten, de leider van D66 in de Tweede Kamer, gaat "nu eerst aan de slag om zo snel mogelijk twee geschikte kandidaten te vinden". Die staan vervolgens voor "een van de meest ingewikkelde" klussen binnen dit kabinet, zegt Jetten. Hij hoopt "dat we zo snel mogelijk vanuit het kabinet voorstellen krijgen om het toeslagensysteem te versimpelen".

Belastingdienst opgeknipt

Afgelopen weekeinde kondigde minister van Financiën Wopke Hoekstra al aan dat de Belastingdienst wordt opgeknipt. De afdelingen Toeslagen en Douane worden zelfstandige diensten.

De staatssecretaris die zich gaat richting op de toeslagen en de douane gaat "aan de gang met richting geven aan de oplossing. Dat wordt veel en belangrijk werk", zei Hoekstra.

Proces van jaren

Over de hervorming van het stelsel temperde de minister wel meteen de verwachtingen. "De echte transfer naar een nieuw stelsel, zoals ik en de meerderheid van de Tweede Kamer willen, dat is echt een proces van jaren. Juist om ervoor te zorgen dat er geen nieuwe brokken ontstaan."

Ook minister-president Mark Rutte benadrukte dat die hervorming een zaak van de lange adem zal zijn. Om te voorkomen dat die "enorme hoop werk" de inning van belastingen in de weg gaat zitten, is besloten zowel de ambtelijke leiding als de politieke aansturing van de fiscus te versterken, aldus de premier.

Verantwoordelijkheid nemen

Dat D66 beide staatssecretarissen mag leveren, vindt Rutte logisch. "Zij hadden natuurlijk al de post. Dus het ligt voor de hand dat in eerste instantie naar hen gekeken wordt. Zij willen die verantwoordelijkheid ook nemen."

Jetten benadrukte maandagochtend dat er een oplossing moet komen voor door de fiscus gedupeerde ouders, maar dat ook nieuwe belastingwetgeving als de vliegtaks en de CO2-heffing niet mag blijven liggen.

Meer uit Politiek

Kaag overweegt schuiven ontwikkelingsgeld om asielconstructie

DEN HAAG (ANP) - Minister Sigrid Kaag (Financiën) zal tijdens de onderhandelingen over de begroting van volgend jaar "welwillend kijken" naar de mogelijkheid om geld naar voren te halen voor ontwikkelingssamenwerking. Dat budget wordt dit jaar flink geraakt: het wordt gebruikt om de kosten van het eerste jaar van de opvang van asielzoekers te betalen, en in deze tijd komen "uitzonderlijk" veel asielzoekers naar Nederland.

34 minuten geleden
Kabinet: sturen reddingsboten naar Oekraïne serieuze optie

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil Oekraïne hulp bieden na de verwoesting van de Kachovka-dam nabij Cherson. Het sturen van reddingsboten is een "serieuze optie", laat een woordvoerder van minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) weten.

41 minuten geleden
Kaag: coalitie werd het niet eens over grote miljardenbezuiniging

DEN HAAG (ANP) - Dat het even "puzzelen" is om de Voorjaarsnota te begrijpen, heeft er volgens minister Sigrid Kaag van Financiën mee te maken dat het kabinet heel veel "kleine keuzes" heeft gemaakt. Over "één big bang", een bezuiniging die in een klap "meteen 6 of 8 miljard" oplevert, werden de vier coalitiepartijen het nu eenmaal niet eens.

1 uur geleden
Deel belangrijk rapport over sociaal minimum komt pas later

DEN HAAG (ANP) - Een rapport over het bedrag dat huishoudens minimaal nodig hebben om rond te komen, komt later dan verwacht. Het lukt de commissie die zich over het sociale minimum buigt niet om voor 30 juni met alle aanbevelingen te komen. De resultaten van een deel van het onderzoek, naar de systematiek van het sociaal minimum, ligt er pas in september. Dat betekent ook dat het kabinet dit deel van het rapport niet kan gebruiken voor de onderhandelingen over de begroting van volgend jaar.

1 uur geleden
Minister Dijkgraaf praat in Suriname over slavernijverleden

DEN HAAG (ANP) - Minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) reist donderdag af naar Suriname om het daar te hebben over het Herdenkingsjaar Slavernijverleden dat hij coördineert. Vorig jaar liepen de spanningen met de voormalige kolonie flink op in aanloop naar de excuses die premier Mark Rutte aanbood voor dit verleden. Op 1 juli zal minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) in Suriname zijn terwijl koning Willem-Alexander in Amsterdam een rede houdt over het slavernijverleden. Bronnen zeiden eerder te verwachten dat de koning de excuses van Rutte dan zal herhalen.

1 uur geleden
Brede roep om geweld tegen vrouwen apart te registreren

DEN HAAG (ANP) - Nabestaanden, hulpverleners en experts dringen erop dat aan dat gendergerelateerd geweld, zoals vrouwenmoord, apart geregistreerd wordt. Zo kan het probleem beter in kaart worden gebracht en aangepakt. Deze oproep gaven betrokkenen donderdag mee aan Kamerleden die zich lieten bijpraten over femicide, moord op vrouwen.

1 uur geleden
Woensdag weer overleg: 'belangrijkste weken' voor landbouwakkoord

DEN HAAG (ANP) - De toponderhandelaars voor het landbouwakkoord komen volgende week woensdag weer bij elkaar voor een overleg met landbouwminister Piet Adema. Het is voor het eerst dat de 'hoofdtafel' weer bijeenkomt sinds het nachtelijke overleg waar ook premier Mark Rutte bij aanschoof. Toen is het overleg volgens betrokkenen bijna geklapt.

2 uur geleden