Extra schoonmaakbeurt voor veetransporten uit Duitsland
UTRECHT (ANP) - Veetransporten uit Duitsland moeten met onmiddellijke ingang een extra schoonmaakbeurt ondergaan op een erkende reinigings- en ontsmettingsplaats, bij een slachthuis of bij een verzamelcentrum voor veetransporten. Dat schrijft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor nu er op een kleinschalige varkenshouderij in Duitsland Afrikaanse varkenspest is uitgebroken. De tweede reiniging en ontsmetting moet direct na binnenkomst in Nederland plaatshebben, aldus de NVWA, en de transporteur moet een bewijs van de schoonmaakbeurt aan het Interventiebureau Dier van de NVWA sturen.
Afrikaanse varkenspest is een zeer besmettelijke virusziekte, die ongevaarlijk is voor mensen maar dodelijk voor varkens en zwijnen. De ziekte komt al een paar jaar voor in met name Oost-Europese landen en duikt af en toe ook in Duitsland op. In de Nederlandse grensstreek staan waarschuwingsborden tegen de verspreiding van varkenspest. Zo mogen mensen varkens en wilde zwijnen niet aaien of voeren. Etensresten, die wilde zwijnen aanlokken, moeten in goed afgesloten afvalbakken worden gegooid.
De nieuwe maatregel van de NVWA geldt voor alle transporten van varkens, runderen, schapen, geiten of herten uit Duitsland en voor Nederlandse vervoerders die uit Duitsland terugkeren. De veewagens worden na een transport altijd al schoongemaakt, maar nu moeten zowel lege als geladen veewagens een extra beurt krijgen. De NVWA houdt toezicht op de maatregel, aldus de dienst.
Duitsland geldt nu als een EU-risicoland voor de verspreiding van Afrikaanse varkenspest. Eerder gold dat al voor Bulgarije, Estland, Griekenland, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië, Italië, Slowakije en alle landen buiten de EU.
Meer uit Binnenland
FRANEKER (ANP) - In een loods in Franeker woedt een zeer grote brand, meldt de veiligheidsregio Fryslân. Het gaat om een uitslaande brand in een loods met auto's.
30 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Er is vlak over de grens met Duitsland vogelgriep vastgesteld, meldt het Nederlandse ministerie van Landbouw. Duitsland heeft in de 10 kilometer rondom het besmette legbedrijf in de plaats Hoogstede een vervoersverbod ingevoerd. Een klein deel van die beperkingszone valt in Nederland, met daarbinnen één pluimveebedrijf. Ook voor dat bedrijf, gelegen nabij Nieuw-Schoonebeek in de gemeente Emmen, gelden de beperkingen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Uit een eerste steekproef blijkt dat bij zo'n 9 procent van de dossiers van Wajong-uitkeringen fouten zijn gemaakt, meldt het UWV. Er is meer onderzoek nodig, zegt bestuurslid Johanna Hirscher, maar de eerste resultaten laten wel zien "dat er mogelijk nog te veel fouten gemaakt worden in het gehele proces van aanvraag tot en met het besluit van een Wajong-uitkering. Dat moet beter."
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep in de zaak over een fatale steekpartij op het festival Solid Grooves in de zomer van 2023 in Amsterdam. Daarbij kwam de 21-jarige Jimmy Schepers om het leven. De drie verdachten kregen door de rechtbank Amsterdam lagere straffen opgelegd dan door het OM geëist.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof wil binnen twee maanden een pakket nieuwe stikstofplannen klaarhebben, zei hij op zijn wekelijkse persconferentie. De pas opgerichte ministeriële werkgroep, bestaande uit Schoof en de meest betrokken ministers, gaat daar de komende periode aan werken. Aanleiding voor de nieuwe stikstofplannen zijn twee uitspraken van de rechter.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De 33-jarige man uit Rotterdam die volgens het Openbaar Ministerie het brein achter de verwoestende explosie aan de Tarwekamp in Den Haag lijkt te zijn, ontkent dat hij deze rol heeft gespeeld. Dat zegt zijn advocaat Gerard Spong, in reactie op het persbericht dat het OM vrijdag over de zaak heeft uitgebracht. Volgens advocaat Dirk Stoof, die een eveneens 33-jarige verdachte uit Oosterhout bijstaat, kiest de cliënt van Spong "de vlucht vooruit" en is zijn verhaal "ongeloofwaardig".
7 uur geledenEDE (ANP) - Boerenorganisaties zijn een meldpunt begonnen voor boeren, veehandelaren en veetransporteurs die te maken krijgen met intimidatie, bedreigingen en treiterijen. Zij kunnen bij dat meldpunt ook terecht voor advies over hoe ze moeten handelen als hen iets overkomt, melden LTO Nederland, Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) en Vee&Logistiek.
7 uur geleden