Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Extra schoonmaakbeurt voor veetransporten uit Duitsland

Extra schoonmaakbeurt voor veetransporten uit Duitsland

UTRECHT (ANP) - Veetransporten uit Duitsland moeten met onmiddellijke ingang een extra schoonmaakbeurt ondergaan op een erkende reinigings- en ontsmettingsplaats, bij een slachthuis of bij een verzamelcentrum voor veetransporten. Dat schrijft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor nu er op een kleinschalige varkenshouderij in Duitsland Afrikaanse varkenspest is uitgebroken. De tweede reiniging en ontsmetting moet direct na binnenkomst in Nederland plaatshebben, aldus de NVWA, en de transporteur moet een bewijs van de schoonmaakbeurt aan het Interventiebureau Dier van de NVWA sturen.

Afrikaanse varkenspest is een zeer besmettelijke virusziekte, die ongevaarlijk is voor mensen maar dodelijk voor varkens en zwijnen. De ziekte komt al een paar jaar voor in met name Oost-Europese landen en duikt af en toe ook in Duitsland op. In de Nederlandse grensstreek staan waarschuwingsborden tegen de verspreiding van varkenspest. Zo mogen mensen varkens en wilde zwijnen niet aaien of voeren. Etensresten, die wilde zwijnen aanlokken, moeten in goed afgesloten afvalbakken worden gegooid.

De nieuwe maatregel van de NVWA geldt voor alle transporten van varkens, runderen, schapen, geiten of herten uit Duitsland en voor Nederlandse vervoerders die uit Duitsland terugkeren. De veewagens worden na een transport altijd al schoongemaakt, maar nu moeten zowel lege als geladen veewagens een extra beurt krijgen. De NVWA houdt toezicht op de maatregel, aldus de dienst.

Duitsland geldt nu als een EU-risicoland voor de verspreiding van Afrikaanse varkenspest. Eerder gold dat al voor Bulgarije, Estland, Griekenland, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen, Roemeniƫ, Italiƫ, Slowakije en alle landen buiten de EU.

Meer uit Binnenland

Wekelijkse instroom asielzoekers opnieuw hoger dan vorig jaar

DEN HAAG (ANP) - Ongeveer 1300 mensen hebben vorige week asiel aangevraagd in Nederland. In dezelfde week vorig jaar registreerde Nederland zo'n duizend asielzoekers. Voor de negende week op rij ligt de instroom hoger dan in dezelfde week vorig jaar.

44 minuten geleden
Hof doet op 14 maart uitspraak in hoger beroep Mallorcazaak

LEEUWARDEN (ANP) - Het gerechtshof in Leeuwarden doet op 14 maart uitspraak in de Mallorcazaak. Dat werd duidelijk bij aanvang van de eerste zittingsdag van het hoger beroep in de zaak. Het hof trekt elf dagen uit voor de inhoudelijke behandeling.

49 minuten geleden
Verkenner Plasterk ontvangt vier leiders in tweede gespreksronde

DEN HAAG (ANP) - Ronald Plasterk probeert de formatie in beweging te brengen in een tweede gespreksronde met in elk geval de fractieleiders van de VVD, NSC, PVV en BBB. Dit zijn de beoogde coalitiepartners van PVV-leider Geert Wilders. De twee eerstgenoemde partijen reageren evenwel terughoudend op zijn uitgestoken hand. De verkiezingsuitslag en de uiteenlopende posities van partijen maken het moeilijk voor de verkenner om een logische vervolgstap te bedenken.

7 uur geleden
Hof behandelt hoger beroep Mallorcazaak komende drie weken

LEEUWARDEN (ANP) - Het hoger beroep in de Mallorcazaak begint maandag. De zittingen zijn de komende drie weken in het gerechtshof in Leeuwarden. Het hof trekt elf dagen uit voor de inhoudelijke behandeling. De zaak met zeven verdachten gaat over extreem uitgaansgeweld op het Spaanse eiland Mallorca, waardoor Carlo Heuvelman (27) uit Waddinxveen overleed.

7 uur geleden
Commando hoort wellicht of hij cel in moet om drugs en wapens

ARNHEM (ANP) - De militaire kamer in de rechtbank in Arnhem doet maandag mogelijk uitspraak in de zaak tegen commando Sil A. De 44-jarige militair van het Korps Commandotroepen wordt verdacht van drugssmokkel en wapenhandel. Het Openbaar Ministerie eiste vorige maand een gevangenisstraf van zes jaar.

7 uur geleden
Sneeuw begonnen in zuiden, komende uren op meer plaatsen wit

HOUTEN (ANP) - In het zuiden van het land is het aan het eind van de middag begonnen met sneeuwen. De afgelopen uren is het op steeds meer plaatsen wit en glad geworden, laat Weeronline weten. Het sneeuwgebied trekt noordoostwaarts over het land en zondagnacht is er vooral in het noorden nog een tijd sneeuwval.

17 uur geleden
Rode Kruis bezig met voorbereiding in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het Rode Kruis is zondag bezig met de voorbereiding van de opbouw van douchecabines op het terrein van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Ter Apel. Door de enorme drukte bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten asielzoekers al bijna twee maanden 's nachts en nu ook overdag in wachtkamers van de IND verblijven, soms op stoelen en op de grond. Daarom is de hulp ingeroepen van het Rode Kruis.

17 uur geleden