Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Extra maatregelen na ontdekking vogelgriep in Ede

Extra maatregelen na ontdekking vogelgriep in Ede

EN HAAG (ANP) - Op een klein bedrijf met eenden in Ede is vogelgriep ontdekt, waarschijnlijk gaat het om de ernstige en zeer besmettelijke hoogpathogene variant van de ziekte. In de regio staan heel veel pluimveebedrijven. Daarom zijn er extra maatregelen door het ministerie van Landbouw afgekondigd.

Zo is in een groot gebied rond Ede direct een vervoersverbod voor levend pluimvee afgekondigd. Deze zone strekt zich uit tot Utrecht, Amersfoort en voorbij Apeldoorn en Arnhem. Dieren mogen wel afgevoerd worden naar het slachthuis. Ook worden de pluimveebedrijven in de directe omgeving van het eendenbedrijf extra goed in de gaten gehouden.

De 3000 dieren op het getroffen bedrijf worden geruimd. In een zone van een kilometer rond deze onderneming liggen nog zes pluimveebedrijven en veertien in een zone van 3 kilometer. In een zone van 10 kilometer gaat het om totaal 215 pluimveebedrijven.

Achttien locaties

Sinds oktober vorig jaar is op achttien locaties vogelgriep vastgesteld. In het weekeinde werd nog vogelgriep ontdekt op een biologisch legbedrijf in Lelystad, een vleeskuikenbedrijf in Grootschermer en een vleeskuikenbedrijf in Willemstad.

De ziekte komt in meer regio's van Nederland voor dan vorig jaar. "We zien nu ook besmettingen in regio’s die niet geïdentificeerd zijn als hoogrisicogebied met veel watervogels", schrijft minister Henk Staghouwer van Landbouw aan de Tweede Kamer.

Aanvullende maatregelen

De bewindsman gaat kijken of op korte termijn nog aanvullende maatregelen moeten worden genomen om verdere verspreiding van vogelgriep te voorkomen. De ophokplicht voor vrije uitloopbedrijven blijft van kracht. Vogelgriep is inmiddels ook bij zoogdieren vastgesteld waaronder vossen en een bunzing.

In veel lidstaten van de Europese Unie is vogelgriep. De afgelopen weken meldden vooral Italië, Duitsland, Frankrijk, Hongarije en Polen nieuwe uitbraken.

Meer uit Gezond

Nobelprijs Geneeskunde naar ontwikkelen mRNA-vaccins tegen corona

STOCKHOLM (ANP) - De Nobelprijs voor de Geneeskunde gaat dit jaar naar de Hongaarse Katalin Karikó en de Amerikaan Drew Weissman. Zij krijgen de belangrijke wetenschapsprijs voor hun onderzoek waardoor "effectieve mRNA-vaccins tegen covid-19" konden worden ontwikkeld.

1 uur geleden
Vakbonden vinden het eindbod in cao jeugdzorg onvoldoende

UTRECHT (ANP) - Vakbonden FNV, CNV en FBZ vinden het eindbod gedaan voor de cao in de jeugdzorg onvoldoende. Met die boodschap gaan de vakbonden daarom maandag terug naar hun leden. Zij mogen vervolgens over dit eindbod van de brancheorganisatie Jeugdzorg Nederland stemmen.

2 uur geleden
Nederlandse vrouwen krijgen relatief vaak kanker, mede door roken

UTRECHT (ANP) - Nederlandse vrouwen gingen in de jaren zestig en zeventig massaal aan de sigaret, nu krijgen ze "opvallend meer longkanker" dan vrouwen uit de meeste andere Europese landen. Dat signaleert het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Het centrum meldt op basis van recente Europese cijfers dat Nederland vooral door roken in het verleden hoog staat op de lijst van landen waar vrouwen het vaakst getroffen worden door een vorm van kanker: op plaats drie, na Noorwegen en Denemarken.

4 uur geleden
Aantal mensen dat overlijdt door ongelukkige val loopt snel op

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat overlijdt door een ongelukkige val op straat of in huis loopt hard op. Vorig jaar stierven 6228 mensen op die manier, oftewel zeventien mensen per dag. Dat is twee keer zo veel als tien jaar geleden.

12 uur geleden
Kinderen krijgen vanaf 2024 vernieuwd vaccin tegen pneumokokken

DEN HAAG (ANP) - Kinderen krijgen vanaf komende zomer een vernieuwd en effectiever vaccin tegen pneumokokken toegediend. Daarmee volgt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) een eerder uitgebracht advies op van de Gezondheidsraad, laat hij weten in een brief aan de Tweede Kamer.

4 dagen geleden
IKNL: ongeveer helft van Nederlanders krijgt diagnose kanker

AMSTERDAM (ANP) - Ongeveer de helft van alle Nederlanders zal ooit te horen krijgen dat ze kanker hebben. Dertig jaar geleden, rond 1990, overkwam dat nog een op de drie Nederlanders. Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) concludeert in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dat de kans om kanker te krijgen fors is toegenomen.

4 dagen geleden
Provincie Friesland wil in gesprek over sluiting ziekenhuizen

LEEUWARDEN (ANP) - De provincie Friesland wil in gesprek met zorgverzekeraars en de ziekenhuizen Tjongerschans in Heerenveen en Antonius in Sneek over de geplande sluiting van die ziekenhuizen en de opening van een nieuw ziekenhuis in Joure. Gedeputeerde Femke Wiersma zei de breedgedragen zorgen van partijen in de Provinciale Staten te delen, ook al heeft de provincie er uiteindelijk niets over te zeggen.

4 dagen geleden