Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Extra maatregelen na ontdekking vogelgriep in Ede

Extra maatregelen na ontdekking vogelgriep in Ede

EN HAAG (ANP) - Op een klein bedrijf met eenden in Ede is vogelgriep ontdekt, waarschijnlijk gaat het om de ernstige en zeer besmettelijke hoogpathogene variant van de ziekte. In de regio staan heel veel pluimveebedrijven. Daarom zijn er extra maatregelen door het ministerie van Landbouw afgekondigd.

Zo is in een groot gebied rond Ede direct een vervoersverbod voor levend pluimvee afgekondigd. Deze zone strekt zich uit tot Utrecht, Amersfoort en voorbij Apeldoorn en Arnhem. Dieren mogen wel afgevoerd worden naar het slachthuis. Ook worden de pluimveebedrijven in de directe omgeving van het eendenbedrijf extra goed in de gaten gehouden.

De 3000 dieren op het getroffen bedrijf worden geruimd. In een zone van een kilometer rond deze onderneming liggen nog zes pluimveebedrijven en veertien in een zone van 3 kilometer. In een zone van 10 kilometer gaat het om totaal 215 pluimveebedrijven.

Achttien locaties

Sinds oktober vorig jaar is op achttien locaties vogelgriep vastgesteld. In het weekeinde werd nog vogelgriep ontdekt op een biologisch legbedrijf in Lelystad, een vleeskuikenbedrijf in Grootschermer en een vleeskuikenbedrijf in Willemstad.

De ziekte komt in meer regio's van Nederland voor dan vorig jaar. "We zien nu ook besmettingen in regio’s die niet geïdentificeerd zijn als hoogrisicogebied met veel watervogels", schrijft minister Henk Staghouwer van Landbouw aan de Tweede Kamer.

Aanvullende maatregelen

De bewindsman gaat kijken of op korte termijn nog aanvullende maatregelen moeten worden genomen om verdere verspreiding van vogelgriep te voorkomen. De ophokplicht voor vrije uitloopbedrijven blijft van kracht. Vogelgriep is inmiddels ook bij zoogdieren vastgesteld waaronder vossen en een bunzing.

In veel lidstaten van de Europese Unie is vogelgriep. De afgelopen weken meldden vooral Italië, Duitsland, Frankrijk, Hongarije en Polen nieuwe uitbraken.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Gezond

Huisartsen willen geen coronaprikken meer geven

UTRECHT (ANP) - Als het kabinet over een tijdje besluit tot een nieuwe ronde vaccinaties tegen het coronavirus doen huisartsen daar niet aan mee. Dat hebben de leden van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) samen besloten.

1 dag geleden
Apenpokken bij meer dan 240 mensen buiten Afrika

SOLNA (ANP) - Sinds het eerste geval van apenpokken begin deze maand in het Verenigd Koninkrijk werd ontdekt zijn er nu wereldwijd in landen buiten Afrika minstens 243 infecties vastgesteld. In het Verenigd Koninkrijk zijn het er inmiddels 78.

1 dag geleden
Griepepidemie is voorbij, concludeert RIVM

BILTHOVEN (ANP) - De griepepidemie is achter de rug. Steeds minder mensen hebben de ziekte onder de leden, concluderen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), het Erasmus MC en het Nivel.

1 dag geleden
Aantal gevallen van apenpokken opgelopen naar twaalf

BILTHOVEN (ANP) - Het apenpokkenvirus is inmiddels bij twaalf mensen in Nederland vastgesteld. Dat is een verdubbeling ten opzichte van maandag, toen de teller bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op zes bevestigde besmettingen stond. Het instituut bevestigde afgelopen vrijdag het eerste geval in Nederland.

1 dag geleden
Minder dan 7500 positieve coronatests afgelopen week

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal positieve coronatests is de afgelopen week opnieuw gedaald. In de afgelopen week zijn 7456 positieve tests bevestigd en geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zeven dagen eerder kwam het weektotaal uit op 8372 positieve tests. De week daarvoor waren het er ruim 10.000.

2 dagen geleden
Lagere vaccinatiegraad tegen corona door nieuwe berekening

BILTHOVEN (ANP) - Het percentage mensen dat zich in Nederland heeft laten vaccineren tegen het coronavirus is iets lager dan gedacht. De vaccinatiegraad is dinsdag opnieuw berekend op basis van nieuwe gegevens. Zo tellen gevaccineerde mensen die zijn overleden of geëmigreerd niet meer mee in de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het instituut noemt dat een "optimalisatieslag".

2 dagen geleden
Akkoord over verstrekken goedkopere medicijnen aan patiënten

DEN HAAG (ANP) - De kans wordt groter dat patiënten straks een ander medicijn van de apotheek meekrijgen dat dezelfde werking heeft voor hun kwaal, maar goedkoper is. Over het wisselen van geneesmiddelen zijn nieuwe afspraken gemaakt tussen tal van betrokken partijen in de zorgsector, meldt zorgminister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder waren gesprekken over zo'n regeling mislukt.

3 dagen geleden