Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Extra lang Catshuisoverleg over coronabesmettingen afgelopen

Extra lang Catshuisoverleg over coronabesmettingen afgelopen

DEN HAAG (ANP) - Het extra lange Catshuisoverleg, waar een deel van het demissionaire kabinet sprak over de aanpak van de coronacrisis, is afgelopen. Eerder op de dag werd het overleg afgebroken, naar verluidt omdat de bewindslieden het nog niet eens konden worden over de te volgen koers. Donderdagavond werd het weer voortgezet. De precieze uitkomst van het overleg is niet bekend.

Vrijdag moeten besluiten worden genomen. Dan is er ook weer een coronapersconferentie.

De discussie in het Catshuis verliep volgens ingewijden eerder op de dag moeizaam. Vanwege het hoge aantal besmettingen is inmiddels moeilijk meer vast te stellen waar mensen worden aangestoken. Dat maakt het ook weer moeilijker om nieuwe maatregelen te onderbouwen. Een betrokkene sprak van "enorme verdeeldheid". Er zijn flinke zorgen over het draagvlak voor nieuwe maatregelen, en hoeveel er nog kan worden gevraagd van mensen die voor vaccinatie hebben gekozen. Zij zijn verhoudingsgewijs maar verantwoordelijk voor een klein deel van de ziekenhuisopnames.

Korte termijn

De vraag is wat voor maatregelen het kabinet op korte termijn kan nemen. Het verplichten van 1,5 meter afstand kan bijvoorbeeld niet van de ene op de andere dag, omdat hier een wetswijziging voor nodig is. Hetzelfde geldt voor de toepassing van het coronatoegangsbewijs op meer plekken dan nu het geval is.

Dan blijven maatregelen over als een vroegere sluiting van de horeca, placering of het sluiten van bepaalde sectoren. Het onderwijs lijkt volgens ingewijden vooralsnog buiten schot te blijven.

Sinds het overleg 's middags werd afgebroken, is duidelijk geworden dat het aantal besmettingen een nieuw record heeft bereikt. Het afgelopen etmaal zijn meer dan 16.000 mensen positief getest op het coronavirus.

Meer uit Gezond

Mulier Instituut: bijna helft vechtsporters gebruikt doping

UTRECHT (ANP) - Bijna de helft van de sporters die met regelmaat aan vechtsport doen gebruikt doping, zo heeft het Mulier Instituut geconcludeerd. Naar schatting gaat het om een percentage van 47 procent.

4 uur geleden
WHO: extra coronaprik voor mensen met kwetsbare gezondheid

GENÈVE (ANP/RTR) - Mensen met een kwetsbare gezondheid zouden een extra coronaprik moeten krijgen, stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De organisatie komt met het advies nu verschillende landen besluiten nemen over het vervolg van de prikcampagnes tegen het virus.

7 uur geleden
Gezondheidsraad: baas moet sommige werknemers griepprik aanbieden

DEN HAAG (ANP) - Bepaalde groepen werknemers zouden van hun werkgever een griepprik aangeboden moeten krijgen, adviseert de Gezondheidsraad het kabinet. De raad doelt met name op mensen die in hun werk meer kans maken op griep en die door hun baan kwetsbare anderen ook eerder kunnen besmetten.

14 uur geleden
Naasten kankerpatiënt voelen zich vaak schuldig over privétijd

DEN HAAG (ANP) - Een kwart van de naasten van kankerpatiënten heeft een schuldgevoel als ze wat leuks gaan doen, meldt de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) op basis van onderzoek onder 3171 naasten van mensen met kanker. Vooral kinderen en ouders hebben hier last van. Bijna 20 procent zegt geen sociaal leven meer te hebben door het zorgen voor het familielid.

16 uur geleden
GGD: ruim helft jongvolwassenen had vorig jaar mentale klachten

UTRECHT (ANP) - Meer dan de helft van de Nederlanders van 16 tot en met 25 jaar ervoer vorig jaar psychische klachten als angst en depressieve gevoelens, meldt GGD GHOR Nederland op basis van de Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022. In deze groep zaten veel vrouwen en jongvolwassenen in stedelijke gebieden. Ook eenzaamheid en suïcidale gedachten kwamen veel voor.

1 dag geleden
Ziekenhuizen en vakbonden na lang onderhandelen eens over cao

DEN HAAG (ANP) - Algemene ziekenhuizen en vakbonden hebben een onderhandelingsresultaat bereikt over de arbeidsvoorwaarden van zo'n 200.000 werknemers. Na maandenlange onenigheid kwamen de onderhandelaars maandag in een overleg tot overeenstemming. De voor april aangekondigde actie is daardoor van de baan, melden vakbond FNV en CNV. Het principeakkoord moet nog aan de achterban van de andere bonden worden voorgelegd.

1 dag geleden
Studie: darmklachten bij mensen met autisme door mentale klachten

DE BILT (ANP) - Mensen met autisme hebben meer kans op maag-darmproblemen dan mensen zonder autisme vanwege psychische factoren, meldt de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA). De organisatie baseert zich op onderzoek van de Academische Werkplaats Autisme (AWA), een samenwerkingsverband dat kennis vanuit de wetenschap naar de praktijk brengt. De NVA geeft aan dat mensen met autisme vaker angst, stress en depressie ervaren, en deze factoren kunnen weer voor maag-darmklachten zorgen.

1 dag geleden