Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Extra kosten zonnepaneel bij Budget Energie, weekendstroom gratis

Extra kosten zonnepaneel bij Budget Energie, weekendstroom gratis

AMSTERDAM (ANP) - Ook Budget Energie gaat extra kosten in rekening brengen bij klanten met zonnepanelen op het dak. Tegelijkertijd maakt de energieleverancier groene stroom gratis op de zaterdag- en zondagmiddagen van de lente en zomer. Dan leveren zonnepanelen vaak veel stroom, waar niet genoeg vraag naar is.

Het aantal particulieren met zonnepanelen is de afgelopen jaren hard gestegen. Maar de piekmomenten in de energieopwek zijn vaak niet de momenten dat de vraag naar stroom het hoogst is. Dit zorgt voor een overaanbod met soms zelfs negatieve prijzen. Ook raakt het elektriciteitsnet vaak overbelast door alle teruggeleverde stroom.

Vorig jaar ging energieleverancier Vandebron al over op het verrekenen van extra kosten voor de teruglevering van zonnestroom bij klanten met zonnepanelen. Ook bij veel andere energieleveranciers zijn eigenaren van zonnepanelen vaak duurder uit dan voorheen, zag onder andere vergelijkingssite Keuze.nl.

Budget Energie, met zo'n 800.000 klanten, brengt bij nieuwe klanten met zonnepanelen direct terugleverkosten in rekening. Andere klanten met een variabel contract gaan in maart extra betalen als ze zonnepanelen hebben. Tegelijkertijd zal stroom gratis zijn in de weekenddagen van april tot en met augustus in de middag. Dan hebben bedrijven minder behoefte aan elektriciteit terwijl op zonnige momenten het aanbod wel groot is. Volgens Budget Energie heeft het verplaatsen van veel energieverbruik door particulieren naar het weekend dan het meeste effect om de druk op het energienet te verminderen.

Meer uit Financieel

Besi ontvangt grote order voor hybride bondingsystemen

DUIVEN (ANP) - Chiptoeleverancier Besi heeft een "aanzienlijke" bestelling ontvangen van een niet nader genoemde grote fabrikant. Het gaat om 26 zogeheten hybride bondingsystemen van Besi, die in het vierde kwartaal van 2024 en het eerste kwartaal van 2025 geleverd zullen worden. Financiële details werden niet gegeven.

16 minuten geleden
AI-startup Musk rondt financiering deze week af, zeggen bronnen

AUSTIN (ANP) - Elon Musk krijgt deze week naar verwachting de financiering rond van zijn bedrijf X.AI, waarmee de topman wil gaan concurreren met het populaire ChatGPT. Daarmee komt de waarde van zijn bedrijf op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) uit op 18 miljard dollar (16,8 miljard euro), zeggen betrokkenen tegen persbureau Bloomberg.

26 minuten geleden
Aandacht voor Besi op rustig Damrak na grote order

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag uit naar Besi. De producent van assemblageapparatuur voor de chipsector heeft een grote bestelling ontvangen van een niet nader genoemde grote fabrikant. Het gaat om 26 hybride bondingsystemen van Besi, die in het vierde kwartaal van 2024 en het eerste kwartaal van 2025 geleverd zullen worden. Financiële details werden niet gegeven.

33 minuten geleden
Directeur schoonmaakbeurs: 'co-bot' wordt collega schoonmaker

AMSTERDAM (ANP) - Schoonmakers in Nederland hoeven de opkomst van robots in de schoonmaak niet als een bedreiging te zien. Maar de rol van schoonmakers gaat wel veranderen. Dat denkt Robert Stelling, directeur van vakbeurs Interclean, die volgende week plaatsvindt in de Amsterdamse RAI.

1 uur geleden
Chinese export en import tonen weer groei

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese export en import zijn in april weer gestegen, na een daling in maart. Vooral de stijging van de uitvoer is een opsteker voor de kwakkelende Chinese economie. In maart zag China de export nog stevig dalen door de zwakke vraag naar Chinese goederen. Dat kwam doordat consumenten wereldwijd voorzichtiger waren met hun uitgaven door de hoge inflatie en hogere rentetarieven.

1 uur geleden
Airbnb voorziet sterke zomer, maar dit kwartaal is iets minder

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Verhuurplatform Airbnb denkt dat grote internationale sportevenementen zoals het EK voetbal in Duitsland en de Olympische Spelen in Frankrijk de vraag naar accommodaties in de zomer zullen aanjagen. Maar de omzetprognose voor het tweede kwartaal is niet zo gunstig als veel kenners hadden gehoopt. Dat komt door ongunstige wisselkoerseffecten en doordat Pasen dit jaar relatief vroeg viel.

9 uur geleden
Tesla omlaag op Wall Street na bericht over Autopilot-onderzoek

NEW YORK (ANP) - Autobouwer Tesla hoorde woensdag bij de verliezers op Wall Street. Openbare aanklagers in de Verenigde Staten onderzoeken of Tesla consumenten en aandeelhouders heeft misleid over de mogelijkheden van zijn zelfrijdende auto's, meldden drie ingewijden aan persbureau Reuters. In het land zijn honderden ongelukken gebeurd met het rijhulpsysteem Autopilot, waarbij ook mensen om het leven zijn gekomen.

10 uur geleden