
Extra kabinetsoverleg in Catshuis over corona zondag
DEN HAAG (ANP) - Een groot deel van het kabinet komt zondag voor een extra corona-overleg bijeen in het Catshuis, laat een woordvoerder weten. Aanleiding is het aanhoudende stijgende aantal besmettingen met het coronavirus de afgelopen week. Waarschijnlijk komen strengere maatregelen aan de orde die moeten helpen in de strijd tegen het coronavirus.
Bij het overleg zullen de meest bij de coronacrisis betrokken bewindspersonen aanwezig zijn. Ze zullen zich laten bijpraten door deskundigen zoals RIVM-directeur Jaap van Dissel. Het Outbreak Management Team OMT, het team van deskundigen dat het kabinet adviseert, is bij elkaar geweest om de laatste ontwikkelingen te analyseren. Waarschijnlijk volgt deze week, mogelijk dinsdag al, nog een nieuwe persconferentie van premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge, laten bronnen weten.
Diederik Gommers, OMT-lid en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, liet zich zaterdag in het AD kritisch uit over de corona-aanpak. Hij vindt dat het kabinet veel sneller moet ingrijpen als het virus oplaait. De crisisoverleggen beslaan volgens hem te veel dagen en de maatregelen gaan daarna ook nog eens te laat in.
Kerstmis
Rutte had dinsdag op de persconferentie al gezegd dat het kabinet extra maatregelen niet uitsloot, als het aantal besmettingen zou blijven stijgen. Die zouden dan nog voor de kerst worden aangekondigd. Een dag later zei Rutte tegen de Tweede Kamer dat kerst zou worden ontzien bij eventuele zwaardere maatregelen. Dat betekent dat mensen met de kerstdagen maximaal drie mensen mogen ontvangen.
Om welke strengere coronamaatregelen het kan gaan, wilde de premier nog niet kwijt. Dat is ook afhankelijk van de besmettingscijfers. Wel liet Rutte in het debat doorschemeren dat het kan gaan om maatregelen voor het onderwijs of voor niet-essentiële winkels. "Dat zijn hele moeilijke vraagstukken, met vergaande economische gevolgen."
Vrijdag maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekend dat er dat etmaal 8894 positieve tests waren gemeld. Donderdag waren er bijna 8800 nieuwe gevallen. Het zijn de hoogste aantallen sinds eind oktober, de eerste dagen na de piek van de tweede coronagolf. Het aantal besmettingen per week, dat een betere indicatie geeft dan dagcijfers, liet een forse stijging zien. Het ging in de laatste week om 51.000 positief geteste mensen, tegen iets meer dan 35.000 in de week ervoor.
Horeca dicht
Het kabinet stelde medio oktober een gedeeltelijke lockdown in om de verspreiding tegen te gaan. Sindsdien is onder meer de horeca gesloten en zijn de toegestane groepsgroottes teruggebracht.
Naast Rutte en de vicepremiers Hugo de Jonge, Kajsa Ollongren en Carola Schouten zijn ook de ministers Wopke Hoekstra, Eric Wiebes, Wouter Koolmees, Tamara van Ark, Ferd Grapperhaus en Arie Slob aanwezig.
Het Catshuisberaad begint in de ochtend. Afgelopen zondag was de laatste keer. In de maanden daarvoor waren deze overleggen niet elke week.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De politie moet landelijk kiezen naar welke onopgeloste strafzaken nieuw onderzoek komt. Dat staat in een plan dat GroenLinks-PvdA-Kamerlid Songül Mutluer zaterdag presenteert samen met de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers. Op die manier zouden kansrijke cold cases eerder aan bod kunnen komen.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Bewindspersonen die bij verkiezingen een Tweede Kamerzetel veroveren, zouden in het parlement tijdelijk vervangen moeten worden zolang ze nog in een demissionair kabinet zitten. Nu vervullen de betrokkenen een dubbele functie, omdat ze als parlementariër al worden geïnstalleerd terwijl ze ook nog bewindspersoon zijn tijdens de formatieperiode. Het kabinet wil een vervangingsregeling voor deze demissionaire bestuursperiode maken, schrijft minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken, NSC) vrijdag in een Kamerbrief.
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Verenigde Staten zijn niet langer een bondgenoot, maar een rivaal van Europa geworden. Dat vindt Volt-leider Laurens Dassen. In zijn Europalezing vergelijkt hij het Amerika onder president Donald Trump met Duitsland uit de jaren 30 van de vorige eeuw.
22 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De PVV-ministers scharen zich achter de brief van minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) waarin hij een onderzoek eist naar schending van een EU-verdrag door Israël. "Het kabinet heeft het vanochtend onderschreven", zei premier Dick Schoof vrijdag na de ministerraad.
22 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp heeft zijn collega-ministers beloofd hen voortaan "goed te informeren" over zijn beleidsbeslissingen. Dat heeft de NSC-bewindsman gezegd na afloop van de ministerraad. Hij kreeg kritische vragen vanuit het PVV-smaldeel in het kabinet over zijn openlijke kritiek op het optreden van Israël in de Gazastrook.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber wil bezuinigen op het activiteitenbudget voor asielzoekers. Dat zei ze vrijdag na de ministerraad naar aanleiding van het geannuleerde Efteling-uitje voor jonge asielzoekers. "Overal waar ik kan bezuinigen zal ik dat zeker doen", zegt de PVV-bewindsvrouw. Nu moet dus de pot voor activiteiten bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) eraan geloven.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp wil nog niet ingaan op Oekraïense beschuldigingen van spionage aan het adres van EU- en NAVO-lidstaat Hongarije. Hij sprak na afloop van de wekelijkse ministerraad van "hele zorgelijke berichten", maar wil eerst laten uitzoeken wat ervan klopt.
1 dag geleden