Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Extra kabinetsoverleg in Catshuis over corona zondag

Extra kabinetsoverleg in Catshuis over corona zondag

DEN HAAG (ANP) - Een groot deel van het kabinet komt zondag voor een extra corona-overleg bijeen in het Catshuis, laat een woordvoerder weten. Aanleiding is het aanhoudende stijgende aantal besmettingen met het coronavirus de afgelopen week. Waarschijnlijk komen strengere maatregelen aan de orde die moeten helpen in de strijd tegen het coronavirus.

Bij het overleg zullen de meest bij de coronacrisis betrokken bewindspersonen aanwezig zijn. Ze zullen zich laten bijpraten door deskundigen zoals RIVM-directeur Jaap van Dissel. Het Outbreak Management Team OMT, het team van deskundigen dat het kabinet adviseert, is bij elkaar geweest om de laatste ontwikkelingen te analyseren. Waarschijnlijk volgt deze week, mogelijk dinsdag al, nog een nieuwe persconferentie van premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge, laten bronnen weten.

Diederik Gommers, OMT-lid en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, liet zich zaterdag in het AD kritisch uit over de corona-aanpak. Hij vindt dat het kabinet veel sneller moet ingrijpen als het virus oplaait. De crisisoverleggen beslaan volgens hem te veel dagen en de maatregelen gaan daarna ook nog eens te laat in.

Kerstmis

Rutte had dinsdag op de persconferentie al gezegd dat het kabinet extra maatregelen niet uitsloot, als het aantal besmettingen zou blijven stijgen. Die zouden dan nog voor de kerst worden aangekondigd. Een dag later zei Rutte tegen de Tweede Kamer dat kerst zou worden ontzien bij eventuele zwaardere maatregelen. Dat betekent dat mensen met de kerstdagen maximaal drie mensen mogen ontvangen.

Om welke strengere coronamaatregelen het kan gaan, wilde de premier nog niet kwijt. Dat is ook afhankelijk van de besmettingscijfers. Wel liet Rutte in het debat doorschemeren dat het kan gaan om maatregelen voor het onderwijs of voor niet-essentiële winkels. "Dat zijn hele moeilijke vraagstukken, met vergaande economische gevolgen."

Vrijdag maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekend dat er dat etmaal 8894 positieve tests waren gemeld. Donderdag waren er bijna 8800 nieuwe gevallen. Het zijn de hoogste aantallen sinds eind oktober, de eerste dagen na de piek van de tweede coronagolf. Het aantal besmettingen per week, dat een betere indicatie geeft dan dagcijfers, liet een forse stijging zien. Het ging in de laatste week om 51.000 positief geteste mensen, tegen iets meer dan 35.000 in de week ervoor.

Horeca dicht

Het kabinet stelde medio oktober een gedeeltelijke lockdown in om de verspreiding tegen te gaan. Sindsdien is onder meer de horeca gesloten en zijn de toegestane groepsgroottes teruggebracht.

Naast Rutte en de vicepremiers Hugo de Jonge, Kajsa Ollongren en Carola Schouten zijn ook de ministers Wopke Hoekstra, Eric Wiebes, Wouter Koolmees, Tamara van Ark, Ferd Grapperhaus en Arie Slob aanwezig.

Het Catshuisberaad begint in de ochtend. Afgelopen zondag was de laatste keer. In de maanden daarvoor waren deze overleggen niet elke week.

Meer uit Politiek

Bruins Slot roept Iran op om Israël niet aan te vallen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) heeft er bij de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian op aangedrongen dat zijn land Israël niet moet aanvallen. Iran moet in plaats daarvan acties ondernemen om de oplopende spanningen weg te nemen, zo heeft ze zaterdag in een telefoongesprek met haar Iraanse ambtgenoot gezegd.

1 uur geleden
Informateurs: miljardensteun Oekraïne kan gesprekken bemoeilijken

DEN HAAG (ANP) - De door Mark Rutte aangekondigde miljardensteun aan Oekraïne kan het ingewikkelder maken om de financiële "puzzel" te leggen in de formatie, zeggen de informateurs. De mededeling dat het demissionaire kabinet dit jaar 1 miljard euro extra uittrekt voor militaire steun en volgend jaar 3 miljard euro, komt volgens informateur Richard van Zwol onverwacht. "Ik zou een signaal tenminste niet onwelkom hebben gevonden", zegt hij.

1 dag geleden
Bruins Slot vindt spanning tussen Iran en Israël zeer zorgelijk

DEN HAAG (ANP) - De oplopende spanningen tussen Iran en Israël zijn "zeer zorgelijk", zegt demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken). De regering in Teheran heeft gezegd fors terug te zullen slaan nadat op 1 april een diplomatieke post van het land in Damascus was aangevallen.

1 dag geleden
Limburg moet meer doen om ontslagen medewerkers VDL te helpen

MAASTRICHT (ANP) - De Provinciale Staten van Limburg willen dat het college meer doet om ontslagen medewerkers van autofabrikant VDL Nedcar te helpen aan nieuw werk. In een motie die vrijdag werd aangenomen roepen partijen het college op "zich maximaal in te spannen" om ontslagen medewerkers te ondersteunen bij her- of bijscholing.

1 dag geleden
Rutte: 1 miljard extra dit jaar voor militaire steun aan Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland maakt dit jaar 1 miljard euro extra vrij voor militaire hulp aan Oekraïne. Dat heeft het demissionaire kabinet vrijdag aangekondigd in een gesprek met president Volodymyr Zelensky van Oekraïne, twitterde premier Mark Rutte. Daarmee komt het totaal aan militaire steun dit jaar op 3 miljard euro.

1 dag geleden
Paul wil minder thuisonderwijs, maar geen drastische maatregelen

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Mariëlle Paul maakt zich zorgen om de groeiende groep kinderen die niet naar school gaat. Kinderombudsman Margrite Kalverboer heeft hier een alarmerende brief over geschreven aan de bewindsvrouw. Een groot deel van deze kinderen krijgt volgens Kalverboer geen thuisonderwijs, zoals de bedoeling is. Paul probeert meer controle te krijgen over deze 'thuiszitters', maar vindt het "heel ingewikkeld" om drastische maatregelen door te voeren gezien de demissionaire staat van het kabinet.

1 dag geleden
Voorjaarsnota komt maandag versneld naar buiten door formatie

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet brengt komende maandag de voorjaarsnota al naar buiten, zo heeft financiënminister Steven van Weyenberg na afloop van de wekelijkse ministerraad gemeld. Aanleiding daarvoor is een verzoek van de twee informateurs om de nota alvast te ontvangen in het kader van de onderhandelingen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB over een nieuw kabinet. Van Weyenberg vond dat geen onredelijk verzoek en heeft besloten de nota ook meteen naar de Tweede Kamer te sturen.

1 dag geleden