Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Extra kabinetsoverleg in Catshuis over corona zondag

Extra kabinetsoverleg in Catshuis over corona zondag

DEN HAAG (ANP) - Een groot deel van het kabinet komt zondag voor een extra corona-overleg bijeen in het Catshuis, laat een woordvoerder weten. Aanleiding is het aanhoudende stijgende aantal besmettingen met het coronavirus de afgelopen week. Waarschijnlijk komen strengere maatregelen aan de orde die moeten helpen in de strijd tegen het coronavirus.

Bij het overleg zullen de meest bij de coronacrisis betrokken bewindspersonen aanwezig zijn. Ze zullen zich laten bijpraten door deskundigen zoals RIVM-directeur Jaap van Dissel. Het Outbreak Management Team OMT, het team van deskundigen dat het kabinet adviseert, is bij elkaar geweest om de laatste ontwikkelingen te analyseren. Waarschijnlijk volgt deze week, mogelijk dinsdag al, nog een nieuwe persconferentie van premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge, laten bronnen weten.

Diederik Gommers, OMT-lid en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, liet zich zaterdag in het AD kritisch uit over de corona-aanpak. Hij vindt dat het kabinet veel sneller moet ingrijpen als het virus oplaait. De crisisoverleggen beslaan volgens hem te veel dagen en de maatregelen gaan daarna ook nog eens te laat in.

Kerstmis

Rutte had dinsdag op de persconferentie al gezegd dat het kabinet extra maatregelen niet uitsloot, als het aantal besmettingen zou blijven stijgen. Die zouden dan nog voor de kerst worden aangekondigd. Een dag later zei Rutte tegen de Tweede Kamer dat kerst zou worden ontzien bij eventuele zwaardere maatregelen. Dat betekent dat mensen met de kerstdagen maximaal drie mensen mogen ontvangen.

Om welke strengere coronamaatregelen het kan gaan, wilde de premier nog niet kwijt. Dat is ook afhankelijk van de besmettingscijfers. Wel liet Rutte in het debat doorschemeren dat het kan gaan om maatregelen voor het onderwijs of voor niet-essentiële winkels. "Dat zijn hele moeilijke vraagstukken, met vergaande economische gevolgen."

Vrijdag maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekend dat er dat etmaal 8894 positieve tests waren gemeld. Donderdag waren er bijna 8800 nieuwe gevallen. Het zijn de hoogste aantallen sinds eind oktober, de eerste dagen na de piek van de tweede coronagolf. Het aantal besmettingen per week, dat een betere indicatie geeft dan dagcijfers, liet een forse stijging zien. Het ging in de laatste week om 51.000 positief geteste mensen, tegen iets meer dan 35.000 in de week ervoor.

Horeca dicht

Het kabinet stelde medio oktober een gedeeltelijke lockdown in om de verspreiding tegen te gaan. Sindsdien is onder meer de horeca gesloten en zijn de toegestane groepsgroottes teruggebracht.

Naast Rutte en de vicepremiers Hugo de Jonge, Kajsa Ollongren en Carola Schouten zijn ook de ministers Wopke Hoekstra, Eric Wiebes, Wouter Koolmees, Tamara van Ark, Ferd Grapperhaus en Arie Slob aanwezig.

Het Catshuisberaad begint in de ochtend. Afgelopen zondag was de laatste keer. In de maanden daarvoor waren deze overleggen niet elke week.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

V.v.C. 3 maanden geleden
Het is de hoogste tijd voor een parlementaire enquête. Dit gaat helemaal de verkeerde kant op.

Meer uit Politiek

Impact gedoe Rutte en Omtzigt zwakt af

AMSTERDAM (ANP) - De impact van het gedoe rondom de mislukte verkenning en demissionair premier en VVD-leider Mark Rutte lijkt voor kiesgerechtigden wat af te zwakken. Raakte de partij van Rutte vorige week virtueel nog zes van de bij de recente Kamerverkiezingen binnengehaalde 34 zetels kwijt, inmiddels staat de VVD in de peiling van Maurice de Hond weer op 31 zetels.

1 dag geleden
Minister trekt brief over pensioen na 45 jaar werken in

DEN HAAG (ANP) - Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken heeft een brief ingetrokken over met pensioen gaan na 45 dienstjaren, die hij aan de Kamer had gestuurd. De brief was nog niet in de ministerraad besproken en dat had wel eerst gemoeten.

3 dagen geleden
Rutte: met informateur indringend over vertrouwen gesproken

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Mark Rutte heeft een "indringend" gesprek gehad met informateur Herman Tjeenk Willink over hoe vertrouwen in de formatie en in de politiek hersteld moet worden. Maar wat er precies is besproken, wil Rutte niet zeggen. "Ik wil de informateur niet voor de voeten lopen. Ik geloof niet dat ik het proces bevorder door daar iets over te zeggen."

3 dagen geleden
Kaag: D66 nam voortouw in formatie, maar het is teamsport

DEN HAAG (ANP) - Partijleider Sigrid Kaag vindt dat haar partij D66 het voortouw heeft genomen in de formatie, onder meer door Herman Tjeenk Willink als informateur voor te dragen. Maar het is volgens haar niet zo dat verder initiatief alleen aan D66 is. De SP vindt dat de bal nu toch echt bij Kaag ligt, maar daar gaat ze niet in mee. "Ik voel me verantwoordelijk, maar we spelen een teamspel hier, ik speel geen solotennis."

3 dagen geleden
Hoekstra: niet te zeggen hoelang vertrouwen herstellen gaat duren

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Wopke Hoekstra durft niet te zeggen hoelang het gaat duren om het vertrouwen tussen de politieke partijen te herstellen. Dat zei hij na afloop van zijn gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink.

3 dagen geleden
Wilders hoopt na ruzies op vriendelijker gesprek met informateur

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders hoopt dat hij vrijdag een "vriendelijker" gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink gaat hebben dan de vorige drie keer dat ze elkaar in een formatie spraken. Tijdens de formaties van 2010 en 2017 liep het volgens de PVV-leider uit op ruzie met de informateur.

3 dagen geleden
Marijnissen over formatie: bal bij VVD en D66, SP niet met Rutte

DEN HAAG (ANP) - Het is aan de VVD en D66 om de formatie-impasse te doorbreken, vindt SP-leider Lilian Marijnissen. Maar het is voor haar zo goed als uitgesloten dat de SP gaat meeregeren als Mark Rutte de leider blijft van de VVD.

3 dagen geleden