
Extra geboorteverlof bij vaders in trek
DEN HAAG (ANP) - Bijna driekwart van de vaders of partners nemen na de geboorte van hun kind aanvullend geboorteverlof op van in totaal zes weken. 16 procent nam genoegen met de reguliere verlofperiode van een week en de rest heeft helemaal geen verlof opgenomen.
Dat blijkt uit de evaluatie Wet invoering extra geboorteverlof (WIEG), die in 2019 van kracht is geworden en per 2020 is uitgebreid. Sindsdien mogen vaders of partners in loondienst na een week betaald geboorteverlof, daar nog eens vijf weken aan vastplakken. Die vijf weken extra verlof worden deels vergoed door het UWV.
De vaders en partners die van het aanvullend geboorteverlof gebruikmaken, doen dat vooral om meer tijd met hun pasgeboren kind door te brengen, blijkt uit de evaluatie. Die heeft minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) naar de Tweede Kamer gestuurd.
Niet gewijzigd
Van de 26 procent die geen aanvullend verlof opnam, zei bijna de helft dat niet nodig te hebben. Zij gingen minder werken of stopten helemaal met werken. Een groot deel van die 26 procent had er op zich gebruik van willen maken, maar gaf aan dat zij zich dit financieel niet konden veroorloven.
De WIEG wordt na deze evaluatie niet gewijzigd, schrijft Van Gennip. De evaluatie geeft daar geen aanleiding toe. Het gaat daarnaast ook om een "cultuuromslag, wat enige tijd vraagt".
Coronamaatregelen
Bovendien hebben de coronamaatregelen "vrijwel zeker" invloed gehad op het gebruik en de effecten van het aanvullend geboorteverlof, stelt de bewindsvrouw. "Maatregelen als het thuiswerken veranderden de verdeling van (extra) zorgtaken."
Ook de onzekerheid over de economische situatie of het wegvallen van inkomen als gevolg van de coronacrisis, zijn mogelijk van invloed geweest op het gebruik van het extra geboorteverlof, zo blijkt uit de evaluatie.
Het is te vroeg om nu al conclusies te trekken over de beoogde effecten van de WIEG, schrijft Van Gennip, zoals het leveren van een positieve bijdrage aan de band tussen het kind en de partner. Met de wet wordt ook beoogd de kansen van vrouwen op de arbeidsmarkt te vergroten.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Filmproducent Rob Houwer is overleden, bevestigde Ineke van Wezel, die jarenlang met Houwer samenwerkte, zondag aan het ANP na berichtgeving van Het Parool. De producent van films als Turks Fruit en Soldaat van Oranje overleed vrijdag op 87-jarige leeftijd in Amsterdam. Hij was al een tijdje ernstig ziek.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Op de internationale 'peukenopruimdag' zijn zaterdag 964.000 peuken van straat gehaald. Dat is duidelijk meer dan de 600.000 peuken die vorig jaar werden geraapt. Dat komt onder meer doordat op veel meer plaatsen mensen de straat op gingen om aan de actie mee te doen, meldt de organisatie van de actie PeukMeuk.
14 uur geledenHILVERSUM (ANP) - De wedstrijd van het Nederlands elftal op het Europees kampioenschap tegen Wales is "in totaal door 2,9 miljoen" mensen bekeken. Dat meldt zondagochtend de NOS, die de wedstrijd uitzond. Via de site en app van de NOS keken bijna 180.000 mensen.
16 uur geledenROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam is een jongeman gewond geraakt na een schietincident dat zich zondag kort na middernacht afspeelde op de Schinnenbaan in het stadsdeel Beverwaard. De politie heeft een verdachte aangehouden.
17 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Jongeren houden zondagmiddag een sit-in op Amsterdam Centraal voor het behoud van de jongerendagkaart. De organisatie Fridays For Future Nederland verwacht dat vanaf 13.00 uur tientallen jongeren aan het zittende protest deelnemen.
18 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Deelnemers aan de jaarlijkse Roparun hebben vorige maand ruim 4,7 miljoen euro opgehaald voor goede doelen. Het geld is bestemd voor doelen die "het leven van mensen met kanker draaglijker maken". De organisatie van het sponsorevenement maakte de eindstand zaterdagavond bekend tijdens een slotfeest in De Kuip in Rotterdam.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) vindt het onaanvaardbaar dat een aantal Joodse studenten en medewerkers zich onveilig voelt op de universiteit. Tegen Het Parool zeggen enkele Joodse studenten, docenten en medewerkers van de UvA en de Vrije Universiteit (VU) zaterdag dat ze zich buitengesloten voelen en hun identiteit moeten verbergen. Ook spreken ze van "verbale agressie van pro-Palestijnse demonstranten".
1 dag geleden