Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Extra controle en forse boetes voor springen van bruggen

Extra controle en forse boetes voor springen van bruggen

ARNHEM (ANP) - Waterschappen zoals Rijn en IJssel gaan de komende warme dagen extra controleren op recreanten die van bruggen, sluizen en stuwen springen. "Het lijkt misschien stoer, maar het is levensgevaarlijk en ook verboden", aldus Rijn en IJssel. Wie betrapt wordt, riskeert een boete van 140 euro, waarschuwt ook Rijkswaterstaat.

Zwemmen in rivieren en kanalen wordt in Nederland steeds populairder. Maar het is op veel plekken verboden. Bij bruggen, aanlegsteigers, havens en stuwen is vaak niet te zien dat het water laag staat, zeker in deze droge periode. Een 'brugspringer' kan zomaar op een in het water gegooid winkelwagentje, een fiets of een ander scherp voorwerp terecht komen. "Wat er gisteren niet lag kan er vandaag ineens wel liggen", zeggen de schappen.

Vanwege de sterke stroming bij dergelijke bouwwerken is zwemmen daar ook verboden, net als in vaargeulen en in de buurt van veerponten. Zwemmers zijn volgens Rijkswaterstaat niet opgewassen tegen de stroming. "Er vallen elk jaar slachtoffers." Bij laagwater, zoals nu het geval is, is de stroming nog sterker. Bovendien zijn zwemmers voor een schipper nauwelijks te zien. Een groot schip kan niet zomaar uitwijken. Daarnaast worden zwemmers meegetrokken in de onderstroom van een passerend vrachtschip.

De waterbeheerders adviseren om op zwemwater.nl te kijken welk natuurwater geschikt is om te zwemmen. Op die site wordt ook bijgehouden of het zwemwater schoon en veilig is.

Meer uit Binnenland

Voorzitter Republikeinen Nederland: hoofd Secret Service moet weg

DEN HAAG (ANP) - Het hoofd van de Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump, moet ontslag nemen. Dat zegt voorzitter van Republicans Abroad Netherlands Renee Nielsen in een reactie op de moordaanslag op presidentskandidaat Trump.

3 uur geleden
Explosie in woning Rotterdam leidt tot ontdekking drugslab

ROTTERDAM (ANP) - Een explosie in een woning zondagochtend vroeg in Rotterdam-Zuid heeft een drugslab aan het licht gebracht. De explosie is vermoedelijk van binnenuit ontstaan, maar of het lab daadwerkelijk de oorzaak van de explosie was, moet nog worden onderzocht. Na de ontploffing brak brand uit. Niemand is gewond geraakt, meldt de politie.

6 uur geleden
Waterschappen pompen volop om water weg te krijgen

DEN HAAG (ANP) - Door de zware regenval van vrijdag hebben waterschappen in het noorden en oosten van het land de handen vol aan het afvoeren van het water. Ook zijn verschillende sluizen dicht, omdat door de hoge waterstanden de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

22 uur geleden
ANWB ziet al veel vakantiedrukte op wegen in Europa

DEN HAAG (ANP) - De ANWB ziet zaterdag al veel vakantiedrukte op wegen in Europa. Volgens een woordvoerder is onder meer in Frankrijk en Duitsland sprake van veel vertraging.

1 dag geleden
Dode vrouw gevonden in water Honselersdijk

HONSELERSDIJK (ANP) - In het water bij de Boswoning in Honselersdijk, in het Westland, is een overleden vrouw gevonden. Het gaat om een 68-jarige inwoonster van die plaats. Volgens de politie, die uitgaat van een ongeluk, is ze vrijdagavond in het water terechtgekomen en vervolgens overleden.

1 dag geleden
CPNB: Dragt gaf generaties leesplezier met iconische boeken

AMSTERDAM (ANP) - Directeur Eveline Aendekerk van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) is geschrokken van het nieuws dat kinderboekenschrijfster Tonke Dragt is overleden. Dragt, bekend van onder meer De brief voor de koning, overleed vrijdag op 93-jarige leeftijd in haar woonplaats Den Haag.

1 dag geleden
Schrijver Kromhout: nieuw werk van Tonke Dragt onderweg

HILVERSUM (ANP) - Van de vrijdag overleden jeugdboekenschrijfster Tonke Dragt is een nieuw boek onderweg. Dat zei schrijver Rindert Kromhout, met wie ze recent veel samenwerkte, zaterdag.

1 dag geleden