Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Extra beveiliging Singer Laren na diefstal Van Gogh

Extra beveiliging Singer Laren na diefstal Van Gogh

LAREN (ANP) - Museum Singer Laren wordt sinds de diefstal van een werk van Vincent van Gogh extra beveiligd. Dit zegt algemeen directeur Evert van Os van Singer Laren.

"Ik mag weinig zeggen over de beveiliging, behalve dat de beveiliging volgens protocol was, in samenspraak met de verzekeringsexperts. Maar toch is er iets ontvreemd. We zullen de diefstal evalueren om lessen te leren voor de toekomst. Ik kan wel zeggen dat we sinds de inbraak aanvullende maatregelen hebben genomen", zegt Van Os.

Ook voor het Groninger Museum, dat het werk Lentetuin aan Singer Laren uitleende, is de diefstal reden om de beveiliging onder de loep te nemen. "Natuurlijk kijken we permanent naar de beveiliging van onze musea", zegt directeur Andreas Blühm van het Groninger Museum. "En door dit incident zijn we nog scherper. Het Groninger Museum is fysiek moeilijk te benaderen, het staat in het water en heeft weinig ramen. Maar is er geen reden om achterover te leunen."

Waarde

De directeuren laten zich in het belang van het onderzoek niet uit over de verzekerde waarde van het schilderij dat Vincent van Gogh in 1884 schilderde. Het gaat om het werk Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar. Van Os: "De verzekeraar is maandag meteen gekomen en heeft ons geïnformeerd dat de braak gedekt is. Bij ons was het werk verzekerd voor de duur van de tentoonstelling Spiegel van de ziel. Musea die een bruikleen in huis hebben, verzekeren het altijd namens de eigenaar."

Blühm: "Ik hoop op een goede afloop en wil niet dat het tot uitkering van bedragen komt. Daar heeft ons museum ook niets aan, het schilderij is immers onvervangbaar. Je kunt van de uitkering geen andere Van Gogh kopen. Bovendien hoort dit werk bij het Groninger Museum, het is al honderd jaar geleden gekocht door een Groningse familie."

Beide musea krijgen steunbetuigingen uit binnen- en buitenland. "Hartverwarmende reacties zijn het", zegt Blühm. "Ook van het Van Gogh Museum, waar ik zelf werkte toen daar in 2002 twee schilderijen werden gestolen. Ze weten dus hoe het bij ons voelt." Ook Van Os krijgt veel reacties: "Ik heb slecht geslapen. Gisteravond kwam ik laat thuis na een rollercoaster van acties. 's Avonds kreeg ik tijd om de appjes en mailtjes van collega's en vrienden te lezen."

Meer uit Binnenland

Politiechef Paauw: weiger uitpubliek bij risicovolle wedstrijden

AMSTERDAM (ANP) - Er zou geen uitpubliek meer welkom moeten zijn bij risicovolle voetbalwedstrijden. Volgens de Amsterdamse politiechef Frank Paauw kost het in toom houden van fanatieke supporters te veel politiecapaciteit. Zo waren er bij de wedstrijd tussen Ajax en Olympique Marseille vorige week zevenhonderd agenten nodig "om 2500 Olympiquefans door de stad heen te loodsen", zei hij zondagochtend in WNL op zondag.

26 minuten geleden
Meer dan 100.000 euro opgehaald voor nabestaanden schietpartij

ROTTERDAM (ANP) - De inzamelingsactie voor de familie van de 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter die omkwamen door de schietpartij in Rotterdam heeft al meer dan 100.000 euro opgebracht. Zondagochtend om 10.56 uur stond de teller van de actie op 100.067 euro.

28 minuten geleden
Woning in Rotterdam beschadigd door explosie, geen gewonden

ROTTERDAM (ANP) - Bij een woning aan de Karmozijnbes in Rotterdam is zondag rond 05.30 uur een explosief afgegaan. Door de ontploffing zijn het rolluik en een ruit van het huis in de wijk Ommoord beschadigd. Niemand is gewond geraakt.

4 uur geleden
Dode en drie gewonden na brand in woning in Gouda

GOUDA (ANP) - In een woning aan de Westerkade in Gouda is zondagmorgen vroeg na een brand een overleden persoon aangetroffen. Ook zijn drie gewonden naar het ziekenhuis gebracht. Hoe zij er aan toe zijn is niet bekend.

4 uur geleden
Ontploffing in woning in Hoofddorp

HOOFDDORP (ANP) - In een woning in het Noord-Hollandse Hoofddorp is zondag rond 05.50 uur een ontploffing geweest. Er is schade aan de voordeur van het huis aan de Kelloggstraat en de benedenverdieping staat vol rook. Niemand is gewond geraakt.

4 uur geleden
Gaskraan in Groningen dichtgedraaid

GRONINGEN (ANP) - De gaskraan in Groningen is zondag om 06.00 uur in het kantoor van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) dichtgedraaid, meldt een ANP-fotograaf die ter plaatse is. Daarmee stopt de gaswinning in de noordelijke provincie na zestig jaar.

4 uur geleden
Gaswinning stopt na zestig jaar, maar nog geen feest in Groningen

GRONINGEN (ANP) - Na zestig jaar stopt zondag de gaswinning in Groningen, vanwege de aardbevingsrisico's en het leed dat de inwoners is aangedaan. Maar omdat in uitzonderlijke gevallen de kans bestaat dat de gaskraan komend jaar toch weer wordt opengezet, vinden velen in de provincie het nog geen tijd voor een feestje.

7 uur geleden