Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Extinction Rebellion wil in maart weer de A12 blokkeren

Extinction Rebellion wil in maart weer de A12 blokkeren

DEN HAAG (ANP) - Klimaatactiegroep Extinction Rebellion wil op zaterdag 11 maart weer de snelweg A12 in Den Haag blokkeren. Dat zou de zesde keer zijn.

Afgelopen zaterdag slaagden klimaatactivisten er ook in het stuk snelweg naast de Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken te blokkeren. Urenlang was de Utrechtsebaan daardoor onbegaanbaar. Meer dan zevenhonderd mensen werden gearresteerd. Boven de tunnelbak stonden nog eens vele honderden mensen om ze aan te moedigen.

Extinction Rebellion zegt dat Nederland jaarlijks 17,5 miljard euro subsidie geeft voor fossiele brandstoffen, zoals olie, kolen en gas. "Wij blijven terugkomen op de A12 tot dit stopt", laat de groep maandag weten.

CPC Loop

Voorafgaand aan het protest van zaterdag werden zeven activisten opgepakt omdat ze anderen hadden opgeroepen mee te doen. Volgens het Openbaar Ministerie maakten ze zich daarmee schuldig aan opruiing. Ze kregen een gebiedsverbod, waardoor ze niet op de Utrechtsebaan mochten komen. Zeker een van hen deed toch mee aan de snelwegblokkade zaterdag.

Bij eerdere blokkades liet de gemeente Den Haag weten dat Extinction Rebellion op het Malieveld naast de A12 mocht demonstreren. De snelwegblokkeerders kregen zaterdag van de politie ook de opdracht om daarnaartoe te gaan.

Op 11 maart worden daar de laatste voorbereidingen getroffen voor de NN CPC Loop een dag later. Aan dat hardloopevenement, dat op het Malieveld start en finisht, doen tienduizenden mensen mee. Volgens de gemeente heeft het niet veel zin om nu een alternatieve plek voor te stellen: "We zijn niet in overleg met de organisatoren, ze hebben nu ook niets aangemeld. Eerdere contacten tussen ons en hen waren heel sporadisch, ze doen er alles aan om dat te vermijden. We hadden het Malieveld zaterdag kant en klaar voor ze, ze konden daar hun gang gaan, maar ze hadden geen belangstelling. Als je niet met mensen kunt praten, kun je ook geen alternatieven aandragen", zegt een woordvoerster van burgemeester Jan van Zanen.

Meer uit Binnenland

NS laat extra treinen rijden op Koningsdag

UTRECHT (ANP) - Op Koningsdag, 27 april, rijden de treinen van de NS volgens de speciale Oranjedienstregeling. Naar veel steden rijden dan meer treinen dan gebruikelijk, die ook nog langer zijn. Ook is er meer NS-personeel op de been.

1 uur geleden
Palestijnse fotograaf wint World Press Photo voor beeld uit Gaza

AMSTERDAM (ANP) - De Palestijnse fotograaf Mohammed Salem heeft de prestigieuze World Press Photo gewonnen met een foto die hij maakte in Gaza. Het beeld, dat hij schoot voor persbureau Reuters, is van een vrouw die het lichaam van haar 5-jarige nichtje vasthoudt die was omgekomen bij een Israëlische raketaanval.

1 uur geleden
Raad van State: disfunctioneren van rechtsstaat ligt op de loer

DEN HAAG (ANP) - De democratische rechtsstaat functioneert weliswaar, maar staat onder druk, ziet de Raad van State. "Daarom is blijvende aandacht, versterking én doorontwikkeling nodig om de rechtsstaat weerbaar en vitaal te houden", schrijft het hoogste adviesorgaan van de regering in een beschouwing in het donderdag verschenen jaarverslag. Als de kwetsbare vertrouwensrelatie tussen overheid en burgers en tussen burgers onderling niet verbetert, ligt "disfunctioneren van de rechtsstaat op de loer", waarschuwt de RvS.

1 uur geleden
TUI past reisbeschrijvingen aan na kritiek op tekst over Suriname

RIJSWIJK (ANP) - TUI heeft enkele tientallen teksten bij reisbestemmingen met een koloniaal verleden aangepast. Een woordvoerder bevestigt berichtgeving hierover van NU.nl. TUI is na kritiek op een beschrijving van een rondreis door Suriname extra kritisch gaan kijken naar de teksten.

1 uur geleden
Almelose kruisboogschutter afwezig bij spreekrecht nabestaanden

ARNHEM (ANP) - Kenzo K. (31) uit Almelo, die in hoger beroep terechtstaat voor het doodsteken van twee vrouwen en twee moordpogingen met een kruisboog, is donderdag afwezig op de tweede zittingsdag van het hoger beroep. Op het programma staat het spreekrecht van de nabestaanden.

2 uur geleden
Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn in het centrum van Den Haag. Het 36-jarige slachtoffer Antoneta Gjokja werd in de ochtenduren van 20 juni vorig jaar in het filiaal aan de Turfmarkt met meerdere messteken om het leven gebracht.

8 uur geleden
Rechter oordeelt over vergunning voor 'asielhotel'

ZWOLLE (ANP) - De rechtbank in Zwolle bepaalt donderdag of de vergunning voor de komst van een 'asielhotel' in het Twentse Albergen op juiste wijze is verleend. Omwonenden hebben de vergunning via een rechtszaak aangevochten.

9 uur geleden