
Extinction Rebellion wil in maart weer de A12 blokkeren
DEN HAAG (ANP) - Klimaatactiegroep Extinction Rebellion wil op zaterdag 11 maart weer de snelweg A12 in Den Haag blokkeren. Dat zou de zesde keer zijn.
Afgelopen zaterdag slaagden klimaatactivisten er ook in het stuk snelweg naast de Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken te blokkeren. Urenlang was de Utrechtsebaan daardoor onbegaanbaar. Meer dan zevenhonderd mensen werden gearresteerd. Boven de tunnelbak stonden nog eens vele honderden mensen om ze aan te moedigen.
Extinction Rebellion zegt dat Nederland jaarlijks 17,5 miljard euro subsidie geeft voor fossiele brandstoffen, zoals olie, kolen en gas. "Wij blijven terugkomen op de A12 tot dit stopt", laat de groep maandag weten.
CPC Loop
Voorafgaand aan het protest van zaterdag werden zeven activisten opgepakt omdat ze anderen hadden opgeroepen mee te doen. Volgens het Openbaar Ministerie maakten ze zich daarmee schuldig aan opruiing. Ze kregen een gebiedsverbod, waardoor ze niet op de Utrechtsebaan mochten komen. Zeker een van hen deed toch mee aan de snelwegblokkade zaterdag.
Bij eerdere blokkades liet de gemeente Den Haag weten dat Extinction Rebellion op het Malieveld naast de A12 mocht demonstreren. De snelwegblokkeerders kregen zaterdag van de politie ook de opdracht om daarnaartoe te gaan.
Op 11 maart worden daar de laatste voorbereidingen getroffen voor de NN CPC Loop een dag later. Aan dat hardloopevenement, dat op het Malieveld start en finisht, doen tienduizenden mensen mee. Volgens de gemeente heeft het niet veel zin om nu een alternatieve plek voor te stellen: "We zijn niet in overleg met de organisatoren, ze hebben nu ook niets aangemeld. Eerdere contacten tussen ons en hen waren heel sporadisch, ze doen er alles aan om dat te vermijden. We hadden het Malieveld zaterdag kant en klaar voor ze, ze konden daar hun gang gaan, maar ze hadden geen belangstelling. Als je niet met mensen kunt praten, kun je ook geen alternatieven aandragen", zegt een woordvoerster van burgemeester Jan van Zanen.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Na "een grote opschoning" van het systeem voor reanimatie is het percentage burgerhulpverleners dat reageert wanneer er iemand in de buurt gereanimeerd moet worden, gestegen. Bij een melding van een hartstilstand reageert nu 85 procent van hen, tegenover 70 procent begin januari, meldt de Hartstichting.
48 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Staat wordt voor de rechter gesleept, met als doel dat die wordt veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding na een grote roof van privégegevens uit de computersystemen van de GGD'en. Stichting ICAM, de organisatie achter een massaclaim, overhandigt dinsdag dagvaardingen aan 35 instanties, waaronder het ministerie van Volksgezondheid, de landelijke GGD GHOR Nederland, regionale GGD'en, veiligheidsregio's en de gemeenten Amsterdam en Rotterdam
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Bloedbank Sanquin prijst de overleden perschef van PSV Thijs Slegers voor zijn hulp bij het werven van bloeddonors. "Hij vroeg aandacht voor donorschap, in de wetenschap dat hij zelf niet lang meer te leven had. Zo heeft hij Nederland in beweging gebracht", aldus Sanquin.
5 uur geledenESCH (ANP) - ProRail verwacht dinsdagmiddag meer duidelijkheid te kunnen geven over hervatting van het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel. Daar rijden dan inmiddels een week geen treinen omdat dassen burchten hadden gegraven onder het spoor. Op verschillende plekken op het traject verwijdert de spoorbeheerder de gangenstelsels.
5 uur geledenHILVERSUM (ANP) - RTL en KRO-NCRV staan dinsdag niet tegenover elkaar in de rechtbank in een zaak over de uitzendrechten van de documentaire Het beste voor Kees uit 2014. De partijen hebben in plaats daarvan een schikking getroffen, meldt KRO-NCRV aan het ANP. De uitkomst daarvan is dat de film over de autistische Kees Momma niet bij RTL's streamingdienst Videoland zal worden uitgebracht, maar te zien zal zijn bij KRO-NCRV en NPO Start.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Raad voor de Rechtspraak ontraadt het installeren en gebruik van de populaire filmpjesapp TikTok op werktelefoons. Dat laat een woordvoerder weten na vragen van het ANP. "Collega’s die de app op hun werktelefoon hebben geïnstalleerd, wordt dringend verzocht om de app te verwijderen", aldus de woordvoerder.
7 uur geledenUTRECHT (ANP) - De 5-jarige jongen die vrijdag door een bus werd aangereden op de Vleutenseweg in Utrecht is weer thuis, meldt de politie. Zijn zus van 7 jaar oud overleed vrijdag door de aanrijding.
8 uur geleden