Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Extinction Rebellion: nieuwe blokkade A12 op zaterdag 27 mei

Extinction Rebellion: nieuwe blokkade A12 op zaterdag 27 mei

DEN HAAG (ANP) - Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) gaan op zaterdag 27 mei de A12 bij Den Haag blokkeren, kondigt de groepering woensdag aan.

XR blokkeerde de A12 zes keer eerder. Tijdens de meest recente blokkade van 11 maart werden er waterkanonnen ingezet om de activisten van de A12 te verdrijven. Volgens XR deden ruim 3000 mensen mee aan de blokkade. Zo'n 700 actievoerders werden gearresteerd. XR ging toen niet in gesprek met de gemeente Den Haag die de activisten vroeg ergens anders in de stad te demonstreren.

De woordvoerder van burgemeester Van Zanen stelt dat de demonstratie zelf niet wordt verboden: "Den Haag faciliteert veel demonstraties, dat hoort bij onze rol als stad van vrede en recht". Maar een blokkade van de A12 "waarbij men uit is op wetsovertreding en massale aanhouding, kan niet worden getolereerd". De gemeente wil in gesprek gaan met XR om de demonstratie "te verplaatsen naar een veilige locatie waar men heel goed de mening kan uiten", aldus de woordvoerder.

Met de acties verzet XR zich tegen overheidssubsidies voor fossiele projecten. Volgens de klimaatbeweging loopt dat in sommige jaren op tot ongeveer 30 miljard euro.

Meer uit Binnenland

13.700 jongeren ondanks leerplicht thuis, stijging van een derde

DEN HAAG (ANP) - De groep jongeren die ondanks een leerplicht thuiszit, is in een jaar tijd met een derde gegroeid tot afgerond 13.700 in het schooljaar 2022-2023. Dat meldt demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul in een Kamerbrief. Dat komt onder andere doordat het gemeenten niet lukt om onderwijs te regelen voor kinderen van asielzoekers.

23 minuten geleden
Onduidelijk of UvA-gebouwen maandag weer opengaan

AMSTERDAM (ANP) - Het is nog onduidelijk of de gebouwen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) maandag weer opengaan. Woensdag liet de universiteit weten dat alle UvA-gebouwen in elk geval tot maandag dicht blijven. Wat er daarna gebeurt, hangt van de omstandigheden af, legt een woordvoerder van de UvA vrijdag uit.

1 uur geleden
Besluit ingrijpen ME 'niet lichtzinnig' genomen, zegt Halsema

AMSTERDAM (ANP) - Het besluit om de mobiele eenheid in te laten grijpen bij protesten is niet "lichtzinnig" genomen, schrijft de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema in een brief aan de gemeenteraad.

2 uur geleden
Nog geen mannen opgepakt die slaags raakten met UvA-betogers

AMSTERDAM (ANP) - De circa tien mannen die maandagavond in gevecht raakten met de pro-Palestijnse betogers bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) zijn nog niet aangehouden. De politie laat weten dat het onderzoek naar deze groep nog loopt.

2 uur geleden
Terugplaatsen kleine Joodse monumentjes Dordrecht duurt maanden

DORDRECHT (ANP) - Het terugplaatsen van drie verdwenen Stolpersteine in Dordrecht gaat waarschijnlijk een paar maanden duren. Dat verwacht de werkgroep Stolpersteine Dordrecht. De stenen moeten besteld worden en de namen van de mensen worden met de hand op de nieuwe stenen gezet. Dat kost tijd, zo verklaart de werkgroep.

2 uur geleden
NPO 3FM lobbyt met vliegtuigjes in Polen en VK voor Joost Klein

DEN HAAG (ANP) - Radiozender NPO 3FM heeft vliegtuigjes boven Polen, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk laten vliegen die de tekst " achter zich aan trokken. Ook reed er door Malmö een wagen door de stad met daarop dezelfde tekst. De beelden werden op sociale media gedeeld. Ook Joost Klein zelf deelde de beelden op Instagram.

3 uur geleden
Zwaargewond slachtoffer steekpartij Spijkenisse is jongen van 17

SPIJKENISSE (ANP) - Het zwaargewonde slachtoffer van de steekpartij die donderdag rond 17.00 uur plaatsvond in Spijkenisse is een 17-jarige jongen uit de Zuid-Hollandse plaats. Dat meldt de politie vrijdag.

3 uur geleden