Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Extinction Rebellion houdt 'Lenterebellie' in meerdere steden

Extinction Rebellion houdt 'Lenterebellie' in meerdere steden

DEN HAAG (ANP) - Activisten van Extinction Rebellion gaan vrijdag de straat op in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Tilburg onder de noemer 'Lenterebellie'. De actiegroep wil in aanloop naar de verkiezingen meerdere protestacties houden om aandacht te vragen voor het klimaat.

Extinction Rebellion verwacht dat verspreid over de vier steden minstens 300 mensen gaan "rebelleren". Ze zullen in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht "bewegende, zwermende blokkades" vormen vanaf 09.00 uur 's ochtends. In Tilburg en Utrecht vinden er ook legale manifestaties plaats, met een "relaxte, ongedwongen sfeer".

Op zaterdag gaan de acties verder in steden als Eindhoven, Groningen, Alkmaar, Deventer, Roermond en Delft. Daar zullen uiteenlopende acties plaatsvinden, van blokkades en het beschilderen van straten tot 'fietsacties' en het uitdelen van bomen.

De actiegroep benadrukt dat er bij alle activiteiten rekening wordt gehouden met de coronamaatregelen. Zo wordt er 1,5 meter afstand gehouden, en draagt iedereen een mondkapje.

Meer uit Binnenland

Autoriteit nog iets somberder over natuur Veluwe dan provincie

UTRECHT (ANP) - De natuur op de Veluwe "lijdt zwaar" onder verdroging, verzuring en veel te hoge stikstofconcentraties, schetst de Ecologische Autoriteit (EA) in een kritisch rapport. Het grootste natuurgebied van het vastland is er volgens de autoriteit in een aantal opzichten nog slechter aan toe dan de provincie Gelderland eerder had vastgesteld.

37 minuten geleden
Raad van State vraagt Europees hof om uitleg over derdelanders

DEN HAAG (ANP) - Ook de Raad van State, de hoogste bestuursrechter, vraagt het Hof van Justitie van de Europese Unie wat de afspraken over derdelanders zijn. De Raad van State wil weten wanneer de bescherming van derdelanders eindigt en sluit zich daarom aan bij vragen die de rechtbank in Amsterdam aan de Europese rechters had gesteld.

38 minuten geleden
Gezondheidsraad: geen zicht op blootstelling chemische stoffen

DEN HAAG (ANP) - De overheid weet niet goed aan hoeveel chemische stoffen mensen worden blootgesteld. Dit wordt "niet gemeten, maar geschat", constateert de Gezondheidsraad. Volgens het adviesorgaan zijn er daardoor geen goede gegevens om beleid te controleren en te verbeteren.

39 minuten geleden
Westerwolde: veiligheid was in geding in zomer 2022 in Ter Apel

WESTERWOLDE (ANP) - De Groningse gemeente Westerwolde zegt dat haar handelwijze in de crisissituatie rond het aanmeldcentrum in Ter Apel in de zomer van 2022, puur gericht was op de veiligheid en de openbare orde. Die waren in het geding, zegt de gemeente in reactie op het rapport van de Nationale ombudsman over die periode. "We hebben destijds op goede gronden gemeend te moeten ingrijpen en dat is gebeurd."

53 minuten geleden
Veel Nederlanders op vakantie in eigen land, geld speelt rol

DEN HAAG (ANP) - Deze meivakantie kiest 42 procent van de vakantiegangers voor een vakantie in eigen land. Dat blijkt uit onderzoek van de ANWB onder ruim duizend Nederlanders van 18 jaar en ouder die op vakantie gaan tussen 27 april en 12 mei. "Nederland past goed bij een kortere vakantie: de kust, bos en heide, maar ook historische steden en dorpen worden graag bezocht", aldus de organisatie.

2 uur geleden
Steeds meer jongeren lopen gonorroe op

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal gevallen van gonorroe neemt toe, vooral onder jongvolwassenen. In twee jaar tijd is het aantal mensen dat de geslachtsziekte oploopt bijna verdubbeld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft geen verklaring voor de snelle toename.

3 uur geleden
Hulp afwijzen in Ter Apel 2022 was 'onbehoorlijk', zegt Ombudsman

DEN HAAG (ANP) - Overheidsinstanties hebben "onbehoorlijk en ongepast gehandeld" tijdens de crisissituatie in de zomer van 2022 bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Aangeboden hulpmiddelen werden van asielzoekers afgepakt en burgers die hulp boden, werden gewaarschuwd voor arrestatie. De Nationale Ombudsman veroordeelt het handelen van de overheidsinstanties destijds in het rapport 'Verboden hulp te bieden?'.

4 uur geleden