Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Exportbedrijven stuwen Nikkei

Exportbedrijven stuwen Nikkei

TOKIO (ANP) - De Japanse effectenbeurs is vrijdag met winst gesloten. Een daling van de Japanse yen hielp exportbedrijven vooruit. Beleggers kregen daarnaast een reeks van economische cijfers uit China voor de kiezen. Zo bleek dat de Chinese economie vorig jaar in het traagste tempo is gegroeid in bijna drie decennia. De winkelverkopen en de industriële productie in China namen in de laatste maand van het jaar echter sterker dan verwacht toe.

De Nikkei in Tokio ging uiteindelijk met een plus van 0,5 procent het weekeinde in op 24.041,26 punten en bereikte het hoogste niveau in vijftien maanden. De Japanse hoofdindex won deze week, die in het teken stond van de ondertekening van het handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China, zo'n 0,8 procent. Bouwmachinemaker Komatsu, die veel producten verkoopt buiten Japan, profiteerde van de goedkopere yen en steeg 1,2 procent. Automaker Toyota dikte 0,1 procent aan.

De Chinese beurzen gingen licht omlaag. De beursgraadmeter in Shanghai noteerde tussentijds 0,1 procent in de min en ook de Hang Seng-index in Hongkong daalde 0,1 procent. De op een na grootste economie ter wereld kampte in 2019 met de effecten van de handelsoorlog met de VS en groeide met 6,1 procent. Dat was in lijn met de verwachtingen van economen.

De Kospi in Seoul won 0,2 procent na het besluit van de Zuid-Koreaanse centrale bank om de rente conform verwachting onveranderd te laten op 1,25 procent. In Sydney sloot de All Ordinaries-index de week 0,3 procent hoger af onder aanvoering van de Australische mijnbouwbedrijven.

Meer uit Financieel

NBTC rekent op flinke toename buitenlandse toeristen in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Nederland krijgt dit jaar waarschijnlijk flink meer buitenlandse toeristen over de vloer dan vorig jaar. Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) verwacht afgerond bijna 21 miljoen internationale gasten. Dat zou neerkomen op een toename van 30 procent. Vooral Duitsers weten ons land vaker te vinden, volgt uit de nieuwe prognoses die de organisatie maandag naar buiten brengt.

1 uur geleden
KLM: werkonderbreking piloten afgewend na hoofdlijnenakkoord

SCHIPHOL (ANP) - Luchtvaartmaatschappij KLM zegt een akkoord op hoofdlijnen te hebben gesloten met pilotenvakbond VNV over een nieuwe cao. Daardoor zou een geplande werkonderbreking van vliegers niet meer doorgaan, stelt het bedrijf.

7 uur geleden
Macron: Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit steenkoolsector

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit de steenkoolsector door de laatste twee op steenkolen draaiende elektriciteitscentrales om te bouwen, maakte president Emmanuel Macron zondag bekend. Het gaat om de elektriciteitscentrales in Cordemai, in het westen van het land, en in Saint-Avold, in het oosten.

9 uur geleden
Britse kranten bezorgd over einde Facebook News

LONDEN (ANP) - Britse kranten zijn bezorgd over het einde van Facebook News, een speciale feed waarmee het sociale medium artikelen van nieuwsmedia onder de aandacht brengt. In een brief aan moederbedrijf Meta waarschuwt koepelvereniging News Media Association dat die beslissing een "bedreiging voor de democratie" is.

17 uur geleden
Tsjechische miljardair verkoopt belang in Le Monde

PARIJS (ANP/AFP) - De Tsjechische miljardair Daniel Křetínský verkoopt zijn belang in de Franse krant Le Monde. Zijn aandelen gaan over naar de Franse zakenman Xavier Niel, die al een grote aandeelhouder was in het nieuwsmedium.

20 uur geleden
Duitse woningbouwsector wil 50 miljard om uit dip te komen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bouwsector heeft 50 miljard euro aan stimuleringsmaatregelen nodig om uit het slop te komen, betoogt vakbond Bauen-Agrar-Umwelt (IGBAU). Hogere rentes en sterk gestegen materiaalkosten drukken zwaar op de Duitse bouw, die volgens vakbondsvoorzitter Robert Feiger in zware problemen dreigt te komen.

22 uur geleden
EU-vicevoorzitter in China: EU moet zichzelf wel beschermen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Unie is "niet van plan zich los te koppelen" van China, maar moet zichzelf wel beschermen wanneer haar openheid wordt misbruikt. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zaterdag gezegd in een toespraak op een bijeenkomst in Shanghai.

1 dag geleden