Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Exportbedrijven stuwen Nikkei

Exportbedrijven stuwen Nikkei

TOKIO (ANP) - De Japanse effectenbeurs is vrijdag met winst gesloten. Een daling van de Japanse yen hielp exportbedrijven vooruit. Beleggers kregen daarnaast een reeks van economische cijfers uit China voor de kiezen. Zo bleek dat de Chinese economie vorig jaar in het traagste tempo is gegroeid in bijna drie decennia. De winkelverkopen en de industriƫle productie in China namen in de laatste maand van het jaar echter sterker dan verwacht toe.

De Nikkei in Tokio ging uiteindelijk met een plus van 0,5 procent het weekeinde in op 24.041,26 punten en bereikte het hoogste niveau in vijftien maanden. De Japanse hoofdindex won deze week, die in het teken stond van de ondertekening van het handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China, zo'n 0,8 procent. Bouwmachinemaker Komatsu, die veel producten verkoopt buiten Japan, profiteerde van de goedkopere yen en steeg 1,2 procent. Automaker Toyota dikte 0,1 procent aan.

De Chinese beurzen gingen licht omlaag. De beursgraadmeter in Shanghai noteerde tussentijds 0,1 procent in de min en ook de Hang Seng-index in Hongkong daalde 0,1 procent. De op een na grootste economie ter wereld kampte in 2019 met de effecten van de handelsoorlog met de VS en groeide met 6,1 procent. Dat was in lijn met de verwachtingen van economen.

De Kospi in Seoul won 0,2 procent na het besluit van de Zuid-Koreaanse centrale bank om de rente conform verwachting onveranderd te laten op 1,25 procent. In Sydney sloot de All Ordinaries-index de week 0,3 procent hoger af onder aanvoering van de Australische mijnbouwbedrijven.

Meer uit Financieel

Pharming onderuit op Damrak na tegenvaller rond geneesmiddel

AMSTERDAM (ANP) - Pharming ging vrijdag 7 procent onderuit op de Amsterdamse beurs. De biotechnoloog liet weten dat de Europese goedkeuring voor het middel leniolisib vertraging oploopt. Leniolisib is een behandeling voor APDS, een zeldzame aandoening aan het immuunsysteem. Volgens Pharming heeft het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) het positieve klinische voordeel en de veiligheid van leniolisib voor APDS-patiƫnten bevestigd, maar wil de toezichthouder meer informatie op het gebied van chemie, productie en controles.

1 uur geleden
TenneT pauzeert graven in natuurgebied na ingreep Overijssel

ARNHEM (ANP) - Hoogspanningsnetbeheerder TenneT heeft donderdag de werkzaamheden voor de aanleg van elektriciteitskabels op landgoed Twickel in Twente stilgelegd. Beheerders van dat landgoed bij Delden maken zich al langer zorgen over de gevolgen voor de plaatselijke natuur en nu heeft ook de provincie Overijssel ingegrepen. TenneT denkt dat het graven binnenkort weer kan doorgaan.

1 uur geleden
Bloomberg: Nissan gaf oud-directeur 3,7 miljoen om te vertrekken

YOKOHAMA (ANP) - De Japanse autofabrikant Nissan heeft voormalig operationeel directeur Ashwani Gupta 3,7 miljoen dollar betaald om te vertrekken nadat hij werd beschuldigd van seksuele intimidatie. Dit melden ingewijden aan persbureau Bloomberg over de oud-bestuurder, die in juni vorig jaar plotseling vertrok.

2 uur geleden
Inflatiecijfers eurozone en VS centraal op beurzen

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht vrijdag vooral uit naar de inflatiecijfers van de eurozone en de Verenigde Staten, die later op de dag naar buiten komen. Die cijfers moeten duidelijk maken of de inflatie voldoende is afgekoeld en de centrale banken kunnen beginnen met het verlagen van de rentetarieven.

2 uur geleden
Justitie VS kijkt met extra aandacht naar deals OpenAI en media

STANFORD (ANP) - De reeks deals die OpenAI heeft gesloten met nieuwsmedia krijgt extra aandacht van het Amerikaanse ministerie van Justitie. De afdeling voor mededingingszaken houdt in de gaten of het bedrijf achter ChatGPT niet te veel macht krijgt bij overeenkomsten met mediaconcerns als Financial Times, News Corp (The Wall Street Journal, New York Post) en Axel Springer (Bild, Politico). "We kijken heel goed naar al deze deals", zei Jonathan Kanter, die leiding geeft aan de mededingingshandeling van het ministerie.

2 uur geleden
Melkboer raakt een derde inkomen kwijt door nieuwe mestregels

WAGENINGEN (ANP) - De Nederlandse melkveesector wordt hard geraakt door wijzigingen in de mestwetgeving. Melkveehouders lijden gemiddeld een verlies van 27.500 tot 34.500 euro per jaar. Dat is ongeveer een derde van hun inkomen.

3 uur geleden
Inflatie blijft onveranderd op 2,7 procent in mei

DEN HAAG (ANP) - De inflatie in Nederland is in mei uitgekomen op 2,7 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een snelle raming. Daarmee lag de inflatie op hetzelfde niveau als in april. In maart werd het dagelijks leven nog 3,1 procent duurder.

4 uur geleden