Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Export China in mei steeg door minder strenge lockdowns

Export China in mei steeg door minder strenge lockdowns

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De export van China is in mei sneller gegroeid dan de maand ervoor. Dat kwam vooral doordat verstoringen in de productie en logistiek afnamen. China versoepelde onlangs de coronabeperkingen nadat het aantal besmettingen met het virus was afgenomen. Daardoor konden ook fabrieken weer meer produceren. Ook de bedrijvigheid in de havens nam toe, zoals die in 's werelds grootste haven Shanghai. Evengoed draait de economie nog niet op volle toeren. Sterker nog; een deel van Shanghai is ondertussen weer vergrendeld en gaat pas weer open als miljoenen mensen zijn getest.

De waarde van de export steeg in mei met 16,9 procent ten opzichte van een jaar eerder, blijkt uit douanegegevens. Dat is sneller dan de stijging van 3,9 procent in april en veel meer dan de stijging van 8 procent die economen hadden voorspeld. De invoer steeg met 4,1 procent, nadat deze in de voorgaande maand onveranderd beef. Economen hadden in doorsnee op een toename met 2,8 procent gerekend.

Het overschot op de handelsbalans is van omgerekend 47,6 miljard euro opgelopen tot 73,5 miljard euro, terwijl de export 287,4 miljard euro waard was. Dat was het hoogste bedrag in vier maanden.

Vooruitzichten

Kijkend naar de nabije toekomst zijn, los van de problemen in Shanghai, de vooruitzichten wel wat minder geworden. De vraag bleef in mei wel solide, zoals ook blijkt uit de Zuid-Koreaanse export die wordt gezien als een barometer voor de wereldhandel. Maar exporteurs merken een daling van de orders nu consumenten over de hele wereld meer geld uitgeven aan diensten in plaats van goederen. De stijgende inflatie in de Verenigde Staten en Europa betekent ook dat gezinnen de broekriem zullen aanhalen.

Ook vanuit Beijing klinken die zorgen. Premier Li Keqiang riep op tot verdere ondersteuning van de buitenlandse handel en investeringen. Deze zullen volgens hem belangrijk zijn voor verdere groei en de werkgelegenheid. Hij riep ook op om de afhandeling van vracht in de haven te stroomlijnen en douaneprocessen efficiënter te maken.

Meer uit Financieel

Weight Watchers onderuit op Wall Street na vertrek Oprah

NEW YORK (ANP) - Weight Watchers ging donderdag onderuit op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers schrokken van de aankondiging dat Oprah Winfrey dit jaar stopt als bestuurslid van de dieetorganisatie. De presentatrice zit sinds oktober 2015 in het bestuur, maar stelt zich niet beschikbaar voor een nieuwe termijn bij de aandeelhoudersvergadering in mei. Eerder zorgde Oprah ook al voor opschudding, nadat zij toegaf afslankmedicijnen te gebruiken. Het aandeel WW International kelderde bijna 22 procent.

24 minuten geleden
Forse kwartaalwinst voor El Al door oorlog in Gaza

TEL AVIV (ANP/RTR) - De Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al heeft in het laatste kwartaal van 2023 aanzienlijk meer winst gemaakt dan in dezelfde periode het jaar daarvoor. El Al vervoerde veel militaire reservisten naar Israël en profiteerde van het feit dat ze een van de weinige luchtvaartmaatschappijen is die nog van en naar Tel Aviv vliegt.

1 uur geleden
Air France-KLM: geen geld apart gezet voor onwettige coronasteun

PARIJS (ANP) - Air France-KLM heeft vooralsnog geen voorziening getroffen voor de miljarden aan coronastaatssteun die het luchtvaartconcern onterecht heeft ontvangen. Dat meldde topman Ben Smith in een toelichting op de jaarcijfers. Het gaat om steunpakketten van Frankrijk en Nederland die het bedrijf door de pandemie moesten helpen. Daarvoor had de Europese Commissie toestemming gegeven, maar die werd onlangs nietig verklaard door de Europese rechter.

1 uur geleden
Birkenstock verkoopt voor recordbedrag aan sandalen en instappers

NEUSTADT (ANP) - Birkenstock heeft in de laatste drie maanden van het jaar een recordomzet behaald. Naast de bekende sandalen van het merk, die de afgelopen jaren zijn uitgegroeid tot mode-item, verkochten ook instappers met een dichte neus goed.

1 uur geleden
Franse inflatie daalt naar laagste niveau in bijna 2,5 jaar

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Franse inflatie is in februari afgenomen tot het laagste niveau sinds september 2021. Volgens het Franse statistiekbureau INSEE stegen de consumentenprijzen in Frankrijk deze maand met 3,1 procent op jaarbasis. In januari stegen de kosten voor het levensonderhoud in de op een na grootste economie van de eurozone nog met 3,4 procent, volgens de Europese meetmethode.

1 uur geleden
Familie Van Eerd krijgt geen dividend van Jumbo

VEGHEL (ANP) - Supermarktketen Jumbo keert dit jaar geen dividend uit aan zijn aandeelhouders, de familie Van Eerd. Aandeelhouders en eigenaren Frits van Eerd, Colette Cloosterman-van Eerd en Monique Groenewoud-van Eerd hebben besloten om af te zien van een winstuitkering, staat in het jaarverslag van Jumbo over 2023. Ze zien af van het geld omdat de keten kampt met "uitdagende marktomstandigheden en de daarmee gepaard gaande druk op het resultaat van Jumbo".

1 uur geleden
Hoogste aantal hypotheekaanvragen starters sinds 2020

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal hypotheekaanvragen in februari door starters is sinds 2020 niet zo hoog geweest. Dat komt naar voren uit cijfers van De Hypotheekshop.

2 uur geleden