Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Explosies gehoord in Kiev, ook elders nachtelijke beschietingen

Explosies gehoord in Kiev, ook elders nachtelijke beschietingen

KIEV (ANP/DPA/RTR) - In verschillende Oekraïense steden worden in de nacht van vrijdag op zaterdag gevechten en beschietingen gemeld. In hoofdstad Kiev werden minutenlang explosies gehoord in de verte door verslaggevers van CNN.

Het lijkt volgens een correspondent van de Amerikaanse zender te gaan om lucht- of artillerieaanvallen. Het is volgens haar niet duidelijk of die van Oekraïense of Russische zijde komen. Lokale Oekraïense media meldden dat er luchtalarmen zijn afgegaan.

Het Russische leger rukt op richting Kiev en in de buitenwijken van de Oekraïense hoofdstad wordt gevochten. Op satellietbeelden van het Amerikaanse technologiebedrijf Maxar is te zien dat Russische militairen vrijdag dichterbij de stad zijn gekomen.

Omsingelen

Volgens Oekraïne wil Rusland Kiev omsingelen en daarna innemen. Burgemeester Vitali Klitsjko stelde dat zijn stad genoeg essentiële goederen heeft voor de komende twee weken.Het tientallen kilometers lange Russische militaire konvooi dat sinds het begin van de maand even ten noorden van Kiev stilstond, is uiteengevallen en heeft zich volgens Maxar verspreid over de regio.

Behalve in Kiev waren er volgens Oekraïense media ook luchtalarmen te horen in Lviv, Odessa, Charkov, Tsjerkasy en in de noordoostelijke regio Soemy. In en rond de Zuid-Oekraïense stad Mykolajiv zou afgelopen nacht geschoten zijn, meldde de gouverneur van de regio op Telegram.

Meer uit Buitenland

Miljoen mensen demonstreren tegen regering in Warschau

WARSCHAU (ANP/AFP) - Ongeveer een miljoen mensen zijn op de been in de Poolse hoofdstad Warschau om te demonstreren tegen de conservatieve overheid, zegt een woordvoerder van de gemeente. "Dit is absoluut de grootste demonstratie in de geschiedenis van Warschau."

2 uur geleden
Winnaar Slowaakse verkiezingen: grotere problemen dan Oekraïne

BRATISLAVA (ANP/AFP/RTR) - Robert Fico, die met zijn partij Smer-SD de Slowaakse verkiezingen heeft gewonnen, zegt in een eerste reactie dat zijn land "grotere problemen heeft" dan hulp bieden aan Oekraïne. Ook zegt Fico dat als zijn partij een kabinet mag vormen, "hij zijn best zal doen om zo snel mogelijk vredesgesprekken op te starten".

2 uur geleden
Meer dan tien doden door brand Spaanse nachtclub

MURCIA (ANP/AFP/RTR) - Het aantal dodelijke slachtoffers door een brand in een nachtclub in het Spaanse Murcia is opgelopen tot zeker dertien. De politie waarschuwt dat reddingswerkers zich nog steeds door het puin aan het werken zijn en dat het dodental daarom nog niet definitief is.

3 uur geleden
VN-missie voor eerst in dertig jaar in Nagorno-Karabach

BAKOE (ANP/AFP) - Een missie van de Verenigde Naties is zondag in Nagorno-Karabach aangekomen om er de humanitaire situatie in kaart te brengen, zegt Azerbeidzjan. Het is voor het eerst in zo'n dertig jaar dat de VN toegang krijgen tot het gebied. Frankrijk heeft zich boos uitgelaten over Azerbeidzjan omdat het land zou hebben gewacht met de toelating tot de meeste inwoners al waren gevlucht.

4 uur geleden
Agenten gewond na zelfmoordaanslag in Ankara

ANKARA (ANP/AFP/RTR) - Een persoon heeft zichzelf op zondagochtend opgeblazen dicht bij het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken en op een paar honderd meter van de ingang van het Turkse parlement in Ankara. Een tweede persoon werd "geneutraliseerd" voordat hij schade kon aanrichten. Het ministerie van Binnenlandse Zaken spreekt van een "terroristische aanslag".

6 uur geleden
Drie graanschepen vertrokken uit Oekraïne, ondanks aanvallen

ODESA (ANP/AFP/RTR) - Er zijn zondagochtend opnieuw drie graanschepen vertrokken uit Oekraïense havens nabij Odesa aan de Zwarte Zee. Dat blijkt uit informatie van MarineTraffic, dat het wereldwijde scheepvaartverkeer monitort.

7 uur geleden
Explosie en geweerschoten bij Turks parlement

ANKARA (ANP/AFP) - Vlakbij het Turkse parlement, in de hoofdstad Ankara, zijn een zware explosie en geweerschoten waargenomen. Het parlement zou later op de dag na een reces opnieuw openen. Het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken laat in een eerste reactie weten dat het zou gaan om "een terroristische aanslag".

7 uur geleden