Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Experts willen mondkapje terug in strijd tegen corona

Experts willen mondkapje terug in strijd tegen corona

LEIDEN (ANP) - Nu het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames in Nederland toeneemt, zou de overheid moeten overwegen om mondkapjes weer verplicht te maken in binnenruimten, vinden meerdere specialisten. "Er is veel bewijs dat mondkapjes helpen om verspreiding van het virus tegen te gaan", zegt epidemioloog Frits Rosendaal van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Bovendien was er in een eerdere fase van de pandemie veel draagvlak voor het mondkapje, stelt hij. "Het is de maatregel die het minste pijn doet. En alle kleine beetjes helpen."

Want de druk op de zorg neemt toe, ziet ook Bert Mulder, arts-microbioloog en lid van het Red Team, dat de overheid voorziet van ongevraagd advies over de coronapandemie. "Bovendien komt het griepseizoen eraan. Als je wacht tot de ziekenhuizen helemaal vol liggen, ben je weer te laat."

Griepvirus

Het mondkapje helpt niet alleen om de verspreiding van corona tegen te gaan, maar ook het griepvirus wordt er door tegengehouden. Mulder: "Het is een bekende, eenvoudige en laagdrempelige maatregel. Waarom zou je wachten, met het risico dat je straks misschien zwaardere maatregelen moet nemen?"

Dat vindt ook Marino van Zelst, onderzoeker in de organisatiewetenschappen en lid van het Red Team. "Je wil liever zo vroeg mogelijk ingrijpen met lichte interventies, dan wachten tot je weer botter maatregelen moet treffen. Daar zit niemand op te wachten."

Basismaatregelen

De overheid zou naast het herinvoeren van de mondkapjes ook veel vaker moeten oproepen tot het naleven van de basismaatregelen, zoals je laten testen bij klachten, vindt Van Zelst. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) benadrukte eerder al dat het naleven van de basismaatregelen belangrijker wordt als andere regels worden versoepeld. Van Zelst: "De overheid zou er veel meer aandacht voor moeten vragen."

Viroloog Ab Osterhaus ziet dat er in Nederland relatief los wordt omgegaan met het virus. "In bijvoorbeeld Spanje, waar ik nu ben, draagt iedereen mondkapjes. In Nederland zijn we heel relaxed, terwijl de huidige cijfers dat eigenlijk niet toelaten." Hij vindt het moeilijk te voorspellen of er nieuwe maatregelen zoals het mondkapje nodig zijn. "Maar ik denk dat we er serieus rekening mee moeten houden."

Meer uit Gezond

CDA: kabinet focust op zorg bij handicap, vergeet toegankelijkheid

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet zich volgens Tweede Kamerlid Lucille Werner (CDA) meer inspannen om ervoor te zorgen dat mensen met een beperking mee kunnen doen in de samenleving. Dat wordt nu vaak vergeten volgens Werner omdat het kabinet zich vooral richt op de zorg voor deze groep, zegt ze tegen minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) tijdens een debat over emancipatie. "Als wij op het Malieveld konden komen, waren we er allang geweest."

12 uur geleden
Nederland spendeert veel aan zorg, Nederlander relatief weinig

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaf in 2020 per persoon bijna het meeste uit aan gezondheidszorg van alle EU-landen, alleen Duitsland spendeerde per hoofd van de bevolking nog meer. Het aandeel dat Nederlanders zelf nog bijdroegen in de kosten, was echter een van de laagste. Dat meldt statistiekbureau CBS, mede op basis van gegevens van de internationale organisaties OESO en Eurostat.

16 uur geleden
Coronavaccins voor kleine kinderen met gezondheidsproblemen

DEN HAAG (ANP) - Kleine kinderen die een hoog medisch risico lopen, kunnen vanaf 16 januari een coronavaccinatie krijgen. De Gezondheidsraad had over de prikken geadviseerd en het kabinet neemt dat advies nu over. Het gaat om kinderen van zes maanden tot vijf jaar oud die bijvoorbeeld Down, hart- of longproblemen of een afweerstoornis hebben.

3 dagen geleden
Verkoop e-sigaretten en tabakloze snus verder aan banden

DEN HAAG (ANP) - Alle varianten van snus worden verboden en er komen strengere regels voor de verkoop van elektronische e-sigaretten. Dat heeft staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) bekendgemaakt. Hij zegt extra maatregelen te moeten treffen om te voorkomen dat jongeren beginnen met roken.

3 dagen geleden
EMA wil middel tegen droge hoest in de ban

AMSTERDAM (ANP) - De Europese medicijnwaakhond EMA wil dat bepaalde middelen tegen droge hoest van de markt gaan, omdat ze erg gevaarlijk kunnen zijn bij algehele narcose met zogenoemde neuromusculaire blokkers. Het gaat alleen om artikelen met de stof folcodine ofwel pholcodine.

3 dagen geleden
Kuipers: ivf-draagmoederschap in pakket bij medische indicatie

DEN HAAG (ANP) - Vrouwen die wel eicellen hebben maar zelf geen vrucht kunnen dragen, kunnen in de toekomst een ivf-traject met een draagmoeder vergoed krijgen vanuit de basisverzekering. Zorgminister Ernst Kuipers is van plan om een advies van het Zorginstituut om het basispakket uit te breiden met het ivf-draagmoederschap, over te nemen. Hij zal dat doen zodra het wetsvoorstel Kind, draagmoederschap en afstamming van kracht is geworden, zo laat hij aan de koepel van verloskundigen KNOV weten.

4 dagen geleden
Meer sport op school, maar docenten zien minder fitte leerlingen

UTRECHT (ANP) - Middelbare scholen zijn de afgelopen jaren steeds meer aandacht gaan besteden aan sport en bewegen, naast de reguliere gymlessen. Met de fitheid van de leerlingen gaat het sinds de coronaperiode echter niet best, geven docenten aan in een onderzoek van het Mulier Instituut.

4 dagen geleden