Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Experts willen mondkapje terug in strijd tegen corona

Experts willen mondkapje terug in strijd tegen corona

LEIDEN (ANP) - Nu het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames in Nederland toeneemt, zou de overheid moeten overwegen om mondkapjes weer verplicht te maken in binnenruimten, vinden meerdere specialisten. "Er is veel bewijs dat mondkapjes helpen om verspreiding van het virus tegen te gaan", zegt epidemioloog Frits Rosendaal van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Bovendien was er in een eerdere fase van de pandemie veel draagvlak voor het mondkapje, stelt hij. "Het is de maatregel die het minste pijn doet. En alle kleine beetjes helpen."

Want de druk op de zorg neemt toe, ziet ook Bert Mulder, arts-microbioloog en lid van het Red Team, dat de overheid voorziet van ongevraagd advies over de coronapandemie. "Bovendien komt het griepseizoen eraan. Als je wacht tot de ziekenhuizen helemaal vol liggen, ben je weer te laat."

Griepvirus

Het mondkapje helpt niet alleen om de verspreiding van corona tegen te gaan, maar ook het griepvirus wordt er door tegengehouden. Mulder: "Het is een bekende, eenvoudige en laagdrempelige maatregel. Waarom zou je wachten, met het risico dat je straks misschien zwaardere maatregelen moet nemen?"

Dat vindt ook Marino van Zelst, onderzoeker in de organisatiewetenschappen en lid van het Red Team. "Je wil liever zo vroeg mogelijk ingrijpen met lichte interventies, dan wachten tot je weer botter maatregelen moet treffen. Daar zit niemand op te wachten."

Basismaatregelen

De overheid zou naast het herinvoeren van de mondkapjes ook veel vaker moeten oproepen tot het naleven van de basismaatregelen, zoals je laten testen bij klachten, vindt Van Zelst. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) benadrukte eerder al dat het naleven van de basismaatregelen belangrijker wordt als andere regels worden versoepeld. Van Zelst: "De overheid zou er veel meer aandacht voor moeten vragen."

Viroloog Ab Osterhaus ziet dat er in Nederland relatief los wordt omgegaan met het virus. "In bijvoorbeeld Spanje, waar ik nu ben, draagt iedereen mondkapjes. In Nederland zijn we heel relaxed, terwijl de huidige cijfers dat eigenlijk niet toelaten." Hij vindt het moeilijk te voorspellen of er nieuwe maatregelen zoals het mondkapje nodig zijn. "Maar ik denk dat we er serieus rekening mee moeten houden."

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

hamelinkdeklerk 1 maand geleden
Aub niet. Alsof die wat helpen. Het enigste wat ze doen is het immuunsysteem om zeep helpen. Wanneer gaat men nu eens accepteren dat Corona er is en nooit meer weg gaat? En wanneer gaan we accepteren dat er mensen dood gaan. Niemand leeft voor altijd. En geloof me ik heb ook al genoeg dierbaren verloren dus ik weet dat het pijn doet. Maar hoort dat niet bij het leven? Afscheid nemen is anders vasthouden van iemand of iets wat je lief is. We gaan maar 1x dood dus leef iedere dag!!!
netel 1 maand geleden
en zo stikken we van de deskundigen ,ze buitelen over elkaar heen

Meer uit Gezond

Ruim half miljoen positieve coronatests in november

BILTHOVEN (ANP) - Meer dan een half miljoen mensen zijn in de maand november positief getest op het coronavirus. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde in dertig dagen tijd 511.300 nieuwe gevallen. Dat is een nieuw maandrecord. Het oude record was al op 20 november verbroken en is in de anderhalve week erna verder aangescherpt.

48 minuten geleden
De Jonge: eind deze week 700.000 boosters en 3e prikken gezet

DEN HAAG (ANP) - Aan het einde van deze week zullen 700.000 coronaboosters en derde prikken zijn gezet, verwacht zorgminister Hugo de Jonge. Tot dusver zijn er 800.000 prikken overgebracht naar de GGD'en, ziekenhuizen, verpleeghuizen en andere locaties waar deze coronavaccins worden toegediend. Het merendeel daarvan zal eind deze week in een arm zitten.

14 uur geleden
Bijna 82.000 boosterprikken gezet, aantal eerste prikken zakt

BILTHOVEN (ANP) - 81.800 mensen hebben tot nu toe een boosterprik tegen het coronavirus gekregen. Die oppepprik wordt momenteel aan ouderen en zorgmedewerkers gegeven om hun afweer te versterken. Het is de eerste keer dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) cijfers over de boosterprikken deelt.

15 uur geleden
Omikron-variant heeft ook al in Nederland besmetting veroorzaakt

BILTHOVEN (ANP) - De Omikron-variant van het coronavirus heeft zich ook al binnen de landsgrenzen van Nederland verspreid. Een van de mensen die de variant al eerder heeft opgelopen, buiten de veertien mensen die besmet terugkwamen uit Zuid-Afrika, was niet op reis geweest. Dat laat een woordvoerder van het RIVM weten.

15 uur geleden
RIVM: sterk vermoeden dat aantal besmettingen afvlakt

BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft "sterk het vermoeden" dat het aantal coronabesmettingen echt afvlakt. "Als die lijn doorzet, zitten we nu op de piek. We zien positieve signalen", zegt Aura Timen, hoofd infectieziektebestrijding van het RIVM.

16 uur geleden
Vooral jonge kinderen en ouderen positief getest op coronavirus

BILTHOVEN (ANP) - De jongste kinderen en de oudste ouderen, in die twee groepen zijn in de afgelopen week opvallend veel positieve coronatests te zien. Bij jongeren en jonge volwassenen daalt het aantal nieuwe gevallen juist, komt naar voren uit de wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

16 uur geleden
65 sterfgevallen gemeld, hoogste aantal in bijna 9 maanden

DEN HAAG (ANP) - Het aantal sterfgevallen door het coronavirus blijft oplopen. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 65 meldingen dat een coronapatiƫnt aan de gevolgen van het virus was overleden. Dat is het hoogste aantal sinds 2 maart, bijna negen maanden geleden.

16 uur geleden