
Experts waarschuwen voor gevolgen 'stille ramp' langdurige Covid
DEN HAAG (ANP) - Onderzoekers en patiëntenorganisaties noemen het een "stille ramp" en een "verborgen epidemie": veel mensen die besmet raken met het coronavirus hebben vele maanden later nog steeds last van klachten. Soms zijn die zo ernstig dat het leven van de patiënt zo ongeveer tot stilstand komt, hoorden Tweede Kamerleden donderdag van diverse (ervarings-)deskundigen.
Voor patiënten heeft het "een grote impact op hun participatie en kwaliteit van leven", zei onderzoeker Rita van den Berg-Emons van het Erasmus MC. Ze somde op met welke klachten 60 procent van de 650 patiënten die zij volgt na een ziekenhuisopname wegens Covid-19 na een jaar nog altijd kampt. Ze zijn veelal vermoeid, kortademig en hebben cognitieve problemen, zoals concentratiestoornissen. "Het is een verborgen epidemie. Nazorg is essentieel", aldus de associate professor.
Ook mensen die helemaal niet zo ziek werden van hun coronabesmetting kunnen getroffen worden door langdurige Covid of 'Long Covid'. Directeur Michael Rutgers van het Longfonds noemt het liever 'post-Covid'. Want mensen die het krijgen, hebben niet alleen last van hun longen, maar ook van tal van andere problemen, zowel fysiek als mentaal. Rutgers merkte op dat veel patiënten in onzekerheid leven. "Ze vragen zich af of ze ooit weer de oude worden." Volgens de directeur van het Longfonds is er behoefte aan "erkenning en herkenning".
Langdurig
Hoeveel mensen kampen met langdurige Covid, is niet precies bekend. Hoogleraar psychosomatiek Judith Rosmalen van het UMC Groningen stelt op basis van haar onderzoek dat een op de acht mensen na een coronabesmetting maanden later nog steeds last heeft van minimaal één klacht en gemiddeld van drie verschillende klachten. Ze baseert die inschatting op grootschalig bevolkingsonderzoek, dat al liep voordat de pandemie uitbrak. Tienduizenden mensen vullen regelmatig vragenlijsten over hun gezondheid in.
Het ontbreekt nog altijd aan landelijke behandelrichtlijnen voor deze groep. Die worden eind maart verwacht. Joost Klappe van patiëntengroep Long Covid Nederland vindt dat te lang duren. Hij vroeg de politiek snel in actie te komen. "Laat ons niet in de steek", zei hij zichtbaar geëmotioneerd. Klappe vertelde dat patiënten vaak "van specialisme naar specialisme gaan en tegen een muur aanlopen". Ook kunnen ze in financiële problemen komen. Zeker nu ontslag dreigt voor de eerste mensen die door corona langdurig thuis kwamen te zitten. Klappe pleitte voor een "ruimhartige beoordeling".
Directeur Annemiek de Groot van de belangenorganisatie C-support vroeg ook "met klem aandacht" voor deze groep. "Een grote groep staat op punt een enorme armoedeval te krijgen."
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Ongeveer 70.000 flesjes met vloeistoffen voor elektronische sigaretten zijn in beslag genomen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De inspectie vond de navulflessen in een loods in Zuid-Holland. De importeur ervan moet een boete betalen, en moet ook opdraaien voor de vernietiging van de voorraad.
7 uur geledenBRUSSEL (ANP/RTR) - De EU en de VS hebben afgesproken intensiever te onderhandelen over een mogelijke handelsovereenkomst, zei Eurocommissaris Maroš Šefčovič (Handel) voorafgaand aan de bijeenkomst van EU-handelsministers. Šefčovič zei te hebben gebeld met de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick hierover. Hij verwacht Lutnick binnenkort in Brussel voor besprekingen.
4 dagen geledenMECHELEN (ANP) - Biotechnoloog Galapagos komt terug op een in januari aangekondigde splitsing van het bedrijf. De aan de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming meldt de splitsing te heroverwegen "naar aanleiding van ontwikkelingen in regelgeving en de markt". Om dit proces in goede banen te leiden stelt Galapagos een nieuwe topman aan in de persoon van Henry Gosebruch. Hij volgt Paul Stoffels op, die eerder al had aangekondigd met pensioen te gaan.
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna 40 procent van 12- tot en met 16-jarigen die vapen zegt daaraan verslaafd te zijn, aldus onderzoekers van Motivaction in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Ongeveer een derde van hen vapet dagelijks. Ook heeft 1 op de 10 van alle 12-jarigen al eens gevaped. Het kabinet start een campagne om ouders bewust te maken van de gevaren van vapen.
1 week geledenAMSTERDAM (ANP) - De afgelopen dagen hebben ongeveer 850 mensen gratis hun lever laten testen bij de RAI Amsterdam. Daar vond tot en met zaterdag het artsencongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) plaats.
1 week geledenUTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
1 week geledenGRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
1 week geleden