Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Experts VS willen nog geen extra coronaprik voor hele bevolking

Experts VS willen nog geen extra coronaprik voor hele bevolking

WASHINGTON (ANP) - De hoofden van Amerikaanse gezondheidsdiensten hebben achter gesloten deuren kritiek geuit op het plan om volledig gevaccineerde Amerikanen deze maand nog een extra coronaprik te geven. Meerdere landen geven inwoners al zo'n 'booster', maar in de Verenigde Staten zeggen de toezichthouders volgens The New York Times meer tijd nodig te hebben om informatie te verzamelen en bestuderen.

De regering had aangekondigd in de week van 20 september te willen beginnen met de uitrol van boostervaccins, vooropgesteld dat toezichthouder FDA daar groen licht voor geeft. President Joe Biden zei vorige maand dat het "de bedoeling is dat iedere volwassene acht maanden na de tweede coronaprik ook een booster krijgt". Hij verklaarde dat Amerikanen een "simpele regel" moeten onthouden: "Acht maanden na je tweede prik, haal je een boostervaccin."

Het Witte Huis wil Amerikanen zo'n extra vaccindosis geven omdat wordt gevreesd dat de effectiviteit van coronavaccins na verloop van tijd afneemt. Het zorgt volgens Amerikaanse media voor onvrede binnen de gezondheidsdiensten dat al een datum was geprikt voordat er een aanbeveling lag over wie een extra prik zou moeten krijgen. Experts zouden zich onder druk gezet voelen en vrezen voor verwarring onder de bevolking.

Riskant

Janet Woodcock van voedsel- en medicijnwaakhond FDA en Rochelle P. Walensky van het Centrum voor ziektecontrole en Preventie (CDC) hebben de coronacoördinator van het Witte Huis afgelopen week verteld dat het huidige plan nog te ambitieus is, zeggen bronnen tegen The New York Times. Het zou volgens de topvrouwen nog weken kunnen duren voordat duidelijk is wie in aanmerking moet komen voor extra prikken. Ze houden er rekening mee dat 'boosters' in eerste instantie alleen worden aanbevolen voor bepaalde groepen die zijn ingeënt met het vaccin van Pfizer/BioNtech.

FDA-hoofd Woodcock zou in privékring hebben geklaagd dat het riskant was om al een datum te prikken voor de uitrol van boostervaccins voordat toezichthouders de kans hadden gekregen om uitvoerig onderzoek te doen. Er zou bijvoorbeeld nog worden onderzocht wat de optimale dosis is als mensen een derde keer worden ingeënt met het vaccin van Moderna. Dat bedrijf zou daar volgens een betrokkene onvoldoende informatie over hebben aangeleverd.

Israël

Er zou ook nog worden gewacht op gegevens uit Israël, dat ook al mensen een derde prik geeft, en informatie die aangeleverd moet worden door farmaceut Johnson & Johnson. Een adviesraad van de FDA komt op 17 september wel bijeen om de informatie te beoordelen die Pfizer beschikbaar heeft gesteld. Die farmaceut heeft gevraagd om boosterprikken goed te keuren voor mensen van 16 jaar en ouder.

De toezichthouder zou echter ook kunnen besluiten om extra Pfizer-doses alleen voor specifieke groepen aan te bevelen. Een gezaghebbende expert in de adviesraad waarschuwde deze week al "geen enkele overtuigende reden" te zien om al te beginnen met extra coronaprikken.

Meer uit Buitenland

NASA wijst 13 gebieden aan om te landen op de maan

HOUSTON (ANP) - De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft dertien gebieden op de maan aangemerkt als geschikte landingsplaatsen voor de bemande maanmissie Artemis III. Die missie moet rond 2025 voor het eerst sinds 1972 weer mensen naar de maan brengen. NASA maakte de locaties vrijdag bekend.

4 uur geleden
Weer lid jihadistische 'Beatles' in VS veroordeeld tot levenslang

ALEXANDRIA (ANP/RTR) - De 33-jarige El Shafee Elsheikh, een van de zogenoemde Beatles van terreurbeweging Islamitische Staat (IS), is in de Verenigde Staten veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. In april kreeg een 38-jarige kompaan van hem al levenslang. Ze waren betrokken bij een gijzelingszaak die leidde tot de onthoofding van Amerikaanse journalisten en hulpverleners in Syrië en Irak.

12 uur geleden
Krant: Chinese president ontmoet Poetin mogelijk in Centraal-Azië

BEIJING (ANP) - De Chinese leider Xi Jinping bereidt een reis voor naar Centraal-Azië voor een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin en andere leiders, meldt The Wall Street Journal. De regionale top wordt volgens de zakenkrant medio september in Samarkand in Oezbekistan gehouden. Het gaat om een bijeenkomst van de Shanghai Organisatie voor Samenwerking, waarin China, Rusland, Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan en Oezbekistan samenwerken.

14 uur geleden
Poetin en Macron bespreken missie VN-atoomwaakhond naar Zaporizja

PARIJS/MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin en zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron hebben elkaar telefonisch gesproken over de beschietingen bij de kerncentrale van Zaporizja. Ze vinden dat een team van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) zo snel mogelijk naar het terrein moet worden gestuurd, aldus het Kremlin.

14 uur geleden
Finse premier laat drugstest doen na ophef over feestgedrag

HELSINKI (ANP/RTR) - De Finse premier Sanna Marin heeft een drugstest ondergaan vanwege de grote ophef die over haar is ontstaan na het uitlekken van een feestfilmpje. Volgens de jonge regeringsleider wordt ze onterecht beschuldigd van drugsgebruik.

14 uur geleden
Erdogan bespreekt situatie rond kerncentrale Zaporizja met Poetin

LVIV (ANP/RTR/AFP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zegt dat hij de situatie rondom de kerncentrale in de Oekraïense regio Zaporizja met de Russische president Vladimir Poetin gaat bespreken, nu hij ook de Oekraïense president Volodimir Zelenski erover heeft gesproken. De Oekraïense kerncentrale is sinds maart in Russische handen. Beide strijdende partijen beschuldigen elkaar ervan het complex te beschieten en "provocaties" voor te bereiden.

19 uur geleden
Politie Berlijn opent onderzoek naar Palestijnse president Abbas

BERLIJN (ANP/AFP) - De Berlijnse politie is een onderzoek begonnen naar de vraag of de Palestijnse president Mahmud Abbas (87) heeft aangezet tot haat tijdens een persconferentie toen hij dinsdag bondskanselier Olaf Scholz in Berlijn bezocht. Er is volgens de politie tegen Abbas aangifte gedaan wegens het bagatelliseren van de Shoah of Holocaust, de vervolging en het massale vermoorden van Joodse Europeanen door het Derde Rijk (1933-1945) en hun vazallen.

19 uur geleden