Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Experts VS willen nog geen extra coronaprik voor hele bevolking

Experts VS willen nog geen extra coronaprik voor hele bevolking

WASHINGTON (ANP) - De hoofden van Amerikaanse gezondheidsdiensten hebben achter gesloten deuren kritiek geuit op het plan om volledig gevaccineerde Amerikanen deze maand nog een extra coronaprik te geven. Meerdere landen geven inwoners al zo'n 'booster', maar in de Verenigde Staten zeggen de toezichthouders volgens The New York Times meer tijd nodig te hebben om informatie te verzamelen en bestuderen.

De regering had aangekondigd in de week van 20 september te willen beginnen met de uitrol van boostervaccins, vooropgesteld dat toezichthouder FDA daar groen licht voor geeft. President Joe Biden zei vorige maand dat het "de bedoeling is dat iedere volwassene acht maanden na de tweede coronaprik ook een booster krijgt". Hij verklaarde dat Amerikanen een "simpele regel" moeten onthouden: "Acht maanden na je tweede prik, haal je een boostervaccin."

Het Witte Huis wil Amerikanen zo'n extra vaccindosis geven omdat wordt gevreesd dat de effectiviteit van coronavaccins na verloop van tijd afneemt. Het zorgt volgens Amerikaanse media voor onvrede binnen de gezondheidsdiensten dat al een datum was geprikt voordat er een aanbeveling lag over wie een extra prik zou moeten krijgen. Experts zouden zich onder druk gezet voelen en vrezen voor verwarring onder de bevolking.

Riskant

Janet Woodcock van voedsel- en medicijnwaakhond FDA en Rochelle P. Walensky van het Centrum voor ziektecontrole en Preventie (CDC) hebben de coronacoördinator van het Witte Huis afgelopen week verteld dat het huidige plan nog te ambitieus is, zeggen bronnen tegen The New York Times. Het zou volgens de topvrouwen nog weken kunnen duren voordat duidelijk is wie in aanmerking moet komen voor extra prikken. Ze houden er rekening mee dat 'boosters' in eerste instantie alleen worden aanbevolen voor bepaalde groepen die zijn ingeënt met het vaccin van Pfizer/BioNtech.

FDA-hoofd Woodcock zou in privékring hebben geklaagd dat het riskant was om al een datum te prikken voor de uitrol van boostervaccins voordat toezichthouders de kans hadden gekregen om uitvoerig onderzoek te doen. Er zou bijvoorbeeld nog worden onderzocht wat de optimale dosis is als mensen een derde keer worden ingeënt met het vaccin van Moderna. Dat bedrijf zou daar volgens een betrokkene onvoldoende informatie over hebben aangeleverd.

Israël

Er zou ook nog worden gewacht op gegevens uit Israël, dat ook al mensen een derde prik geeft, en informatie die aangeleverd moet worden door farmaceut Johnson & Johnson. Een adviesraad van de FDA komt op 17 september wel bijeen om de informatie te beoordelen die Pfizer beschikbaar heeft gesteld. Die farmaceut heeft gevraagd om boosterprikken goed te keuren voor mensen van 16 jaar en ouder.

De toezichthouder zou echter ook kunnen besluiten om extra Pfizer-doses alleen voor specifieke groepen aan te bevelen. Een gezaghebbende expert in de adviesraad waarschuwde deze week al "geen enkele overtuigende reden" te zien om al te beginnen met extra coronaprikken.

Meer uit Buitenland

Lancering nieuwe ISS-bemanning uitgesteld om slecht weer

CAPE CANAVERAL (ANP) - De lancering van de nieuwe bemanning naar het internationale ruimtestation ISS is met een dag uitgesteld. De drie Amerikanen en een Rus zouden zondagochtend vertrekken, maar door de weersomstandigheden wordt dat maandagochtend, heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA via X bekendgemaakt.

1 uur geleden
Sneeuwstorm teistert Californië en Nevada in VS

SACRAMENTO (ANP) - Een enorme sneeuwstorm raast over delen van de Amerikaanse staten Californië en Nevada. Tienduizenden mensen zitten zonder stroom, belangrijke wegen zijn afgesloten en skigebieden op slot gedraaid. In de bergachtige regio van de Sierra Nevada worden windstoten gemeten van ruim 300 kilometer per uur, melden Amerikaanse media.

2 uur geleden
Israël voert weer aanvallen uit op Hezbollah in Libanon

TEL AVIV/BEIROET (ANP) - Het Israëlische leger heeft opnieuw stellingen van Hezbollah in Zuid-Libanon aangevallen. Vliegtuigen hebben twee militaire installaties van de door Iran gesteunde militie bestookt, meldt het Israëlische leger zaterdagavond. De afgelopen 48 uur zouden "in totaal tien terroristen" zijn gedood, onder wie een commandant, meldt een legerwoordvoerder.

4 uur geleden
Trump wint ook voorverkiezingen in Idaho en Missouri

WASHINGTON (ANP) - Donald Trump heeft de Republikeinse voorverkiezingen in de Amerikaanse staten Idaho en Missouri gewonnen, meldt peilingbureau Edison Research. Eerder zaterdag schaarde een ruime meerderheid van de stemgerechtigden bij de partijconventie van de Republikeinen in Michigan zich ook al achter de oud-president.

4 uur geleden
Ruim 8 ton cocaïne onderschept bij Franse Antillen

FORT-DE-FRANCE (ANP/AFP) - Bij de Franse Antillen is in totaal 8,3 ton cocaïne in beslag genomen. Zeventien mensen zijn aangehouden tijdens verschillende operaties die tussen 22 en 29 februari op zee werden uitgevoerd, heeft het Openbaar Ministerie in Martinique zaterdag bekendgemaakt. De verdachten zijn een Rus, twee Britten, een Zuid-Afrikaan, Colombianen, Venezolanen en Spanjaarden.

6 uur geleden
Republikeinse partijconventie Michigan schaart zich achter Trump

GRAND RAPIDS (ANP/RTR) - De stemgerechtigden bij de partijconventie van de Republikeinen in de Amerikaanse staat Michigan, die voor een belangrijk deel hun presidentskandidaat aanwijzen, hebben zich zaterdag met ruime meerderheid achter Donald Trump geschaard. Eerder deze week kreeg Trump bij de voorverkiezing in alle districten in Michigan ook al de voorkeur boven Nikki Haley, die amper nog een serieuze concurrent voor hem is.

7 uur geleden
Israël bereid legeracties te beperken voor humanitaire hulp

GAZA/TEL AVIV (ANP/DPA) - Het Israëlische leger is bereid de komende dagen de militaire activiteiten in bepaalde gebieden van de Gazastrook tijdelijk te staken voor humanitaire doeleinden, zoals de leveranties van voedsel, water en medicijnen. Dat gebeurt in afwachting van een eventuele wapenstilstand voor langere tijd, waarover wordt onderhandeld.

10 uur geleden