Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Experts: vogelgriep gaat sneller rond nu ook zeevogels het hebben

Experts: vogelgriep gaat sneller rond nu ook zeevogels het hebben

DEN HAAG (ANP) - De verspreiding van het uiterst besmettelijke vogelgriepvirus H5N1 wordt "enorm versneld" nu ook zeevogels massaal worden getroffen. Onderzoekers van onder meer het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) waarschuwen daarvoor. Ze beschrijven in een artikel massale sterfte onder grote jagers, een zeldzaam soort roofmeeuwen, op het Schotse eiland Foula. Dit soort uitbraken belooft niet veel goeds, vrezen ze.

"Deze plotselinge en ongekende uitbraak van het virus onder zeevogels roept veel vragen op", meldt marien ecoloog Kees Camphuysen. "Uitgerekend zeevogels waren tot dusverre gespaard bleven. De verspreiding van het virus onder wilde vogels wordt hierdoor enorm versneld, mogelijk tot op het Zuidelijk Halfrond."

Dat vogels die aan zee leven de dans niet meer ontspringen, werd eerder dit jaar al onder meer duidelijk op Texel en in Zeeuws-Vlaanderen. Op beide plaatsen veroorzaakte vogelgriep een kaalslag onder grote sterns. Duizenden van deze vogels zijn er overleden. Een vergelijkbare massale sterfte zagen Camphuysen en zijn mede-onderzoekers in Schotland. Ze schatten dat het aantal broedvogels in de kolonie op Foula die ze observeerden met 60 tot 70 procent is afgenomen.

'Heftiger dan ooit'

"Wat achterbleef waren afkoelende eieren en verhongerende kuikens", zo beschrijft de ecoloog de situatie. "De zoetwaterpoelen op het eiland, die nota bene ook voor het drinkwater van de eilandbewoners bedoeld zijn, dreven vol met rottende lijken van door griep omgekomen grote jagers."

De huidige vogelgriepepidemie is de ergste die ooit is waargenomen in Europa, zo meldde de Europese gezondheidsdienst ECDC maandag ook. De zeer ziekmakende variant van het virus heeft zich verspreid over 37 Europese landen, van het Noorse Spitsbergen tot Oekraïne.

Ook het NIOZ noemt de uitbraak "heftiger dan ooit". Het instituut benadrukt het belang van onderzoek, niet alleen voor dieren, maar ook voor mensen, die door contact met besmette vogels soms ook het virus kunnen oplopen. Het onderzoeksinstituut verwijst naar cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die onlangs becijferde dat wereldwijd tot nog toe zeker 863 mensen besmet zijn geraakt. Meer dan de helft van die mensen (455) is eraan overleden.

Meer uit Gezond

Coronavaccins voor kleine kinderen met gezondheidsproblemen

DEN HAAG (ANP) - Kleine kinderen die een hoog medisch risico lopen, kunnen vanaf 16 januari een coronavaccinatie krijgen. De Gezondheidsraad had over de prikken geadviseerd en het kabinet neemt dat advies nu over. Het gaat om kinderen van zes maanden tot vijf jaar oud die bijvoorbeeld Down, hart- of longproblemen of een afweerstoornis hebben.

1 uur geleden
Verkoop e-sigaretten en tabakloze snus verder aan banden

DEN HAAG (ANP) - Alle varianten van snus worden verboden en er komen strengere regels voor de verkoop van elektronische e-sigaretten. Dat heeft staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) bekendgemaakt. Hij zegt extra maatregelen te moeten treffen om te voorkomen dat jongeren beginnen met roken.

2 uur geleden
EMA wil middel tegen droge hoest in de ban

AMSTERDAM (ANP) - De Europese medicijnwaakhond EMA wil dat bepaalde middelen tegen droge hoest van de markt gaan, omdat ze erg gevaarlijk kunnen zijn bij algehele narcose met zogenoemde neuromusculaire blokkers. Het gaat alleen om artikelen met de stof folcodine ofwel pholcodine.

3 uur geleden
Kuipers: ivf-draagmoederschap in pakket bij medische indicatie

DEN HAAG (ANP) - Vrouwen die wel eicellen hebben maar zelf geen vrucht kunnen dragen, kunnen in de toekomst een ivf-traject met een draagmoeder vergoed krijgen vanuit de basisverzekering. Zorgminister Ernst Kuipers is van plan om een advies van het Zorginstituut om het basispakket uit te breiden met het ivf-draagmoederschap, over te nemen. Hij zal dat doen zodra het wetsvoorstel Kind, draagmoederschap en afstamming van kracht is geworden, zo laat hij aan de koepel van verloskundigen KNOV weten.

22 uur geleden
Meer sport op school, maar docenten zien minder fitte leerlingen

UTRECHT (ANP) - Middelbare scholen zijn de afgelopen jaren steeds meer aandacht gaan besteden aan sport en bewegen, naast de reguliere gymlessen. Met de fitheid van de leerlingen gaat het sinds de coronaperiode echter niet best, geven docenten aan in een onderzoek van het Mulier Instituut.

1 dag geleden
Kosten langdurige zorg bijna 9 procent omhoog

UTRECHT (ANP) - De kosten van de langdurige zorg in ons land stegen vorig jaar met 8,9 procent, met name doordat er meer mensen voor in aanmerking kwamen. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Aan het begin van 2021 hadden 324.000 mensen langdurige zorg nodig, aan het eind waren het er ruim 340.000. De kosten rezen naar 28,4 miljard euro (zorg- en beheerskosten, subsidies).

2 dagen geleden
Aantal nieuwe herhaalprikken daalt naar bijna 85.000

DEN HAAG (ANP) - Bijna 85.000 mensen hebben in de afgelopen week een herhaalprik tegen het coronavirus laten zetten, het laagste aantal sinds het begin van de vaccinatiecampagne in september. De opkomst daalt de afgelopen weken snel. Half oktober haalden in een week tijd meer dan 600.000 mensen de extra inenting.

3 dagen geleden