Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Experts VN-atoomwaakhond reizen door naar kerncentrale

Experts VN-atoomwaakhond reizen door naar kerncentrale

ZAPORIZJA (ANP/RTR) - Experts van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) zijn donderdagochtend vanuit de stad Zaporizja vertrokken naar de gelijknamige kerncentrale in de plaats Enerhodar. De chef van de VN-atoomwaakhond, Rafael Grossi, zegt dat zij zich niet laten tegenhouden door de "toegenomen militaire activiteit in het gebied".

Oekraïense autoriteiten beschuldigden Rusland donderdagochtend van nieuwe aanvallen. Het hoofd van de regio Zaporizja zegt dat de vooraf afgesproken route van de IAEA-missie is beschoten. De burgemeester van Enerhodar meldt via Telegram dat de stad met mortieren is beschoten en er ook automatische wapens en raketten worden ingezet.

Het veertienkoppige IAEA-team arriveerde woensdag in de stad Zaporizja, op 55 kilometer afstand van de centrale. De inspectie van het nucleaire complex duurt aanvankelijk maximaal een paar dagen, maar volgens delegatieleider Grossi wordt gekeken of het mogelijk is voor de IAEA om langer of permanent aanwezig te zijn.

De kerncentrale van Zaporizja, de grootste van Europa, is in maart ingenomen door Russische troepen. Vooral in de afgelopen weken zijn er veel zorgen over de veiligheid van het complex, waar beschietingen plaatsvinden. De Oekraïense en Russische autoriteiten beschuldigen elkaar van de aanvallen. Beide landen hebben hun steun voor de IAEA-missie uitgesproken.

Meer uit Buitenland

VN-gezant ziet geen rechtvaardiging voor Israëls bloedbad in Gaza

GAZA-STAD (ANP) - Francesca Albanese, de speciale VN-rapporteur voor de bezette Palestijnse gebieden, vindt dat niets "behalve pure waanzin" Israëls "bloedbad onder burgers" in Gaza kan rechtvaardigen.

1 minuut geleden
Sanders pleit tegen VS-financiering 'inhumane strategie' Israël

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse senator Bernie Sanders heeft in een open brief aan zijn Democratische collega's in de senaat gepleit tegen de 10,1 miljard dollar hulp die de Verenigde Staten op het punt staan aan Israël te geven. Woensdag neemt de senaat een wetsvoorstel voor 110 miljard dollar aan buitenlandse hulp, deels bestemd voor Israël, in behandeling.

1 uur geleden
Opnieuw minder treinen in België door staking

BRUSSEL (ANP) - Net als een maand geleden rijden veel treinen in België woensdag en donderdag niet door een spoorstaking. Op de intercity's tussen Amsterdam en Brussel kunnen reizigers wel rekenen, meldt spoorwegmaatschappij NMBS. Voor de internationale Eurostar-treinen, die Nederland via België met Londen en Parijs verbinden, wordt ook niet of nauwelijks hinder verwacht.

1 uur geleden
AzG en WHO: ziekenhuizen in zuiden Gaza 'op een breekpunt'

GAZA-STAD (ANP) - Ziekenhuizen in centraal en zuidelijk Gaza bevinden zich "op een breekpunt" en hebben moeite de toestroom van patiënten op te vangen te midden van de Israëlische aanvallen op Gaza. Dat zeggen vertegenwoordigers van Artsen zonder Grenzen (AzG) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) tegen het Amerikaanse ABC News.

2 uur geleden
Huis VS stelt in resolutie antizionisme gelijk aan antisemitisme

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een resolutie aangenomen waarin het onder meer "duidelijk verklaart dat antizionisme antisemitisme is", melden Amerikaanse media. Zionisme is het streven naar een onafhankelijke Joodse staat.

4 uur geleden
Biden: weet niet of ik herkiesbaar was als Trump niet meedeed

WESTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden betwijfelt of hij herkiesbaar zou zijn als president als hij het niet zou opnemen tegen Donald Trump. Dat heeft hij gezegd bij een bijeenkomst even buiten Boston waar geld werd opgehaald voor de campagne voor de presidentsverkiezingen van de Democraten.

6 uur geleden
Peruaans hof geeft opdracht tot vrijlating oud-president Fujimori

AREQUIPA (ANP/AFP/RTR) - Het grondwettelijk hof van Peru heeft opdracht gegeven om de voormalige president Alberto Fujimori vrij te laten. De 85-jarige Fujimori werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar voor misdaden tegen de menselijkheid onder zijn bewind.

7 uur geleden