Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Experts VN-atoomwaakhond aangekomen bij kerncentrale Zaporizja

Experts VN-atoomwaakhond aangekomen bij kerncentrale Zaporizja

ENERHODAR (ANP/AFP) - Experts van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) zijn donderdagmiddag gearriveerd bij de kerncentrale van Zaporizja, in het zuidoosten van Oekraïne. Het Oekraïense staatsenergiebedrijf Energoatom heeft de aankomst bevestigd, nadat de reis door beschietingen in de omgeving uren vertraging opliep.

Oekraïne en Rusland beschuldigen elkaar van de nieuwe aanvallen, waaronder op de vooraf afgesproken route van het team van de VN-atoomwaakhond en bij de door Rusland bezette kerncentrale zelf. Zij zeggen dat de andere partij de IAEA-missie probeert te saboteren.

IAEA-chef Rafael Grossi, die de delegatie leidt, zei donderdagochtend voor vertrek dat het team zich niet zou laten tegenhouden door de "toegenomen militaire activiteit in het gebied". Hij ging maandag met dertien experts naar Oekraïne. Zij arriveerden woensdag in de stad Zaporizja, op 55 kilometer afstand van de centrale, en trokken donderdag richting de gelijknamige kerncentrale in de plaats Enerhodar.

De inspectie duurt aanvankelijk maximaal een paar dagen, maar er wordt volgens Grossi gekeken of het mogelijk is voor de IAEA om langer of permanent aanwezig te zijn. Vooral in de afgelopen weken zijn er veel zorgen over de veiligheid van het nucleaire complex, waar regelmatig beschietingen plaatsvinden. Oekraïne en Rusland wijzen elkaar aan als schuldige.

Meer uit Buitenland

Turkije fel tegen jacht Israël op Hamas in buitenland

ANKARA (ANP/RTR) - Turkije waarschuwt voor ernstige gevolgen als Israël probeert Hamasleden in het buitenland aan te pakken. De Turkse regering reageert op berichten dat Israël jacht maakt op Hamasleden die buiten de Palestijnse gebieden wonen, bijvoorbeeld in Turkije.

43 minuten geleden
VN: 1,9 miljoen mensen op de vlucht in Gazastrook

GAZA-STAD (ANP) - De UNRWA, de Palestijnse vluchtelingentak van de Verenigde Naties, meldt dat er 1,9 miljoen Gazanen ontheemd zijn geraakt door de oorlog tussen Israël en Hamas. "Het gaat om meer dan 80 procent van de inwoners van Gaza", aldus de UNRWA op X.

2 uur geleden
Gouverneur bevestigt dood Russische generaal aan Oekraïens front

VORONEZ (ANP/AFPDPA) - Een gouverneur van een aan Oekraïne grenzende Russische provincie, Voronez, heeft de dood bevestigd van generaal-majoor Vladimir Zavadsky. Hij is gesneuveld tijdens de 'speciale militaire operatie' volgens de gouverneur. Met de speciale operatie bedoelen Russen de aanval op Oekraïne die in februari 2022 is begonnen en waar Zavadsky sinds die tijd aan heeft deelgenomen.

2 uur geleden
Israël scherpt reisadvies tachtig landen aan, dreiging groter

TEL AVIV (ANP) - De Israëlische Veiligheidsraad heeft het reisadvies van tachtig landen aangescherpt omdat er volgens de instantie sprake is van toenemend gevaar voor Israëli's in het buitenland. Ook in Nederland is de dreiging groter, volgens een lijst van de Veiligheidsraad.

3 uur geleden
Meer lichamen gevonden na neerstorten legervliegtuig VS bij Japan

TOKIO (ANP/RTR/AFP) - Bij de zoektocht op zee naar het wrak en de achtkoppige bemanning van een neergestort Amerikaans legervliegtuig van het type Osprey zijn vijf lichamen gevonden. De stoffelijke resten van een bemanningslid waren eerder al geborgen. De overige twee worden nog vermist.

3 uur geleden
Amerikaans geld voor Oekraïne raakt voor het eind van het jaar op

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het Witte Huis heeft gewaarschuwd dat er snel een akkoord moet komen met het parlement omdat het geld voor Oekraïne opraakt. "Ik wil duidelijk zijn", zegt Shalanda Young, die namens het Witte Huis over de begroting gaat. "Zonder actie van het Congres zitten we aan het eind van het jaar zonder middelen om Oekraïne meer wapens en materieel te leveren."

5 uur geleden
Voorzitter COP28 benadrukt wel in klimaatwetenschap te geloven

DUBAI (ANP) - De voorzitter van de klimaattop Sultan Ahmed Al-Jaber benadrukt maandag "zeker in klimaatwetenschap te geloven en deze ook te respecteren". De topman van het staatsoliebedrijf van de Verenigde Arabische Emiraten raakte een dag eerder opnieuw in opspraak, na berichtgeving van The Guardian waarin naar voren kwam dat hij klimaatwetenschap in twijfel trok.

6 uur geleden