Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Experts: uitstoot VS daalt ook onder Trump, maar tempo neemt af

Experts: uitstoot VS daalt ook onder Trump, maar tempo neemt af

DEN HAAG (ANP) - Ook nu Donald Trump weer aan de macht is en het Klimaatakkoord van Parijs heeft opgezegd, zal de Amerikaanse uitstoot van broeikasgassen blijven dalen. Die verwachting spreken experts uit. "De dalende trend blijft, maar het zal langzamer gaan dan onder Joe Biden en zeker langzamer dan nodig is", zegt Heleen de Coninck, klimaathoogleraar aan de TU Eindhoven en de Radboud Universiteit Nijmegen.

Dat de economie blijft verduurzamen, is volgens De Coninck vooral een geldkwestie: steenkool is steeds minder rendabel, terwijl hernieuwbare energiebronnen goedkoper worden. "Het is gewoon economische logica dat het energiesysteem blijft verduurzamen", beaamt Pieter Pauw, die zich bezighoudt met klimaatbeleid en -financiering aan de TU Eindhoven en Instituut Clingendael. Voor het klimaat was het volgens hem wel "heel veel beter geweest als Kamala Harris had gewonnen", omdat Trump klimaatverandering in weerwil van wetenschappelijk bewijs als "een hoax" ziet.

Een deel van het klimaatvriendelijke beleid van Trumps voorganger zal in stand blijven, verwachten beide experts. "Biden kreeg door een verdeelde Senaat weinig gedaan qua puur klimaatbeleid. Daarom heeft hij vooral een investeringsagenda ingezet", verwijst De Coninck naar de zogeheten Inflation Reduction Act. Die wet maakte miljarden dollars vrij voor duurzame technologieën. "Trump zal waarschijnlijk een deel blijven uitvoeren en dat als eigen succes presenteren."

Mes snijdt aan twee kanten

Pauw: "Republikeinse staten profiteren het meest. Die wet kan hij ook niet zomaar schrappen, daar zal zeker weerstand tegen zijn in het Congres." Meerdere Republikeinen hebben al duidelijk gemaakt dat het geld moet blijven stromen.

De Coninck verwacht dat Trump ook het gunstige belastingregime om CO2 op te vangen en ondergronds op te slaan in stand zal houden. "Dat is iets wat de olie-industrie graag wil blijven doen." Het mes snijdt daar aan twee kanten, want in Amerika wordt CO2-injectie mede gebruikt om meer olie op te pompen.

Gevolgen verlaten Klimaatakkoord

Beide deskundigen denken niet dat veel landen de Verenigde Staten zullen volgen in het opzeggen van het Klimaatakkoord. "Ik verwacht geen sneeuwbaleffect. Zelfs een land als Saudi-Arabië blijft erin, al is het maar om de boel te frustreren. Als je uitstapt, verlies je invloed", zegt De Coninck.

Voor klimaatfinanciering aan ontwikkelingslanden kan het Amerikaanse vertrek wel ongunstig uitpakken. Pauw voorziet dat armere landen de overgebleven rijke landen daarom zullen oproepen tot meer actie.

Meer uit Binnenland

ICAO: Rusland schuldig aan neerhalen vlucht MH17

DEN HAAG (ANP) - Rusland is schuldig aan het neerhalen van vlucht MH17 en heeft daarmee de internationale afspraken over burgerluchtvaart geschonden, oordeelt de Raad van de Internationale Burgerluchtvaart Organisatie (ICAO-Raad). De organisatie heeft dit besluit genomen in een zaak die is aangespannen door Nederland en Australië, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

7 uur geleden
Nobel: nu geen extra geld voor Noodfonds Energie, komend jaar wel

DEN HAAG (ANP) - Het Noodfonds Energie, voor hulp bij het betalen van de energierekening, krijgt er volgens staatssecretaris Jurgen Nobel (Sociale Zaken, VVD) dit jaar geen extra geld bij. Het kabinet had er 56,3 miljoen euro voor uitgetrokken, maar dat is nu al op.

9 uur geleden
Heinen: schuldhoudbaarheid prioriteit defensie-investeringen EU

BRUSSEL (ANP) - Schuldhoudbaarheid is voor minister Eelco Heinen (Financiën, VVD) nog steeds de belangrijkste voorwaarde voor eventuele defensieleningen van de Europese Commissie aan EU-lidstaten. Pas als dat is geregeld, kan wat hem betreft over andere voorwaarden worden gepraat, zoals deelname van niet-EU-landen aan gezamenlijke defensie-investeringen, zei Heinen voor het begin van een tweedaags overleg met de EU-ministers.

9 uur geleden
Verdachte doden 11-jarig meisje: kan niet naar mezelf kijken

UTRECHT (ANP) - De 29-jarige Hamzah L. die verdacht wordt van het doodsteken van een 11-jarig meisje afgelopen februari in Nieuwegein, heeft "ontzettend veel spijt". Hij zei dat hij last had van wanen, in een psychose verkeerde en drugs had gebruikt. Hij is zich nadien naar eigen zeggen steeds meer gaan herinneren van wat hij heeft gedaan. "Ik kan niet naar mezelf kijken, ik ben er echt kapot van", vertelde hij maandag in de rechtbank in Utrecht, tijdens de eerste voorbereidende zitting.

10 uur geleden
Ook Haagse basisscholen willen extern inhuren leraren beperken

DEN HAAG (ANP) - Ook basisscholen in Den Haag willen minder vaak externe leraren inhuren. "Het uitgangspunt: geen externe leraren, tenzij er geen andere optie is. Schoolbesturen zetten zich in om personeel vast aan de school te binden en niet afhankelijk te zijn van externen", aldus een woordvoerder van onderwijswethouder Hilbert Bredemeijer.

10 uur geleden
Radboud wil samenwerking met universiteiten in Israël opschorten

NIJMEGEN (ANP) - Het bestuur van de Radboud Universiteit wil het advies volgen om de samenwerking met twee Israëlische universiteiten op te schorten. Op de universiteit in Nijmegen wordt maandag overleg gevoerd over het voornemen. De medezeggenschap mag eerst nog advies uitbrengen, daarna volgt het definitieve besluit. De verwachting is dat dit later deze week komt.

11 uur geleden
Ambtenaar Amsterdam opgepakt, zocht adressen op voor criminelen

AMSTERDAM (ANP) - Een ambtenaar van de gemeente Amsterdam is maandag opgepakt op verdenking van corruptie en medeplichtigheid aan het veroorzaken van explosies en andere geweldsincidenten. Dat meldt het OM. De 46-jarige man wordt ervan verdacht dat hij gedurende "een langere periode" op verzoek van "criminele contacten" adressen heeft opgezocht in systemen van de gemeente. Op die adressen waren vervolgens explosies of gebeurden andere geweldsincidenten.

12 uur geleden