
Experts somberder over economische groei Duitsland
BERLIJN (ANP) - Adviseurs van de Duitse regering zijn somberder over het herstel van de grootste economie van Europa. Door de aanhoudende lockdownmaatregelen zien ze zich genoodzaakt een eerdere raming naar beneden bij te stellen. De nieuwe opleving van het aantal coronabesmettingen zou de economie nog meer schade kunnen toebrengen, zo waarschuwt de Duitse economische deskundigenraad de regering van bondskanselier Angela Merkel.
Voor heel 2021 rekent het adviescomité op 3,1 procent groei van de economie, terwijl in november nog werd gerekend op 3,7 procent groei. In de eerste drie maanden van dit jaar zal het bruto binnenlands product door de lockdown waarschijnlijk met zo'n 2 procent dalen. In 2022 kan de economie met 4 procent groeien, aldus de adviesraad.
Duitsland kondigde net als Nederland eind 2020 een nieuwe lockdown af, met de sluiting van cafés en veel winkels. Een deel van de maatregelen is weer versoepeld. Nu het land weer kampt met sterk oplopende besmettingsaantallen waarschuwen epidemiologen dat een derde besmettingsgolf aanstaande is, waardoor het verder loslaten van de coronamaatregelen veel te riskant zou zijn.
Derde golf
De deskundigenraad waarschuwt dat het economisch herstel nog meer onder druk komt te staan als zo'n derde golf leidt tot nog strenger ingrijpen door Berlijn. Zo heeft de omvangrijke Duitse industrie nu bijvoorbeeld nog weinig te lijden onder de lockdown, maar dat kan veranderen als ook fabrieken weer moeten sluiten.
Hoe snel de Duitse economie weer herstelt, hangt volgens de experts voor een groot deel af van de vordering van vaccinatiecampagnes tegen het coronavirus. Als de inentingen vertraging oplopen, blijft ook de heropening van de economie langer duren. Anderzijds kunnen de groeiramingen weer omhoog als het vaccineren van de Duitse bevolking sneller gaat dan verwacht.
Meer uit Financieel
BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie neemt meer tijd om tot een handelsakkoord met de Verenigde Staten te komen, zei Eurocommissaris Valdis Dombrovskis (Economie) dinsdag. De Amerikaanse president Donald Trump heeft de deadline "zoals we begrijpen verschoven naar 1 augustus en dat geeft ons dan ook meer tijd", zei hij na afloop van een vergadering met de EU-ministers van Financiën. Eerder werd gesproken over 9 juli waarop de EU en de VS tot een akkoord moesten komen.
44 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - Vijftien EU-lidstaten hebben dinsdag toestemming gekregen om hun begrotingstekort te laten oplopen om daarmee extra in defensie te kunnen investeren. Het gaat onder meer om België, Denemarken, Griekenland, Hongarije, Polen en Portugal.
1 uur geledenSTRAATSBURG (ANP) - Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen accepteert niet dat China handel blijft drijven met Rusland gezien de oorlog in Oekraïne. Dat zei ze dinsdag in een toespraak in het Europees Parlement.
2 uur geledenSTRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement heeft met een ruime meerderheid ingestemd met de toetreding van Bulgarije tot de eurozone. Dit betekent dat Bulgarije op 1 januari 2026 de euro kan invoeren.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Vastgoedpartijen en woningcorporaties vertegenwoordigd in Aedes, IVBN, NEPROM, Professioneel Platform Vastgoed.nl en Vastgoed Belang roepen de overheid op het investeringsklimaat op de woningmarkt te verbeteren. Volgens de organisaties is de situatie de afgelopen tijd verslechterd, ondanks eerdere beleidsafspraken zoals de Woontop en de Nationale Prestatieafspraken.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederlandse ondernemers hebben sinds 1992 te hoge transactiekosten afgedragen aan Visa en Mastercard. Dat stelt Stichting MIFC, die daarom heeft besloten rechtszaken aan te spannen tegen de creditcardmaatschappijen. Het gaat specifiek om betalingen met creditcards die buiten Europa zijn uitgegeven.
3 uur geledenSTUTTGART (ANP/DPA) - Porsche heeft in de eerste helft van dit jaar minder auto's verkocht, mede door een lagere verkoop op de Chinese markt. In de Verenigde Staten groeide de verkoop juist.
4 uur geleden